Hotarare istorica: Mai lasati-ne in pace cu integritatea!

Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 08:43
10294 citiri
Hotarare istorica: Mai lasati-ne in pace cu integritatea!

Cu ocazia framantarilor din coalitie pentru stabilirea unui nou guvern, observ ca reincepe sub forme noi lupta pentru drepturile si libertatile fundamentale ale condamnatilor, inculpatilor, cercetatilor, urmaritilor, banuitilor si oricaror persoane aflate cu musca pe caciula.

Iar avocati din oficiu ai tuturor acestora se fac inculpatul Tariceanu si condamnatul (cu suspendare) Dragnea, adica exact acei care, oricat de alesi ar fi ei si oricat de majoritara ar fi coalitia lor, tot cu musca pe caciula sunt si tot n-au dreptul moral sa sara in apararea celor in pacatul carora ei insisi se zbat.

Amandoi flutura prezumtia de nevinovatie, ca si cum despre asta ar fi vorba.

Probabil se fac ca nu inteleg. Nevinovatia prezumata este sacrosanta, garantata prin Constitutie, n-o contesta nimeni. Dar ceea ce ii pretinde societatea celui ales s-o conduca sau pus s-o administreze este ca el insusi sa fie in afara de orice banuiala, asa cum se zice ca ar trebui sa fie sotia Cezarului.

Deci este vorba de integritate, nu de vinovatie, iar integritatea nu se prezuma.

Ori esti curat ca lacrima, niciodata banuit de ceva, ori esti banuit, suspectat, cercetat si atunci, oricat de nevinovat ai fi, un semn de intrebare tot planeaza asupra ta.

Semn de intrebare nu inseamna vina. Nimeni nu te poate atinge cu nimic pana nu ti se dovedeste vinovatia, dar nici nu poti fi incarcat cu onoruri, demnitati si functii de varf, riscand intreaga societate sa plateasca din greu culanta cu care te-a tratat, socotindu-te nevinovat.

Ca sa nu fiu inteles gresit, incerc sa-mi exemplific ideea cu un scenariu. Sa zicem ca un demnitar de-al nostru - de exemplu dl Tariceanu, aparator fervent al nevinovatiei prezumate - ar avea nevoie sa-si angajeze o menajera si i se prezinta o oferta.

Ofertanta corespunde din toate punctele de vedere, este tanara, harnica, priceputa, nu pretinde un salariu exagerat, dar intamplarea face sa fie in proces cu fostul angajator, care sustine ca i-ar fi sustras din scrin sase lingurite de argint. Intrebarea este: o mai angajeaza dl Tariceanu, sa-i deretice prin casa?

Ar trebui s-o angajeze, ea se bucura de prezumtia nevinovatiei. Dar ce te faci daca, dupa doi ani, cand tribunalul o va gasi vinovata pentru disparitia setului de lingurite, constati ca intre timp ti-a golit o jumatate de casa?

Sunt convins ca niciun lider PSD sau ALDE nu s-ar lega la cap cu o persoana aflata in asemenea proces. N-ar risca pe banii lui. Dar, pe banii statului, uite e gata sa riste nonsalant. Nonsalanta sau duplicitate?

Iata cum, speculand ideea prezumtiei de nevinovaie, niste politicieni aflati ei insisi cu musca pe caciula, le sugereaza naivilor ca nevinovatia ar fi tot una cu integritatea, iar prezumtia este aceeasi. Cine se lasa prostit n-are decat sa creada.

Cam asta am descifrat eu printre randuri luni seara, citind cu cat aplomb se pronunta dl Dragnea: "Membrii PSD cercetati penal vor putea face parte din Guvern".

As intreba formal: pe banii cui gandeste liderul PSD sa faca experimentul cu membrii PSD urmariti penal si introdusi in Guvern? Pe banii lui? Doamne fereste! Pe banii statului, evident. Si pe riscul nostru, al tuturor, la fel de evident. Stiti cum vine asta, in limbaj popular? Un fel de zece lovituri de nuiele la fundul altuia!

Observ ca liderul PSD defileaza demonstrativ de cateva zile in fata camerelor de luat vederi alaturi de o doamna extirpata de la Palatul Victoria asta toamna, tocmai pe fondul integritatii, valabil atunci, iar acum nu.

Vazand cum se intorc, pe rand, doamnele Plumb si Shhaideh la locul faptei, il inteleg perfect pe presedintele Iohannis, care pare dispus sa scoata din manseta chiar si ultima carte pe care i-o da Constitutia: un referendum, pe tema: sunteti sau nu de acord ca integritatea sa fie conditie de numire a inaltilor demnitari?

Un asemenea referendum imi aduce aminte de cel din 2009, lansat de fostul presedinte Traian Basescu, privind simplificarea Parlamentului prin reducerea la o singura Camera si prin imputinarea numarului de parlamentari la 300.

Rezultatul a fost stralucit. Referendumul validat, participarea la vot peste 50%+1, raspuns pozitiv la prima intrebare 77,78% si la a doua 88,84%. Covarsitor!

Si ce a iesit din asta? Nimic! Numarul parlamentarilor a mai crescut, ca sa-si primeasca portia fiecare client politic, iar Camerele au ramas tot doua, ca sa aiba si Tariceanu un ciolan in farfurie, nu numai Dragnea. Bine ca n-au marit numarul Camerelor la trei!

Una peste alta, alesii si-au batut joc de cei care i-au ales, cu explicatia ca referendumul este consultativ, nu obligatoriu. Si s-au cheltuit degeaba bani pe referendum, deranj inutil, tevatura degeaba: poporul a zis hais, delegatii poporului au zis cea. Si "cea" a ramas, ca mai inainte.

Cine garanteaza ca un nou referendum, de randul acesta pe tema integritatii, n-ar avea aceeasi soarta si n-ar ramane inmormantat fara scrupule de echipa Tariceanu & Dragnea?

Nimeni. Ce i-ar costa pe niste ingineri raspopiti in juristi, precum Nicolicea si Iordache, sa declare ca au consultat poporul si au hotarat altfel, intrucat - culmea! - Parlamentul este depozitarul vointei populare si el hotaraste, nu poporul insusi.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#PSD prezumtia de nevinovatie, #referendum Iohannis integritate, #referendum validat, #Traian Basescu referendum, #Klaus Iohannis referendum , #presedinte