Generalul Ciuca nu mai este seful Armatei, dupa ce instanta a suspendat decretul lui Iohannis. Cine conduce acum Statul Major?

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 12:34
43631 citiri
Generalul Ciuca nu mai este seful Armatei, dupa ce instanta a suspendat decretul lui Iohannis. Cine conduce acum Statul Major?
Foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciuca

Judecatorul Vasile Bicu de la Curtea de Apel Bucuresti a admis joi o cerere depusa de Ministerul Apararii Nationale (MApN) de a suspenda decretul semnat de presedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul sefului Statului Major al Apararii (SMAp), generalul Nicolae Ciuca.

Iata minuta Curtii de Apel: "Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondata. Respinge exceptia inadmisibilitatii cererii de suspendare, exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantului si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Administratia Prezidentiala ca nefondate.

Ia act de renuntarea reclamantului la judecata capatului de cerere privind anularea Decretului nr. 1131/2018.

Admite cererea in parte. Dispune suspendarea executarii Decretului nr. 1131/2018 pana la pronuntarea instantei de fond. Cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare. In cazul declararii, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucuresti.

Pronuntarea hotararii se face prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei."

Administratia Prezidentiala poate face recurs la aceasta hotarare, insa decizia este executorie.

Cine va conduce acum Armata?

Situatia in fruntea Armatei Romane este deocamdata neclara, dupa ce printr-un decret semnat de presedintele Klaus Iohannis generalul cu trei stele Adrian Tonea a fost trecut in rezerva de la data de 31 ianuarie. Acesta a ocupat functia de loctiitor al sefului Statului Major General.

Potrivit site-ului Statului Major, urmatorul ofiter la sefia Statului Major este generalul-maior Vasile Toader, care ocupa functia de loctiitor pentru operatii si instructie al sefului Statului Major al Apararii.

Potrivit unor surse din MApN citate de Mediafax, procedura ar prevede, insa, ca functia de sef al Statului Major al Apararii sa fie preluata temporar de generalul-maior Laurian Anastasof.

Antena3 relata miercuri seara, citand surse din MApN, ca ministrul Gabriel Les l-a desemnat pe consilierul sau, generalul Laurian Anastasof, in pozitia temporara de adjunct al sefului Statului Major al Apararii, tocmai pentru a putea prelua mandatul de sef al Armatei in cazul in care decizia de azi a instantei ar fi fost cea de azi.

Ministrul Les ne lasa in ceata

Intrebat in conferinta de presa tinuta alaturi de Federica Mogherini, ministrul Apararii, Gabriel Les, a spus ca va discuta cu presedintele Iohannis si se vor gasi solutii pentru situatia creata.

"Cred ca nu este contextul bun sa vorbim pentru o astfel de situatie. E o chestiune care tine de MApN, strict administrativa. Eu am aflat acum. O sa vedem solutiile pe care o sa le avem de acum inainte, dupa discutii cu presedintele", a raspuns ministrul Les, intrebat fiind de un jurnalist.

Procesele initiate de MApN

Decizia vine in contextul in care la Bucuresti are loc Reuniunea informala a ministrilor Apararii din tarile membre ale UE la Bucuresti, in perioada 30-31 ianuarie 2019.

MApN a depus la Curtea de Apel Bucuresti doua actiuni in contencios administrativ avand acelasi obiect - "anulare act administrativ + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018".

In primul dosar s-a judecat, marti, suspendarea decretului, iar pronuntarea a fost amanata pentru astazi. Discutiile din al doilea dosar au fost amanate pentru 12 februarie.

Citeste o cronica de la aceste procese in articolul: Instanta decide joi daca generalul Ciuca ramane la sefia Armatei. Cotroceni: Nu intelegem care este urgenta si pericolul iminent

Pe 28 decembrie 2018, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care ii prelungeste mandatul generalului Nicolae Ciuca la conducerea SMAp.

Tot atunci, Iohannis preciza ca nu a fost aprobata propunerea facuta de ministrul Apararii, Gabriel Les, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la sefia Statului Major al Apararii.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Nicolae Ionel Ciuca, #generalul Ciuca, #Klaus IOhannis decret, #Vasile Bicu , #suspendare