Florin Citu, prima iesire alaturi de Klaus Iohannis dupa ce si-a anuntat candidatura la congresul PNL

Luni, 31 Mai 2021, ora 11:59
2640 citiri
Florin Citu, prima iesire alaturi de Klaus Iohannis dupa ce si-a anuntat candidatura la congresul PNL
Presedintele Klaus Iohannis a avut mai multe iesiri in ultima vreme alaturi de premierul Florin Citu FOTO Hepta

Premierul Florin are luni, 31 mai, prima iesire alaturi de presedintele Klaus Iohannis dupa ce si-a anuntat duminica candidatura pentru sefia PNL la congresul partidului care va avea loc in luna saptembrie a acestui an. Cei doi vor fi prezeznti la inaugurarea sediului Centrului Euro-Atlantic pentru rezilienta.

La ceremonie, care va fi gazduita de ministrul de Externe Bogdan Aurescu, vor mai participa secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana si vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic.

De altfel, premierul Florin Citu a avut, in ultima perioada, mai multe evenimente la care a fost vazut alaturi de presedintele Klaus Iohannis, semn ca seful Statului este de partea premierului in cursa pentru sefia PNL. Totodata, la evenimentul de ieri, unde Florin Citu si-a anuntat candidatura, printre grupul de sustinatori s-a regasit si ministrul Apararii, generalul Nicolae Ciuca.

Cu ce se va ocupa Centrul Euro-Atlantic pentru rezilienta

Potrivit autoritatilor, Centrul Euro-Atlantic pentru rezilienta (E-ARC) va promova obiectivele Romaniei, NATO si ale UE in domeniul rezilientei si va facilita un raspuns cuprinzator la nivel guvernamental si al societatii pentru amenintarile complexe care caracterizeaza mediul de securitate actual.

La eveniment vor tine alocutiuni Klaus Iohannis, Florin Citu, Bogdan Aurescu, alaturi de inaltii oficiali NATO si UE.

Guvernul a adoptat, in 19 mai, Hotararea privind organizarea si functionarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienta, precum si pentru completarea Hotararii Guvernului nr. 16/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Externe.

"Prin crearea si operationalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienta, Romania isi aduce contributia la sustinerea eforturilor de la nivelul NATO si UE privind consolidarea rezilientei, iar tara noastra are potentialul de a deveni un pol de excelenta si un furnizor de expertiza in acest domeniu pentru NATO si UE, statele membre ale acestor organizatii, respectiv pentru partenerii acestora. Conceptul de rezilienta este deosebit de important atat pentru NATO, cat si pentru Uniunea Europeana, fiind o componenta importanta a domeniului securitatii, precum si un factor important in protejarea democratiei. Pentru Romania asigurarea rezilientei strategice, atat la nivel statal, cat si la nivel societal reprezinta o prioritate la nivel national si in cadrul european si aliat", a declarat atunci ministrul Bogdan Aurescu.

Initiativa Romaniei privind infiintarea si gazduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienta (E-ARC) a survenit in contextul in care evaluarile nationale, dar si ale NATO si UE releva necesitatea intensificarii eforturilor comune pentru gestionarea eficienta a unui spectru tot mai amplu de provocari. E-ARC va promova obiectivele Romaniei, NATO si ale UE in domeniul rezilientei si va facilita un raspuns cuprinzator la nivel guvernamental (whole-of-government) si al societatii (whole-of-society) pentru amenintarile complexe care caracterizeaza mediul de securitate actual.

Potrivit MAE, E-ARC va reprezenta o platforma pentru o abordare strategica integrata in ce priveste rezilienta si va permite dezvoltarea de programe si initiative in domeniu, axate pe trei piloni: combaterea si reducerea riscurilor prin anticipare si adaptare; dezvoltarea de instrumente analitice si bune practici; cooperarea practica in cercetare, educatie, pregatire profesionala si exercitii comune.

Pentru inceput, E-ARC va functiona ca institutie publica nationala cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmand a fi deschis participarii altor state din UE, NATO sau partenerilor acestor organizatii care doresc sa se alature demersului, pentru coordonarea actiunilor si valorificarea bunelor practici in materie. In cadrul Centrului cu sediul la Bucuresti urmeaza sa-si desfasoare activitatea cercetatori si experti romani si straini, recunoscuti pentru expertiza lor in domeniu.

E-ARC va coopera, in mod activ, atat cu institutii publice, cat si cu mediul privat, cu cel universitar si cu societatea civila pentru a facilita dezvoltarea unei abordari privind rezilienta la nivelul societatii.

In prima etapa de activitate, E-ARC urmeaza sa operationalizeze o serie de grupuri de lucru pe urmatoarele teme: rezilienta societala; rezilienta in domeniul tehnologiilor emergente si disruptive; rezilienta sistemelor de comunicatii si a noilor ecosisteme tehnologice; rezilienta la crize si urgente complexe; rezilienta asigurarii continuitatii guvernarii si a serviciilor esentiale; rezilienta infrastructurii de transporturi; rezilienta statelor din vecinatatea NATO si UE la influentele antioccidentale ale actorilor statali si non-statali.

MAE a aratat ca diplomatia romana a depus, in ultima perioada, eforturi intense la toate nivelurile pentru a promova activ Centrul la nivel international. In acest sens, ministrul afacerilor externe a informat despre initiativa Romaniei de a infiinta si operationaliza Centrul cu prilejul mai multor reuniuni multilaterale, inclusiv cu prilejul reuniunilor ministeriale NATO din decembrie 2020 si martie 2021 si al Consiliilor Afaceri Externe din ianuarie si februarie 2021. Totodata, seful diplomatiei romane a prezentat proiectul operationalizarii E-ARC cu prilejul intalnirilor si contactelor bilaterale avute cu omologii sai in intervalul decembrie 2020 - mai 2021, inclusiv in cadrul reuniunii ministeriale trilaterale Romania-Polonia-Turcia, gazduita la Bucuresti, in aprilie 2021. Reactiile aliatilor si partenerilor au fost pozitive, salutand demersul Romaniei si manifestand interes pentru activitatea Centrului.

De asemenea, demersul Romaniei de infiintare a E-ARC a fost salutat si in cadrul Declaratiei comune a sefilor de stat din Formatul Bucuresti 9 (B9), adoptata cu prilejul gazduirii de catre presedintele Klaus Iohannis a Summitului B9, in 10 mai.

Prin OUG nr. 212/2020 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost infiintat Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea MAE, organizarea si functionarea fiind stabilita prin Hotararea Guvernului adoptata la 19 mai 2021.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Chestiunile NATO nu se discută în public, iar negocierile nu se fac publice, a declarat, miercuri, 17 aprilie, la Bruxelles, preşedintele României Klaus Iohannis. El a precizat că,...
#Klaus Iohannis, #Florin Citu premier , #stiri Klaus Iohannis