Efectul Cotroceni asupra lui T. Basescu si misiunea lui K. Iohannis (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 25 Mai 2015, ora 06:56
5642 citiri
Efectul Cotroceni asupra lui T. Basescu si misiunea lui K. Iohannis (Opinii)
Foto: Arhiva captura video Digi24

Este cred inevitabil ca oricine ajunge la Cotroceni, atat timp cat si-a dorit cat de cat si nu a fost instalat acolo impotriva vointei sale, sa sufere o transformare majora si sa devina, oricat s-ar impotrivi, patruns de misiunea speciala pe care o include functia de presedinte.

Se poate spune orice despre Traian Basescu, mai putin faptul ca nu ar fi fost un politician popular.

Dar pana si el, omul care probabil se simtea mai confortabil in tricoul din garajul de la suspendare decat in camasa inchis in birou, s-a lasat transfigurat si schimbat de rolul pe care l-a jucat timp de 10 ani.

Cu atat mai mult, si posibil mai grav, este cazul cu Klaus Iohannis, un fost profesor care pare sa se acomodeze mai rapid cu misiunea functiei in care a fost ales. Atat de rapid incat la nici jumatate de an de la prima carte, pe care a publicat-o imediat dupa ce a castigat alegerile din noiembrie, a scos un nou volum.

In comparatie cu Traian Basescu, care promitea la inceputul primului mandat sa faca istorie alaturi de romani, Klaus Iohannis imi lasa senzatia ca vrea nu doar sa rescrie istoria, dar viseaza sa-i schimbe si sensul. In mod legitim, evident, din moment ce victoria spectaculoasa din fata lui Ponta, cele peste 6 milioane de voturi si cota uriasa de incredere pe care inca o mai are in randul romanilor par a-l incuraja si sustine tocmai in acest sens.

Dar daca despre Traian Basescu s-ar putea spune ca nu si-a luat rolul prea des in serios, ca nu s-a ridicat mai niciodata la inaltimea functiei sau ca de prea multe ori a tras demnitatea in care fusese ales in umorile personale, la Klaus Iohannis mi-e teama ca riscul e fix pe dos.

Ne-am trezit deja, prin grija adulatorilor noului locatar de la Cotroceni, cu imaginea gata facuta a unui presedinte rege, pogorat de destin sa schimbe din temelii cursul si natura unei natiuni prea mult timp lasata in bezna istoriei.

Nu ca tara asta nu ar avea nevoie de o miscare in directia schimbarii, dar un presedinte care exagereaza fie si in sensul care "trebuie", opus celui de pana acum, care arunca paltonul pe capota masinii pentru ca filmul care i se petrece in fata ochilor nu se potriveste cu cel care-i rula deja in cap, ei bine, un astfel de alt fel de presedinte cred ca poate fi la fel de periculos ca predecesorul sau.

Prin supralicitarea misiunii istorice pe care o intruchipeaza in fruntea tarii, idee alimentata nu doar de slugarnicii fideli, dar sustinuta si prin tot ceea ce presedintele isi asuma, direct sau indirect, de la modul in care se raporteaza la trecut, la clasa politica in general sau la serviciile secrete, Klaus Iohannis forteaza limitele functiei in cu totul alt sens decat fostul presedinte.

Singura problema pe care o are pana in prezent, dincolo de starea de alerta pe care ar trebui sa o trezeasca scepticilor, este ca "lucrul bine facut" promis si atat de asteptat nu prea se vede si nici sanse nu par sa fie prea multe sa-l vedem in viitor, daca e sa ne luam dupa modul in care se lucreaza la el in prezent.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Basescu Iohannis presedinte Romania, #putere Cotroceni Iohannis , #Traian Basescu