Degringolada la Cotroceni. Klaus Iohannis si-a pierdut busola, pas cu pas

Vineri, 18 Martie 2016, ora 15:18
25358 citiri
Degringolada la Cotroceni. Klaus Iohannis si-a pierdut busola, pas cu pas

Au trecut patru luni de cand Klaus Iohannis "a coborat" in Piata Universitatii sa se intalneasca cu protestatarii. Tragedia din club Colectiv i-a oferit revolta de care avea nevoie pentru a scapa de Victor Ponta.

I-a oferit sansa de a fi, pentru o vreme, singurul politician credibil. In patru luni, Klaus Iohannis a irosit intregul capital de simpatie si s-a transformat in personaj de bancuri.

Presedintele poate ca, in spatele usilor inchise, gaseste tot felul de vinovati, dar in mod real cred ca e cel mai mare responsabil pentru criza in care se afla. Dupa numirea lui Dacian Ciolos, seful statului a dat senzatia ca a intrat intr-o nesfarsita vacanta.

S-a decuplat de la dezbaterile societatii, s-a decuplat de partid, iar ultima calatorie de placere in Israel a provocat sute de comentarii nefavorabile.

De fapt, criza a fost declansata de proasta strategie de a salva Antena3, ce a culminat cu declaratia neinspirata in care a asociat o decizie judecatoreasca definitiva cu "banale motive administrative".

In opinia mea, Klaus Iohannis e un presedinte suparat. S-a suparat pe cei care l-au ales pentru ca ii cer sa se implice, iar el nu-si doreste acest lucru. E suparat pe Justitie pentru ca-i confisca proprietatile cumparate de la samsari imobiliari cu acte de proprietate indoielnice, e suparat pe propriul partid pentru ca nu l-a vrut pe Cristian Busoi drept candidat la Primaria Capitalei.

La toate aceste mari suparari, se adauga unele mai mici - n-are avion, n-are instalatie de irigat plantele la Cotroceni si n-are timp sa stea cat vrea la Sibiu ca sa se simta ca-ntr-o "viata anterioara".

Din pacate, aceste suparari l-au transformat intr-un lider fragil, care nu mai controleaza partidul in preajma alegerilor locale si e foarte aproape sa-si compromita sansele de a obtine un al doilea mandat.

Presedintele Romaniei, conform Constitutiei, are foarte multa putere, dar cu o singura conditie, sa fie dispus s-o exercite si sa fie sustinut de majoritatea cetatenilor. Pierderea increderii celor care l-au ales, si nici macar a tuturor, ci a unei mase critice, duce la pierderea increderii sustinatorilor politici si de aici pana la izolare nu e decat un pas.

Emil Constantinescu a fost un presedinte izolat in ultimii doi ani de mandat si n-a mai gasit sprijin politic pentru o noua candidatura. In goana lui Iohannis de a nu semana cu Basescu, acesta aduce din ce in ce mai mult cu reprezentantul Conventiei Democrate.

Actualul presedinte n-ar trebui sa uite ca a ajuns la putere datorita faptului ca alegatorii n-au vrut un pesedist la conducerea tarii si nu pentru ca domnia sa a reusit in vreun fel sa seduca electoratul. In campanie nu a castigat inimi, ca sa citez un titlul din New York Times care se referea la prestatiile candidatilor Trump si Clinton, ci a castigat voturile unor oameni speriati ca asupra Romaniei sa nu se abata cataclismul Ponta.

Si nu va castiga inimi, daca nu e drept. Nu-i poate ridica decoratia lui Tokes si sa i-o lase lui Adrian Nastase, un premier inchis pentru coruptie.

In opinia mea, Klaus Iohannis are o mare problema in a intelege asteptarile oamenilor de la el. Se bazeaza mult pe sfaturile unor consilieri care au propria agenda politica si e influentat de cercuri de putere cuplate la propriile lor interese si nu la cele ale cetatenilor.

In loc sa-si impuna viziunea politica, pas cu pas a ramas fara ea, iar asta se simte.

De exemplu, a declarat ca reforma in educatie e o prioritate pentru mandatul sau, dar se fereste sa puna presiune pe ministerul de resort ca sa rezolve cancerul plagiatelor.

Universitatile romanesti sunt in pericol sa dispara de pe harta invatamantului european si generatii de copii vor fi marcate de lipsa de credibilitate si prabusirea sistemului national de educatie. Halal prioritate.

Presedintele Romaniei se afla intr-o profunda criza de identitate, blocat in alegerea unui drum. Ezita, nestiind in ce sa creada, in cine si cum poate recastiga sustinerea oamenilor.

Cred ca ar trebui sa inceapa de la ideea ca un presedinte nu e un rege si ca oamenii asteapta de la el sa rezolve probleme, nu sa provoace unele noi.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Klaus Iohannis absent, #Klaus Iohannis alegeri , #presedinte