Degringolada din jurul lui Klaus Iohannis

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 16 Iunie 2016, ora 18:14
9430 citiri
Degringolada din jurul lui Klaus Iohannis

Pierderea alegerilor locale de catre liberali a fost consfintita de excluderea din partid a vocilor care au indraznit sa ceara demisia celor doi copresedinti PNL, pentru rezultatele proaste inregistrate de partid in Bucuresti si in tara.

Pierderea de popularitate a presedintelui Iohannis, intrevazuta sau ghicita in sondaje, a fost confirmata de rezultatele catastrofale ale liberalilor din Capitala.

Iar trendul descrescator pare sa se fi accelerat in rastimpul scurs de la alegerile locale, cu atat mai mult cu cat nici PNL, nici echipa presedinte-premier nu au reusit sa convinga ca au cea mai mica tangenta cu atat de promisul si asteptatul "lucru bine facut".

Ba dimpotriva, fiecare saptamana aduce un scandal si o criza in plus celor deja adunate in dreptul echipei extinse a lui Klaus Iohannis. Daca nu se intampla ceva in PNL, atunci se intampla sa explodeze un scandal care mai doboara un ministru din si asa prea ciuruitul Guvern tehnocrat.

Pe actualul trend, daca pana la toamna nu se produce cine stie ce mutatie in partidul condus de Blaga - Gorghiu, cred ca presedintele Iohannis poate medita intens la strategia de coabitare si cooperare cu o majoritate parlamentara social democrata si cu un guvern condus de un premier PSD.

Dupa parerea mea, panica si degringolada din jurul lui Iohannis sunt cu atat mai greu de controlat cu cat nimic din ceea ce au facut sau spus pesedistii nu explica succesul pe care l-au inregistrat la locale. Dimpotriva, pana in ziua alegerilor, PSD era cel care parea gata sa se rupa de la greutatea acuzatiilor si dosarelor sub care procurorii au ingropat aproape toti liderii partidului cu Dragnea in frunte.

In ciuda discursurilor politice, s-a dovedit ca partidul de care se lipise eticheta de corupt a avut castig de cauza in fata celuilalt mare concurent care a facut eforturi disperate sa imbratiseze anticoruptia. O concluzie rezonabila cred ca este ca forma pe care a luat-o lupta anticoruptie in ultimii ani nu mai e atat de mult pe gustul celor care se prezinta la vot.

Dosarele grele precum Microsoft finalizate aproape tragic din punctul de vedere al acuzatiilor initiale si sarabanda de dosare aparute in buza campaniei electorale pe numele unor primari PSD au intarit suspiciunile care pluteau si asa in societate cu privire la activitatea DNA.

Apoi, PSD a speculat mult mai bine gafele si erorile Guvernului Ciolos, vazut ca o extensie a puterii Cotroceniului, in timp ce PNL a fost fortat sa incaseze lovituri in numele Executivului, in baza sustinerii pe care se presupune ca o acorda aprioric presedintelui si viziunii Cotroceniului.

De la scandalul mortii copiilor de la inceputul anului, trecand prin cinicul si uluitorul caz Hexi Pharma si pana la harababura din ordonanta salarizarii unitare, cred ca Guvernul Ciolos numit de Iohannis a demonstrat mai degraba cum se face prost un lucru care ar fi putut sa iasa altfel bine.

PSD a capitalizat aici doar stand pe margine si rezistand asalturilor de pe toate fronturile. Cat despre PNL, aici lucrurile au stat si mai prost, iar in prezent tind sa erupa inainte de parlamentarele din toamna. Iar daca partidul a ajuns in punctul in care isi exclude membri pentru delictul de opinie, atunci cred ca PNL a inceput sa se autodevoreze inainte de examenul din toamna.

In opinia mea, singura veste buna pentru PNL, Iohannis si restul fortelor politice din jurul Cotroceniului este ca pesedistii s-au imbatat intr-atat de rau cu victoria de la locale incat nu mai stiu ce drum sa aleaga pana la parlamentare. Oscileaza intre a intra cu buldozerul in fortareata Cotroceniului, varianta Ponta inaintas, sau stilul cuminte si darz impotriva "abuzurilor de putere", cum le denumesc partenerii lui Tariceanu, venite dinspre DNA & restul aparatului de lupta anticoruptie.

In mod ironic, decizia de miercuri a CCR pe cazul judecarii abuzului in serviciu a dat dreptate tot taberei reprezentata de PSD. Ocazie cu care s-a demonstrat si ca panica indusa de Laura C. Kovesi in jurul acestei decizii a fost la fel de deplasata ca si coada de pesedisti de pe treptele DNA la nici o saptamana de alegeri.

Acesta fiind meciul politic, extrem de sarac si ermetic fata de problemele reale de pe agenda cetateanului, nu e nicio mirare ca fotbalul, scandalurile de la nationala si violentele de la Campionatul European din Franta au primit toata atentia si au trimis politica acolo unde este de fapt - in vacanta.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#excluderi PNL, #PNL rezultate alegeri locale 2016, #PSD rezultate alegeri locale 2016 , #PNL