Cât mai rămâne România fără guvern. Analist politic: „Poate PNL se flexibilizează. Dacă majoritatea există, vom avea guvern la începutul săptămânii viitoare”

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 14:19
3219 citiri
Cât mai rămâne România fără guvern. Analist politic: „Poate PNL se flexibilizează. Dacă majoritatea există, vom avea guvern la începutul săptămânii viitoare”
Klaus Iohannis și Florin Cîțu FOTO Hepta

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a declarat miercuri, 20 octombrie, că se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să facă o nominalizare pentru funcţia de premier, oricare va fi ea, în încercarea de a obţine sprijin pentru un guvern, dată fiind situaţia sanitară generată de pandemia de COVID-19 cu care se confruntă România.

"Din punct de vedere constituţional, urmează consultările preşedintelui, care vor începe, sper, cât de curând şi după consultări, o nominalizare, în condiţiile în care, dacă va exista o majoritate clară, ea va fi simplă (nominalizarea - n.r.), în condiţiile în care vom rămâne în blocajul pe care l-am văzut în ultimele săptămâni, va fi mai dificilă", a spus analistul după respingerea de către Parlament a guvernului propus de Dacian Cioloş.

Pîrvulescu a arătat că datorită declaraţiilor de ieri ale preşedintelui şi a situaţiei sanitare, se aşteaptă ca "preşedintele să facă o nominalizare, oricare va fi ea, în încercarea de a obţine sprijin pentru un guvern, pentru că o serie întreagă de decizii care trebuie luate presupun un guvern cu puteri depline, câtă vreme Parlamentul va susţine restricţiile la care făcea referire şeful statului".

"Sunt restricţii care se pot introduce administrativ, dar sunt o serie de măsuri care nu pot fi introduse decât prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă, deci e nevoie de un guvern care să trimită legea în Parlament şi de o majoritate care să susţină lucrul ăsta. Deci, în principiu, e nevoie de o majoritate şi poate PNL se flexibilizează şi vom avea mâine, poimâine, cât se poate de repede, consultări şi o nominalizare. Dacă majoritatea există, vom avea guvern la începutul săptămânii viitoare; dacă majoritate nu există, o să rămânem în continuare în blocaj. Bănuiesc că dacă majoritate nu există, se va face o presiune extraordinară asupra USR să susţină un guvern minoritar condus de Cîţu", a adăugat Cristian Pîrvulescu.

Guvernul propus de Dacian Cioloş a fost respins, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului. Au fost înregistrate 88 de voturi "pentru" şi 184 de voturi "împotrivă".

Premierul interimar Florin Cîțu a reacționat miercuri, 20 octombrie, după ce guvernul Cioloș a picat la votul de învestitură din Parlament. Acesta a subliniat că PNL este deschis pentru discuții cu toate forțele politice, inclusiv PSD, dar cu excepția AUR.

„Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reușit să și construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluție pentru țară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna. Țara se află într-o situație pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infectări și de decese. O astfel de situație reclamă responsabilitate și compromisuri pentru rezolvarea crizei politice”, a explicat Florin Cîțu pe Facebook.

Liderul PNL a subliniat apoi că România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline și că singura soluție este un guvern format în jurul PNL. În acest sens, Cîțu a precizat că liberalii sunt deschiși la discuții cu toate partidele politice, mai puțin AUR.

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat luni, 22 aprilie, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european al României ”a murit sufocat de...
#Klaus Iohannis presedinte, #Florin Citu, #Dacian Ciolos, #criza politica , #stiri Klaus Iohannis