Sedinta solemna in Parlament pentru Ziua Nationala: Apeluri la unitate, laude pentru diaspora si intepaturi cu iz patriotic intre partide

Luni, 02 Decembrie 2019, ora 15:53
12159 citiri
Sedinta solemna in Parlament pentru Ziua Nationala: Apeluri la unitate, laude pentru diaspora si intepaturi cu iz patriotic intre partide
Foto: Administratia Prezidentiala

Camera Deputatilor si Senatul s-au reunit, luni, in sedinta solemna comuna, pentru celebrarea Zilei Nationale. Cu aceasta ocazie au venit in Parlament si presedintele Klaus Iohannis, proaspat reales pentru un al doilea mandat de 5 ani, si premierul Ludovic Orban, recent ajuns in functie dupa demiterea prin motiune de cenzura a Guvernului Vioricai Dancila.

Rand pe rand cei dintai oameni in stat au sustinut discursuri in care au laudat sacrificiul stramosilor si au vorbit despre datoria actualei clase politice de a le continua viziunea.

In toate discursurile s-a regasit insa apelul la unitate, fiecare parte aratand cu degetul spre tabara opusa pentru dezbinare. Seful statului a avut un discurs relativ neutru, insa prezenta sa la tribuna Parlamentului a venit la scurt timp dupa ce a declarat in fata presei ca el a inteles ca romanii au aratat la vot ca vor "o Romanie fara PSD".

Astfel, din partea PSD au venit mai multe replici prin care, mai mult sau mai putin direct, Iohannis si PNL erau acuzati de fragmentarea societatii pentru castig electoral.

Un discurs cu multe referiri la cei trei ani de guvernare PSD-ALDE a avut si Stelian Ion de la USR, deputatul aratand ca formatiunea sa vrea o Romanie care nu e condusa de penali si analfabeti pentru grupuri de interese, ci curata, cinstita, unde cetatenii sunt respectati si isi doresc sa traiasca.

Din partea UDMR a fost reluat discursul ca ceea ce pentru romani e motiv de bucurie pentru maghiari "va fi mereu o pierdere majora", iar PMP a reamintit ca Romaniei inca ii lipseste o bucata, Basarabia, cerand consens pentru a realiza noua Mare Unire.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele momente si declaratii de la sedinta solemna din Parlament dedicata Zilei Nationale:

Ziua Nationala a Romaniei: Iata cum s-a desfasurat parada militara de la Arcul de Triumf (Galerie foto)

15:53 - Sedinta solemna este declarata inchisa, Melescanu si Ciolacu il conduc spre iesire pe Klaus Iohannis. In Parlament, Ludovic Orban discuta cu Patriarhul Daniel.

15:45 - Ia cuvantul reprezentantul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian:

- 1 decembrie 1918 a fost momentul in care vointa si capacitatea organizatorica a Coroanei in vechiul regat au faurit o armata careia Unirea ii datoreaza foarte mult. A fost momentul in care intelectualii transilvaneni, printr-o incapatanare si inteligenta iesite din comun, au militat zeci de ani pentru aceasta Unire.

- A fost momentul care s-a concretizat intr-unul dintre cele mai moderne documente ale secoului XX, in care se face vorbire de lucruri neauzite pana in acel moment pe alte meleaguri.

- S-a facut vorbire, printre altele, pentru prima data de formarea unei natiuni moderne ca rezultat al vointei si diversitatii popoarelor traitoare pe pamant romanesc. S-a facut vorbire de mecanisme democratice extrem de avansate, pe care statul roman avea sa le implementeze mai tarziu. S-a facut vorbire de dreptul la vot universal, si femeilor.

- Din pacate secolul XX a fost marcat de ascensiunea unui tip de proletariat care in Europa a creat curente politice ingrozitoare si Romania a fost victima ambelor variante ale creatiei proletariatului industrial de atunci in plan ideologic.

- Generatia mea e generatia care a facut ca Romania sa scape din temnita comunista si sa se alature lumii libere. Ma uit la colegii tineri din Parlament si va spun ca generatia voastra are de infaptuit un lucru mult mai greu: generatia voastra trebuie sa reintregeasca natiunea romana si statul roman. Asta e indatorirea pe care o aveti si ma uit la voi cu speranta si sper sa am bucuria sa traiesc acest moment.

15:36 - Vorbeste de la tribuna din partea PMP deputatul Emil Marius Pascan:

- Pentru orice roman adevarat, Ziua Nationala e un moment de bucurie profunda. Va indemn pe toti la un moment de pioasa recunostinta fata de inaintasii nostri.

- Dragi barbati si femei de stat, istoria nationala ne invata ca atunci cand avem un obiectiv, daca avem o viziune coerenta, trecand de interesele meschine, putem duce la indeplinire ce ne propunem.

- Timpul razboiului romano-roman a trecut. A venit timpul intelepciunii.

- Crezul meu intim e ca votul tuturor a fost un semn de patriotism si trebuie tratat ca atare. Nu este nevoie acum de sacrificiu de sange pentru a construi Romania. Ati vazut ca altii au facut referire la batalia cu social-media. Deci nu e baioneta, nu e arma, e cu like-ul.

- Avem datoria sa nu uitam ca tara noastra nu e intreaga, Romania a pierdut din trupul sau sfant partea dintre Prut si Nistru. Basarabia e pamant romanesc! (Aplauze)

15:30 - Ia cuvantul Calin Popescu Tariceanu, din partea ALDE:

- Chiar si in comunism, cand i-a fost luat aproape totul, speranta in mai bine si in democratie nu i-a putut fi distrusa poporului roman.

- Acum 30 de ani speranta pentru libertate s-a aprins, romanii s-au unit si au scuturat jugul comunist. Curajul lor a deschis o noua pagina de istorie pentru Romania.

- Dupa alti cativa ani, in timpul mandatului meu de premier, s-a mai facut un pas important prin aderarea la UE.

- Cu totii am sperat ca asta va aduce si pacea interna si disparitia dihoniei dintre noi. Din pacate la acest capitol cred ca mai avem mult de lucru.

- S-au incheiat zilele trecute alegerile prezidentiale. Am ramas cu gustul amar al dezbinarii, pentru ca ne-am trezit impartiti in romani buni si romani rai, romani care merita respectati si romani care trebuie dispretuiti.

- Dezbinarea poate ajuta la castigarea unor alegeri, dar nu poate reprezenta un plan de viitor. In loc de asta trebuie sa ne gandim, sa deschidem portile dialogului, doar asa putem sa ajungem o natiune respectata in Europa si in lume. Romania merita ceva mai mult si mai bun si depinde de noi sa-i dam acestei patrii ceea ce merita.

15:23 - Reprezentantul UDMR vorbeste despre "pierderea" pe care Marea Unire o reprezinta pentru minoritatea mahiara din Romania: "Ceea ce romanii considera dezideratul lor national pentru maghiari va fi mereu o pierdere majora. Dar asta nu inseamna ca nu ne putem respecta reciproc. Gandim si simtim altfel, dar dorim binele acestei tari si credem in convietuirea pasnica".

15:15 - Ia cuvantul Stelian Ion, reprezentantul grupurilor USR din Parlament:

- In fiecare an ne adunam cu totii de 1 Decembrie amintindu-ne de unde am plecat, unde suntem si incotro ne indreptam.

- Toti facem apeluri la unitate dar trebuie sa ne unim in jurul caror valori, aceasta este intrebarea?

- Suntem romani, vorbim toti aceeasi limba, unii mai bine, altii mai chinuit, cu totii afirmam inflacarat ca ne iubim tara, dar faptele uneori demonstreaza contrariul. Cu totii ii iubim pe romani, dar unii spun ca "astia" care au plecat sunt mai putini romani. Sunt reflexe comuniste.

- Suntem romani cu totii, ne uneste aceeasi istorie, cu bune si mai putin bune.

- Ce ne separa si ce ne macina? Ne separa distanta, ne macina dorul de familie, de copii, de prieteni, exodul teribil al milioanelor de romani trebuie sa ne dea serios de gandit. Clasa politica a esuat, de aceea avem nevoie de oameni noi in politica.

- Unde ajungem daca majoritatea tinerilor care termina studiile va pleca in strainatate?

- Cel mai mare proiect de tara ar trebui sa fie reintregirea Romaniei, intelegand prin asta reintregirea famiilor romanilor. Si asta inseamna asigurarea unei vieti decente.

- Daca tot vorbim de unire sa mai vorbim de un lucru care ne separa, despre respectarea regulilor. Unii romani inteleg sa le respecte, altii aleg de foarte multe ori sa le incalce si trebuie sa ne dam seama ca societate ce ne dorim: o societate in care sa primeze domania legii sau una in care sa fie la putere cei care sunt "descurcareti", banul cu care poti cumpara orice, diplome, voturi la motiuni de cenzura, organe de transplant, functii publice.

- Vrem o societate in care sa ne conduca penalii si analfabetii sau una in care nu avem aceste probleme?

- Vestea buna e ca societatea a aratat ca este sanatoasa. Datorita societatii civile, unor jurnalisti care si-au facut cu probitate profesia, a unui corp de magistrati cu coloana vertebrala, am ramas conectati valorilor europene.

- Noi, cei de la USR, repsectam trecutul privind catre viitor. Ne dorim o Romanie educata, curata, fara penali in functii publice, o Romanie unita de o retea de autostrazi, o Romanie sanatoasa, o Romanie in care copiii nostri sa fie fericiti si sa nu-si doreasca sa plece decat ca sa calatoreasca. La multi ani Romaniei.

15:14 - La tribuna vine Victor Ponta, liderul Pro Europa:

- Este suficient ca in numele grupului Pro Europa sa adresez un mesaj de sanatate tuturor romanilor si sa sper doar ca noi, cei de aici, reusim mai mult decat o singura zi pe an sa ne ridicam la nivelul asteptarilor lor. La multi ani!

15:08 - Ia cuvantul Alina Gorghiu, reprezentantul grupurilor parlamentare ale PNL:

- Asa cum spunea premierul Ion I.C. Bratianu, cuvantul de unire ne arata care sunt datoriile noastre reciproce: unirea tuturor constiintelor, tuturor energiilor noastre pentru un scop comun.

- Acest secol de istorie romaneasca merita eforturi mai mari de la toate guvernele anterioare. Oamenii acelor vremuri au lasat deoparte orgoliile personale si interesele de grup.

- Dar unii oameni politici contemporani au uitat. Dar poporul roman a aratat ca stie sa sanctioneze genul asta de comportament.

- A venit randul nostru sa recladim aceasta Romaniei noua, sa muncim pentru bunastarea romanilor, sa garantam modernizarea acestui stat si sa fim cei care asigura succesul intregii natiuni.

- Noi toti cei care astazi reprezentam vremelnic nazuintele romanilor sa continuam proiectul de tara al celor care s-au sacrificat in zilele Revolutiei din 1989. Avem o mare responsabilitate pe umerii nostri.

15:03 - Tot de la PSD vorbeste Alfred Simonis:

- Unirea nu reprezinta doar un deziderat implinit ci trebuie sa fie un obiectiv permanent.

- E momentul sa facem mai mult decat sa evocam momentul Unirii istorice si sa vedem ce putem face pentru a face o unire adevarata a tuturor romanilor, din punct de vedere economic si social.

- Sa vedem ce putem face fiecare in comunitatea lui, pentru ca nu ne putem face bine individual, ci doar impreuna.

- In Romania lucrurile arata mai bine decat in urma cu 15-20 de ani, tara noastra si-a insusit valori fundamentale ca libertatea, drepturile omului.

- Dar mai bine nu inseamna deloc bine, sunt inca foarte multe de facut. Sunt multi cetateni care traiesc dupa toate standardele si valorile occidentale, dar sunt multi pentru care sunt dar valori indepartate si si-au facut bagajele, obositi sa le astete. Si pentru asta toti suntem de vina.

- E randul nostru sa facem ceva cu Romania libera. In ultimii ani de multe ori ne-am confruntat fara sa ne ascultam unii pe altii si ne-am dezbinat. E momentul sa construim.

14:59 - Vorbeste de la tribuna Parlamentului reprezentantul grupurilor parlamentare ale PSD, Florian Bodog:

- Unirea s-a facut cu arma in mana, sa nu uitam. S-a consfintit dupa luni de razboi si de noi jertfe.

- Acest exemplu al inaintasilor nostri cred ca ni se potriveste si noua acum.

- Avem datoria de a nu renunta la acest proiect si acest obiectiv, ducerea inainte a tarii noastre. Prin tot ce facem sa aratam loialitate numai si numai Romaniei.

14:41 - Ia cuvantul premierul Ludovic Orban, al 4-lea om in stat:

- E o reala onoare pentru mine sa vorbesc in fata dvs si a concetatenilor nostri despre importanta istorica, dar si actuala a zilei de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei.

- E ziua in care ne dorim sa uitam vacarmul obisnuit al vietii cotidiene, mai ales al vietii politice.

- E ziua in care sarbatorim curajul celor care au luptat si s-au sacrificat in marele razboi pentru reintregirea Romaniei dar si in anii dificili ce au urmat pentru a apara aceasta unire.

- Unirea din 1918 a avut nevoie de o altfel de lupta, politica si diplomatica, pentru a obtine recunoastere diplomatica. Lupta a fost dusa cu sprijinul Casei Regale.

- Este o mare lectie despre unitate, unitatea dintre cetateni si elitele sale, unitatea de vointa si actiune care a dus la victorie si la recunoasterea ei in lume.

- Avem noi oare astazi aceasta forma de unitate si ce raspundere au astazi oamenii politici chemati sa puna pe primul loc binele comun, al societatii pe care o reprezinta?

- In urma cu doar cateva zile am aniversat 100 de ani de la intrunirea primului Parlament al Romaniei Mari. Acel Parlament din care competetia politica nu a lipsit a fost o intruchipare a unei noi Romanii care nu-si dorea doar sa fie unita, ci si puternica, democratica.

- Romania a intrat intr-o noua etapa a modernizarii sale, care a dat mai multe sanse dezvoltarii economice si socio-culturale.

- Suntem intr-un moment in care societatea romaneasca ne-a dat semnalul clar ca isi doreste o noua actiune de modernizare. E datoria parlamentarilor de astazi, a guvernului, a politicienilor, sa onoreze aceasta dorinta.

- Clasa politica este obligata sa actioneze in conformitate cu vointa clara exprimata de societate. Guvernul in numele caruia va vorbesc va lucra in timpul limitat pe care il avem la dispozitie pentru a da un impuls hotarat Romaniei in directia acestui progres.

- Unitatea si curajul pe care 1 Decembrie ni le aduce aminte in fiecare an au avut si o alta semnificatie: solidaritatea dintre romanii din tara si cei din diaspora.

- Faptul ca a 5-a parte dintre cei care isi exercita dreptul de vot traiesc astazi in afara tarii nu trebuie sa devina o tragedie a Romaniei si nu va deveni daca vom sti sa tinem legatura cu ei, sa tinem cont de ceea ce isi doresc.

- E important sa intelegem cauza acestei emigratii fara precedent. Nu e vorba doar de venituri, ci si de respectul statului pentru cetatean, calitatea serviciilor de sanatate si educatie, oportunitati.

- Romanii din afara tarii sunt o resursa pretioasa, oriunde s-ar afla.

- Decembrie, prima luna a iernii, s-a aratat a fi extrem de fierbinte in istoria noastra. Asa a fost acum 100 de ani si acum 30 de ani cand societatea si-a demonstrat din nou curajul.

- In 30 de ani s-a nascut o noua generatie, care s-a maturizat si ne pune in fata unor asteptari si exigente carora trebuie sa le dam raspunsul potrivit, altfel riscam sa o pierdem.

- Tensiunile dintre generatii sunt o realitate a Europei contemporale dar la noi problema e agravata.

- Moderizarea statului, intarirea increderii, gestiunea treburilor publice reprezinta calea de urmat ca tara pe care am mostenit-o de la cei care au facut Marea Unire sa reziste in fata noilor provocari.

- Nu putem accepta niciun fel de regres in angajamentul nostru european, societatea a demonstrat o remarcabila capacitate de mobilizare pentru a apara valorile europene.

- Nu trebuie sa uitam ca aceasta societate a dat dupa 1989 dovezi de curaj si maturitate in mod repetat si de cate ori ne-am aflat in situatii dificile s-a mobilizat pentru a readuce Romania pe drumul bun.

- Sa nu uitam sa fim mandri de faptul ca electoratul romanesc nu a facut loc extremismelor politice, xenofobiei si intolerantei prezente in alte tari.

14:32 - Vine la tribuna Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor si lider interimar al PSD:

- Istoria ne influenteaza prezentul si ne inspira sa construim viitorul.

- Prima lectie care imi vine in minte cand ma gandesc la Marea Unire e ca aceasta a fost posibila pentru ca toti romanii au fost capabili sa se uneasca in spatele unui proiect national.

- Acesta e motivul pentru care Ziua Nationala ar trebui sa fie in primul rand un moment al unitatii. Unitatea e deja in ADN-ul societatii noastre, a fost intotdeauna acolo, trebuie doar sa o regasim.

- Societatea romaneasca pare mai fracturata ca oricand, grupuri intregi sunt pe cont propriu, ne inchidem ermetic in bulele nostre sociale, ne dam like-uri altora si noua, astfel incat sa fim fericiti ca suntem validati.

- Din pacate aceasta radicalizare ne-a macinat increderea in noi ca popor. Multi siau pierdut speranta si au ales sa plece peste hotare. Milioane de romani pe care nu putem inca sa-i convingem sa se intoarca acasa.

- Avem nevoie urgent de un proiect national in care sa credem. Putem sa invingem aceasta frana mentala de la nivelul societatii doar daca ne dam mana din nou.

- Romania traverseaza o criza fara nume: criza marilor proiecte. Am avut Marea Unire, Revolutia, tranzitia, aderarea la NATO si UE. Am pierdut multe oportunitati in ultimii ani: ne-am certat si am fost dezbinati. Sa ne unim si sa ne asumam un nou proiect de tara.

- Va invit sa vorbim intre noi dar sa coboram si in societate.

- Va rog sa va ganditi ca dincolo de a fi de stanga sau de dreapta suntem mai intai de toate romani si ar trebui sa avem obiective comune ca natiune.

- Poate e timpul sa si facem istorie, nu doar sa ne strecuram prin istorie.

- Sunt constient ca ceea ce va cer nu e usor, suntem in mijlocul unei perioade electirale. Va invit sa reaprindem sentimentul pierdut al unitatii. Acesta e sentimentul cu care au murit in suflet eroii de la Marasti, Marasesti si Oituz.

- Unitatea nu trebuie invocata o data pe an intr-un cadru festiv. Va invit sa incepem acest drum acum, de aici!

14:25 - Ia cuvantul de la tribuna Parlamentului Theodor Melescanu, presedintele Senatului:

- In fiecare an, cu profunda recunostinta, ne amintim de cei care au pus in opera idealul Marii Uniri si au condus destinele acestei tari.

- Acum 101 ani energia mobilizatare a oamenilor politici a acestei tari, aflati la Putere sau in Opozitie, si-a pus amprenta in mod decisiv asupra viitorului democratic al tarii noastre. O contributie deosebita o aduce regalitatea din Romania.

- Ziua de 1 decembrie ne arata ca idealurile comune si aspiratiile sincere de unitate si solidaritate isi dovedesc trainicia in fata oricaror adversitati si obstacole.

- A venit momentul sa privim prezentul cu increderea ca puterile noastre pot determina un destin maret pentru Romania si sa dovedim in fiecare zi ca numai impreuna, prin consens in societate, putem transforma si dezvolta Romania.

- Acum 30 de ani, in fata tiraniei cu totii am dus in genunchi regimul comunist.

(Melescanu este aplaudat si Ciolacu ii multumeste. Melescanu preia conducerea sedintei ca Ciolacu sa poata sustine discursul).

14:10 - Primul care sustine discurs este Klaus Iohannis:

- La 30 de ani de la caderea comunismului si recucerirea libertatii noastre celebram Ziua Nationala cu gandul la generatiile care au facut posibila Romania democratica si europeana de astazi.

- Eroismul soldatilor romani, viziunea Familiei Regale, iscusinta oamenilor politici, contributia romanilor simpli au condus la implinirea obiectivului Unirii.

- Avem datoria de a le pastra tuturor acestor eroi memoria vie si de a ne angaja ca drepturile si libertatile sa nu mai fie niciodata incalcate.

- Trecutul nostru e unul al contrastelor. Avem momente remarcabile, figuri emblematice care au jucat un rol fundamnental in modernizarea Romaniei si pe de alta parte o mostenire grea si dureroasa reprezentata de anii grei ai dictaturii, calcarea in picioare a demnitatii umane, politici criminale, dezinformare, tortura si foarte multa suferinta.

- Atrocitatile si abuzurile petrecute in timpul regimului comunist trebuie sa reprezinte o lectie deosebit de importanta pe care sa ne-o asumam onest si din care sa invatam.

- Orice atac la adresa demnitatii umane si a statului de drept necombatut eficient poate deschide oricand calea unor abzuuri. Pericole exista si vor exista dar avem o societate matura si vigilenta, cetateni cu un pronuntat simt civic.

- Lasam in urma un an electoral incarcat, desi ne-am confruntat cu numeroase tensiuni si conflicte si cu incercari de adancire a faliilor din societate, marele castig e ca romanii prin votul lor au spus clar si raspicat ca vor o Romanie europeana, o tara prospera, cu o justitie independenta, cu o clasa politica aflata in slujba cetatenilor.

- Romanii au votat pentru a nu uita cine suntem si incotro vrem sa ne indreptam. Ce legatura mai puternica cu idealurile istorice decat aceasta reconfirmare ferma a identitatii noastre nationale.

- Diaspora noastra ramane nu doar cu gandul, dar si cu fapta puternic ancorata in viata societatii romanesti. Acest atasament trebuie recunoscut si institutional.

- Intr-o Europa in care in unele state democratia e asaltata de lideri populisti, de decizii incompatibile cu respectul datorat partenerilor si aliatilor romanii au ales fara echivoc valorile etice si politice care i-au inspirat si pe vizionarii parinti fondatori ai UE.

- Noi avem datoria fundamentala sa le repsectam pe deplin aceste optiuni iar vointa lor sa fie lege pentru noi. Nu exista decat un singur mod de a solidariza o societate, si acela e idealul in jurul caruia trebuie stranse toate energiile si resurse, spunea Nicolae Iorga.

- Clasa politica si guvernantii sa isi concentreze eforturile pentru a raspunde nevoilor societatii. Romania sa devina tara in care cei plecati sa-si doreasca sa revina iar romanii de aici sa dispuna de toate resursele necesare pentru implinirea aspiratiilor.

- Am invatat din trecutul nostru ca orice proiect de anvergura necesita multa munca, seriozitate si profesionalism. Rezultatele sunt remarcabile atunci cand romanii isi doresc si sustin toate aceste cauze nobile. Ma onoreaza si ma responsabilizeaza sa fiu parte a proiectului de reconstructie a Romaniei.

- Noi suntem artizanii Romaniei viitoare si de actiunile noastre depind modernizarea si dezvoltarea pe care le asteptam de atat timp.

- La multi ani, Romania! La multi ani, romani!

(Iohannis e aplaudat si Marcel Ciolacu ii multumeste)

14:07 - Sedinta este declarata deschisa. Este intonat imnul Romaniei, toti oficialii si invitatii s-au ridicat in picioare. Iohannis sta alaturi de fostul presedinte Emil Constantinescu, Majestatea Sa Margareta si Patriarhul Daniel. In spate sunt sefii serviciilor de informatii.

14:00 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Parlament. El a fost intampinat afara, pe scari, de presedintii celor doua Camere, Marcel Ciolacu si Theodor Melescanu. Amintim ca, atunci cand presedintii Parlamentului erau Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu seful statului era primit de vicepresedinti din partea Opozitiei.

13:40 - Printre invitatii la eveniment se numara: fosti sefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice si greco-catolice, presedintii Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Academiei Romane, Curtii de Conturi, Consiliului legislativ.

Sunt invitati sa ia parte la sedinta solemna si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Avocatul Poporului, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP si STS, membri ai Guvernului.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Iohannis Orban sedinta solemna Parlament, #Iohannis Orban discurs Parlament 2 decembrie , #Ludovic Orban