Portret de candidat Klaus Iohannis, marile intrebari

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 09 Noiembrie 2019, ora 18:00
27167 citiri
Portret de candidat Klaus Iohannis, marile intrebari
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Alegeri prezidentiale 2014: Klaus Iohannis - de la profesorul din Sibiu la "politrucul" care vrea la Cotroceni se intitula prezentarea pe care i-o faceam in 2014 pe atunci candidatului Klaus Iohannis la presedintia Romaniei.

A castigat alegerile cu un scor urias, desi a plecat cu sansa a doua si multa vreme victoria lui Victor Ponta parea inevitabila.

Au urmat cinci ani cu lumini si umbre, la finalul carora, pe toate coordonatele, Romania sta mai prost decat in momentul de inceput, si economic, si in privinta Justitiei, si din punct de vedere democratic, si ca imagine externa, ca sa nu mai vorbim despre exodul catre strainatate. Si e foarte greu de gandit ca presedintele Romaniei poate fi cu totul strain de aceasta involutie.

Principalul merit al presedintelui Iohannis a fost mentinerea liniei euroatlantice a Romaniei. In plan intern, evolutia a fost ca un montaigne rousse. Au existat momente de maxima implicare, autentice succese de lider, precum cel al "elefantilor" din Guvern, al gecii rosii din mijlocul protestatarilor pro-justitie, dar si refuzul de a o desemna pe Sevil Shhaideh in functia de premier.

Au existat si erori majore, precum promulgarea fara obiectii, chiar binecuvantarea noii legi electorale care mentine alegerea primarilor intr-un tur, non-combatul din campania parlamentara din 2016 si, mai ales, desemnarea Vioricai Dancila, un fel de sursa a tuturor neputintelor sale din ultimii ani, cand a asistat uneori neputincios, alteori pasiv, la dezastrul provocat de sau cu ajutorul acestei marionete a lui Liviu Dragnea.

Dl Iohannis a plecat de la premisa ca nu vrea sa fie ca Traian Basescu, ceea ce ar fi fost corect, daca s-ar fi referit doar la esecurile si greselile fostului presedinte. Dar cand aceasta diferenta a devenit scop in sine, dl Iohannis a intrat intr-o defensiva perpetua si in incapacitate de a livra, dar mai ales a permis jumulirea de atributii a functiei prezidentiale, aproape fara rezistenta din partea titularului ei.

Dupa mandatul presedintelui Iohannis suntem cu mult mai aproape de o republica parlamentara.

Dar dl Iohannis a devenit intre timp si inegal cu sine insusi. In urma cu 5 ani, domnia sa il soma pe contracandidatul Ponta sa accepte dezbateri publice. Accepta, niciodata cu mare placere, interviuri si conferinte de presa. Iata-l acum, dupa 5 ani de mandat in care nu a participat decat la vreo 6-7 interviuri pentru presa interna, niciunul live, intr-o campanie electorala in care nu a acceptat nicio dezbatere, niciun interviu si nu s-a intalnit decat cu sustinatori PNL.

Unii spun ca e aroganta, ca e sfidare fata de cetateni, altii spun ca e teama, altii ca e deficit de democratie si este posibil ca toti sa aiba dreptate.

Cert este ca un nou mandat pleaca de la descarcarea de gestiune pentru cel precedent. Bilantul si invataturile lui sunt perspectiva din care plecam mai departe, in al doilea mandat. Daca nu intelegi cum isi vede presedintele propriul parcurs, ce regreta, ce ar face altfel, ce explicatii are, nu stiu cum poti decide rational daca mai merita si un al doilea mandat.

Tocmai de aceea, eu am sa ii pun cateva dintre intrebarile pe care le consider relevante pentru acest prag pe care si-l doreste intre mandate. Cel mai probabil vor ramane retorice, cu siguranta nu sunt toate intrebarile la care ar trebui sa raspunda. Dar cred ca raspunsurile la ele, fie ele o tacere, creioneaza portretul presedintelui care doreste un al doilea mandat:

1. Ati vorbit adesea despre reusitele mandatului dvs, despre anii grei ai luptei de uzura cu PSD. Care considerati ca sunt principalele esecuri ale mandatului si care sunt lucrurile pe care le-ati face altfel daca ar fi sa o luati de la capat din 2014?

2. Considerati ca aveti vreo responsabilitate pentru rezultatul alegerilor parlamentare din 2016?

3. Dupa doborarea celui de-al doilea premier, Mihai Tudose, in numai un an, PSD era intr-un moment de criza. Avea nevoie de o redresare rapida prin desemnarea unui nou premier, cu care Liviu Dragnea sa transmita partidului mesajul ca totul e sub control si stabilizat. De ce ati desemnat-o premier pe dna Viorica Dancila si ati dat astfel PSD-ului sansa sa se reechilibreze? Cum v-a convins dna Dancila ca are aptitudinile necesare pentru a fi premierul Romaniei?

4. Ati spus in momentul desemnarii dnei Dancila ca trebuie sa tineti cont de Constitutie si deciziile CCR in materie. Care este articolul din Constitutie sau decizia CCR care va impiedica sa cereti o alta desemnare de la PSD? Si care este articolul sau decizia care v-ar fi impiedicat sa refuzati si a doua propunere de premier (nu de ministru) daca ea nu ar fi fost conforma cu cerintele functiei?

5. Ati regretat vreodata desemnarea dnei Dancila? V-ati facut reprosuri?

6. In martie 2018, Formul Judecatorilor v-a cerut sa sesizati Comisia de la Venetia in privinta modificarilor Legilor Justitiei. Ati refuzat spunand ca e prea tarziu, pentru a o face totusi in mai 2018, dupa ce PNL reusise deja o sesizare prin APCE. De ce ati refuzat, de fapt, sesizarea Comisiei de la Venetia?

7. Va reprosati ca nu ati sesizat mai repede Comisia de la Venetia in privinta Legilor Justitiei?

8. Constitutia va da dreptul sa participati la sedintele CSM, pe care le si prezidati. In ani marcati de lupta pentru Justitie ati folosit aceasta prerogativa de 3 ori. Nu ati participat nici in momentele cele mai critice, cand au avut loc lupte teribile in jurul Sectiei Speciale pentru magistrati. De ce aproape ati abandonat aceasta prerogativa?

9. In mandatul dvs, functia prezidentiala a pierdut mai multe prerogative, in primul rand in domeniul Justitiei, dar nu numai. Considerati ca ati facut suficient pentru a apara integritatea functiei prezidentiale?

10. O mare parte dintre aceste prejudicii au fost provocate de CCR. Unul dintre judecatori, dl Lazaroiu, s-a aflat intr-o situatie neconstitutionala, fiind reprezentantul Presedintiei, de ce nu ati incercat sa-l revocati? Aveati deschisa deja o procedura juridica in acest sens.

11. Primul dvs sef de cancelarie a fost dl Dan Mihalache, numire care v-a adus primele critici din partea sustinatorilor dvs. Considerati acum ca a fost o alegere gresita?

12. In calitate de ambasador in UK, numit de dvs, dl Mihalache s-a facut remarcat inclusiv prin umilirea unei jurnaliste, Maia Bondici, despre care a afirmat ca e frustrata si isterica. Vazand acele imagini, ati mai considerat ca dl Mihalache este potrivit pentru pozitia de ambasador al Romaniei? Dar cand a pledat pentru sustinerea Rovanei Plumb pentru pozitia de comisar european?

13. In criza Caracal l-ati demis pe seful STS fara a explica in niciun fel vreo vinovatie a domniei sale si a institutiei pe care o conducea. Ati sacrificat o persoana cu vinovatie incerta si nici pana azi dovedita pentru un exercitiu de imagine?

14. Ce semnal credeti ca ati transmis in institutiile statului, mai ales in cele de forta, bazate pe ierarhie si, in general, onoare militara, prin aceasta demitere nemotivata?

15. In iunie, spuneati: "desemnarea si raspunderea pentru obtinerea unui portofoliu corespunzator apartine in integralitate Guvernului. Asa functioneaza lucrurile la noi. Guvernul desemneaza si negociaza pozitia de comisar". In octombrie, somati Guvernul Dancila sa nu faca nicio desemnare fara consultarea dvs. In noiembrie, prezidati sedinta de guvern in care a fost propus comisarul roman. Cele trei pozitii sunt ireconciliabil contradictorii. Cand ati gresit, cand ati spus ca nu e treaba dvs sau cand v-ati implicat?

16. Considerati ca desemnarea comisarului fara o prealabila audiere in Parlamentul Romaniei dupa cum cere art 19 din Legea 373/2013 este o eroare comisa de dl Orban? Cum explicati aceasta carenta?

17. Dupa criza Caracal cereati public demisia procurorului sef DIICOT, Felix Banila. In iunie 2018, il numeati pe dl Banila la sefia DIICOT in pofida scrisorii semnata de 154 de procurori ai acestui parchet, trei sferturi, prin care va cereau argumentat sa refuzati propunerea lui Tudorel Toader. De ce nu i-ati ascultat? Considerati ca ati gresit cand l-ati numit?

18. V-a deranjat refuzul sotiei dvs de a se prezenta la audieri la PICCJ conform citatiei primite? Ati cerut sau ati acceptat ca audierea domniei sale sa se petreaca in conditii de oarecare clandestinitate, noaptea? De ce nu la lumina zilei ca oricare alt inculpat?

19. V-a deranjat faptul ca intreaga campanie a fost mascata de criza guvernamentala? Sau ati dorit acest lucru?

20. In turul I al alegerilor prezidentiale din 2014 il somati pe Victor Ponta sa participe la dezbateri. De ce ati refuzat orice dezbatere in aceasta campanie?

21. Argumentul folosit pentru neconformarea rapida la cerintele imperative si imediate ale MCV in privinta Legilor Justitiei este una dintre intrebarile de la referendumul din mai. O alta intrebare a generat un raspuns cu efect neconstitutional potrivit unanimitatii CCR. Considerati acum ca intrebarile au fost insuficient de bine gandite sau formulate?

22. "Eu unul am votat la referendum nu ca sa confirm, sa sigilez modificarile recente pe care le dezaprob in cvasi-totalitatea lor cu toata convingerea, operate inclusiv prin OUG. (...) Votul meu a fost inainte de toate unul de blam la adresa modificarilor operate recent, criticate de toate organismele internationale, modificari care, in opinia mea, ar trebui intoarse cat de repede posibil. Iar abia de aici, deci dupa reparatie, da, ca cetatean am fost de acord sa nu mai fie adoptate OUG, intre altele in materia organizarii judiciare. Acesta a fost rationamentul meu", afirma judecatorul CSM Bogdan Mateescu. Dvs considerati ca romanii au votat pentru sigilarea modificarilor operate de PSD, sensul in care este folosit acum referendumul?

23. In ce fel concret ati ajutat ca dna Kovesi sa devina procuror sef european? Si cand spun concret ma refer la demersuri initiate de dvs in sustinerea acestei candidaturi.

24. Daca ar fi sa primiti a doua sansa, ati mai semna revocarea dnei Kovesi? Si ati anunta demiterea tot prin purtatorul de cuvant?

Marile taceri nu pot ingropa marile intrebari. Iar din ele fiecare intelege ce vrea: aroganta, sfidare, teama sau deficit de democratie?

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Iohannis candidat prezidentiale 2019 , #candidat prezidentiale 2019