Cel mai bun proiect de tara pentru Romania

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 10 Iulie 2016, ora 17:07
6390 citiri
Cel mai bun proiect de tara pentru Romania

Piatra numita "avem nevoie de un nou proiect de tara" pe care K. Iohannis a aruncat-o dupa ce votul pro-Brexit a devenit o realitate, in dorinta de a iesi din conul de umbra in care presedintele a stat ascuns in ultima vreme, este cea mai buna gaselnita pentru a reveni in centrul atentiei ca factor de unitate si putere in joaca politica de la Bucuresti.

E un pariu pe care presedintele il face si din care poate iesi intarit si consolidat in raport cu fortele politice, Parlament si Guvern, sau, nu mai putin probabil, poate sa se prabuseasca si sa se afunde si mai mult in irelevanta, pe care sa-i fie imposibil sa o mai mascheze asa cum a reusit pana acum.

Asadar, la Cotroceni ar trebui sa fie o oarecare agitatie in jurul comisiei care ar trebui sa lucreze si sa pregateasca deja noul proiect de tara.

Desigur, Iohannis nu va rata sansa de a anunta proiectul in buza alegerilor parlamentare. Poate spera ca astfel are sanse sa stranga (sa coaguleze, cum se spune) o majoritate parlamentara pe care altfel i-ar fi imposibil sa o castige.

Fie printr-un guvern de uniune nationala sau orice alt scenariu asemanator, fie printr-un targ-intelegere cu majoritatea castigatoare care sa stea la baza unei viitoare colaborari, indiferent de numele si orientarea politica a fortelor politice invingatoare.

Dar fie si pentru a spera la un astfel de scenariu salvator, pana a putea calcula sansele de reusita ale unui eventual nou proiect de tara, presedintele ar trebui sa clarifice in primul rand de la ce plecam si abia apoi sa vedem unde vrem sa ajungem.

Mai exact, autorii proiectului ar trebui sa nu uite nicio clipa de la ce pornesc la drum, cand exista inca fierbinti declaratiile ministrilor tehnocrati care ne spun ca statul nu stie, in general, mai nimic despre cei care alcatuiesc statul.

Nu stim cati functionari lucreaza in Romania (vicepremierul Vasile Dancu), nu stim cati angajati exista in primariile din tara (ministrul Muncii), dar visam sa construim "Romania Competitiva" si sa concepem un alt proiect de tara dupa ce ideea lucrului "bine facut" promis in campanie de Iohannis s-a dovedit ca e prea complicat si greu de faptuit.

In noile conditii, poate ar fi mai decent ca preliminarii la proiect sa ne punem de acord cu totii cati mai suntem si pe unde, cati muncim si nu putem trai, cati nu muncim si traim foarte bine si tot asa, pana la milioanele din diaspora pentru care statul roman nu a facut pana acum nimic altceva decat sa-i incurajeze sa ramana acolo unde sunt.

I-a pasat atat de mult Romaniei de milioane de romani plecati la munca in strainatate incat nu stie nici macar cate milioane il lipsesc: 2,5, 3-4 sau 5-6? Si totusi. Stie cineva sigur cati suntem in tara - 19 sau 17 milioane? Dintre acestia cati muncesc, la negru sau cu contracte umilitoare, si o putem tine asa din mister in mister inca doua-trei pagini.

In lumina acestor incertitudini si aproximari care stau la baza a ceea ce se presupune si credem noi ca ar fi statul roman, un proiect de tara rezonabil ar fi determinarea exacta a ceea ce suntem.

E usor sa apreciezi cat de importanta ar fi o astfel de clarificare doar gandindu-ne la un posibil prim punct din proiectul de tara - trecerea mai rapida la zona euro, in virtutea dorintei UE de a accelera procesul de unitate si coeziune.

Mai ales pentru acest pas ar fi nevoie urgenta sa stim ceva mai multe date certe despre noi decat aproximarile de ordinul milioanelor, fie ele in plus sau in minus. Doar dupa aceea vom putea sa ne facem si un proiect de viitor care sa aiba ceva sanse sa devina realitate.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Iohannis proiect de tara , #presedinte