Ce va fi invatat K. Iohannis de la T. Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 22:50
12454 citiri
Ce va fi invatat K. Iohannis de la T. Basescu (Opinii)
Foto: presidency.ro

In ultima conferinta de presa pe care a sustinut-o la Cotroceni in calitate de presedinte, Traian Basescu a marturisit ca unul dintre cele mai dificile momente din cele doua mandate a fost ziua in care a negociat cu delegatia FMI.

Momentul a ramas in istorie pentru ca a fost ziua cand in Romania au fost anuntate cele mai dure masuri de austeritate din Uniunea Europeana.

Din pacate, presedintele nu a lamurit nici de aceasta data necesitatea care l-a determinat sa imbratiseze acele masuri si nu altele.

Momentul a fost intr-adevar unul extrem de important pentru istoria celor 10 ani pe care i-a petrecut in functia de presedinte, mai ales ca a fost si punctul in care s-a creat marea prapastie intre el si popor.

Din celebra zi de mai din 2010, USL nu a mai avut de facut decat sa stranga la un loc intregul val de ura si frustrare care s-a acumulat in randul cetatenilor. Iar rezultatul s-a vazut in votul de la referendumul din 2012.

Singura intrebare care inca ramane in legatura cu decizia pe care si-a asumat-o atunci Traian Basescu este daca nu exista nicio alta cale de iesire din criza, daca taierea salariilor tuturor bugetarilor (si a pensiilor initial, abia mai tarziu oprita de CCR) era singura solutie pe care Guvernul (si nu presedintele) o avea la indemana pentru a salva tara de la o criza si mai profunda.

Din foarte putinul pe care l-a oferit Traian Basescu in ultima conferinta de presa de la Cotroceni, aflam ca nu a fost nicicum unica solutie la care ar fi avut de reflectat:

"Am avut zile bune si rele, ziua rea a fost cand am lasat delegatia FMI in salon si am iesit sa anunt masurile. Ei venisera cu mandatul sa majoreze cota unica, sa creasca CAS si TVA. A fost o zi nefericita, o zi grea", Traian Basescu, 20 decembrie 2014, Cotroceni.

Vedem acum ca taierea cu 25% de la toti bugetarii nu a fost singura varianta de lucru. Si tare mi-e teama ca nu a fost nici macar cea mai buna. Este un bun subiect de discutii si dezbateri daca nu cumva renuntarea la cota unica de impozitare si acceptarea unei cresteri rezonabile a TVA - crestere a TVA-ului care oricum avea sa fie adoptata cu 5 puncte procentuale! dupa respingerea de catre CCR a taierii pensiilor - nu ar fi fost o solutie mai buna pentru societate in ansamblul ei.

Exista suficiente calcule care arata ca schimbarea cotei unice de impozitare ar fi dus macar la o minima reducere a inegalitatii dintre venituri, una dintre cele mai mari din Europa, si ar fi salvat categoriile cele mai defavorizate.

Sunt convins ca asumarea deplina a austeritatii in forma ei extrema a fost o provocare pentru Traian Basescu si a fost imbratisata astfel din ratiuni politice. Asta inseamna ca a privit spre cota unica de impozitare adoptata in ultimele zile din 2004 ca spre un tabu pe care nu il poate atinge nici macar cu gandul. Asa ca a ales sa sacrifice intreg aparatul bugetar....

Ceea ce sper de la Klaus Iohannis, mai ales in contextul in care sondajele il prezinta la o cota de incredere de peste 70%, ar fi ca astfel de momente sa nu mai fie asumate si tratate de catre presedinte ca o provocare personala careia el in primul rand trebuie sa-i faca fata.

Daca Iohannis este in cautarea unui proiect de tara, atunci primul pas in aflarea lui ar fi renuntarea la austeritatea asumata si impusa de Traian Basescu. Sau cel putin ridicarea austeritatii de pe umerii celor mai multi, care reprezinta si enorma masa de saraci din Romania, si redistribuirea ei in dreptul marilor companii si afaceri si a celor mai bogati.

Dincolo de programul politic pe care si l-a asumat in campanie, dincolo si de doctrina partidului care l-a sustinut pentru a ajunge la Cotroceni, Klaus Iohannis va gasi cea mai puternica motivare pentru aceasta misiune in chiar prima fraza a juramantului pe care l-a depus la investirea din Parlament:

"Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Basescu mostenire Iohannis, #Basescu taiere salarii 2010 , #Traian Basescu