Caut URGENT premier, pt. guv. nou, politic, rog simpatie pnl

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 09:08
6621 citiri

Trei partide mici - PMP, PRU si USR - au anuntat numele premierilor pe care i-ar vrea.

Primele doua au optat pentru T. Basescu si, respectiv, pentru V. Ponta. Ele doresc sa reinvie conflictul care a organizat deja scena politica in trecut. In schimb, N. Dan l-ar sustine pe actualul prim-ministru.

Unii s-ar putea intreba de ce numele cu pricina au fost avansate. Intr-adevar, partidele respective sunt departe de a fi sigure ca vor intra in Parlament. E, de fapt, vorba despre propaganda sau comunicare, cum i se zice in ultima vreme.

Paradoxal e, insa, altceva. Si anume ca fortele politice care vor fi cu siguranta chemate la negocieri nu au propus pe nimeni.

E adevarat ca nu le e usor. In fruntea PSD se afla un ins condamnat, L. Dragnea. Acesta si-ar dori, de buna seama, sa conduca guvernul. Dar daca partidul l-ar desemna acum drept potential sef al guvernului, in campanie ar fi slabit. Iata de ce, in loc sa ofere un nume, pesedistii au explicat ca vor face majoritate cu ALDE.

Pe de alta parte, la varful PNL s-a produs un cutremur. Unul dintre co-presedinti, V. Blaga, a demisionat, dupa ce a fost pus sub acuzare pentru o spaga de 700 de mii de euro. Imediat dupa spectaculosul abandon, in PNL s-au creionat doua variante. Una viza inlocuirea lui Blaga cu un fost pedelist. A doua sustinea ca A. Gorghiu va asigura singura sefia formatiunii.

Presedintele Iohannis n-a asteptat ca PNL sa faca vreo mutare. El a cautat sa rezolve simultan si problema premierului, si pe cea a credibilitatii principalului partid de centru-dreapta.

Mai precis, seful statului a declarat ca D. Ciolos ar trebui sa-si "continue proiectele", un mod pretios de a spune ca actualul premier ar trebui sa ramana si dupa alegeri.

Dar Iohannis a adaugat ca, in acest scop, Ciolos ar face bine sa se afilieze la PNL. Ingaduitor, presedintele a folosit mai multe formule, pentru a-i lasa o marja de manevra celui vizat: "sa-si declare macar simpatia, sau adeziunea, sau preferinta pentru partidul cu care ar putea sa colaboreze in viitor".

Reactiile au fost destul de previzibile. Cum el nu sta niciodata la coada, Tariceanu a reactionat primul, zicand ca seful statului e "parte a unui plan ocult". Ponta l-a comparat pe Iohannis cu Basescu, sustinand ca vrea si el un Boc.

In schimb, Ciolos a cugetat 24 de ore, dupa care i-a spus unui reporter ca nu va candida si ca, de altminteri, nici presedintele nu i-a cerut asta.

Prim-ministrul atrage, in acest fel, atentia asupra capcanei intinse, probabil fara voia lui, de catre K. Iohannis. Intr-adevar, presedintele a cerut un executiv politic, adica livrat de partidele care trec testul electoral.

Apoi, a sugerat ca seful guvernului ar putea fi scutit de o asemenea democratica incercare. A uitat sa explice de ce doar ministrii ar trebui validati la urne, nu si premierul. De fapt, nimeni nu va putea argumenta, in chip convingator, asa ceva.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Iohannis Ciolos premier PNL , #Dacian Ciolos