Cand Iohannis nu-i Basescu. Si varianta spre balamuc...

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 11:46
12911 citiri
Cand Iohannis nu-i Basescu. Si varianta spre balamuc...

Klaus Iohannis a acceptat noua propunere de premier pe care a facut-o PSD, in persoana europarlamentarului Viorica Dancila, pesedistii fiind in situatia in care isi inlocuiau cel de-al doilea premier pe care si-l dadura jos in mai putin de un an.

Un adevarat record mondial al balamucului e aceasta contraperformanta unica a social democratilor, dar pe care PSD printr-un miracol greu de explicat in cateva randuri a reusit sa-l vanda publicului larg ca un succes de proportii mitice.

Pesedistii isi vor da repede seama ca desemnarea Vioricai Dancila in functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei nu echivaleaza cu eliberarea de sub dominatia a ceea ce ei numesc "sistemul" si "statul paralel", asa cum nici numirea in functie de catre Iohannis a celui de-al 3-lea premier PSD nu inseamna ca presedintele a batut palma cu Dragnea si de acum sunt tovarasi de joaca politica.

Pentru Liviu Dragnea impunerea Vioricai Dancila in fruntea Guvernului este o victorie care valoreaza cat viata, prin aceasta manevra reusind sa-si salveze pozitia de lider si sa tina partidul unit la putere.

Dragnea a ajuns in corzi in fata lui Iohannis, iar presedintele a jucat cea mai buna carte pe care o putea juca in conditiile pe care le cunoastem.

Cei care acum se suie cu picioarele pe Iohannis pentru "nesabuinta" pe care a avut-o de a "da PSD inca o sansa" refuza sa cantareasca atent cealalta varianta pe care ar fi putut sa o aleaga Klaus Iohannis. Pe scurt, celalalt scenariu la care Iohannis ar fi putut apela i-a fost si ne-a fost prezentat tuturor de fostul presedinte Traian Basescu.

Sa-i spunem optiunea TB. In acest scenariu, Iohannis ar fi trebuit sa devina el insusi un nou Traian Basescu si sa se apuce sa impinga lucrurile pana la limita Constitutiei, astfel incat sa obtina macar alegeri anticipate, daca nu propriul Guvern care sa fie sustinut eventual de o majoritate fragila formata din fugari si traseisti care raspund in orice moment la ordin.

Pe Iohannis nu l-a tentat nici sa impinga lucrurile pana la alegerile anticipate, nici sa activeze cealalta varianta de fuga - fortarea unei suspendari care sa-l reincarce de legimitate si energie, astfel incat sa castige fara emotii si cel de-al doilea mandat la Cotroceni.

Suporterii lui Iohannis ar fi vrut cel putin una dintre cele doua optiuni, mai nimeni neavand timp sa se intrebe care ar fi fost costul uriasei si incontrolabilei crize politice generale care ar fi urmat, din moment ce presedintele ar fi refuzat-o pe Vasilica Dancila.

In oricare dintre cele doua variante, Iohannis ar fi riscat foarte mult personal, dar si mai grav ar fi fost riscul la care ar fi supus tara prin actiuni radicalizate dincolo de orice realism politic.

Alegerea lui Iohannis, in schimb, respecta mai mult spiritul democratic, rezultatul alegerilor din 2016 si ceea ce ar putea fi stabilitatea tarii pe termen mediu.

Cine intelege aceste lucruri merge mai departe si are rabdare sa vada cine s-a inteles cu cine si pentru ce anume. In intervalul acestui armistitiu parafat de Iohannis si Dragnea exista timp suficient pentru ca ambele tabere sa-si faca singure harakiri in fata propriului electorat.

Pana atunci, Iohannis a actionat in cazul crizei din PSD exact asa cum ar fi trebuit sa faca oricare presedinte, daca ar fi pus interesele tarii mai presus de cele personale. Iar inainte de orice textul si spiritul Constitutiei. Ar putea fi un prim pas spre normalizare.

Cat despre cei care ar fi vrut putin mai multa tensiune in cotidian sa priveasca la ce a lasat in urma fostul presedinte, omul care n-ar fi ratat o astfel de ocazie sa blocheze tara, doar pentru a-si satisface propriul orgoliu.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Iohannis Dancila premier PSD, #Iohannis Basescu anticipate , #Traian Basescu