Am aflat programul consultarilor cu PNL, USR si UDMR. Iohannis a promis ca azi anunta premierul

Marti, 15 Octombrie 2019, ora 10:42
4336 citiri
Am aflat programul consultarilor cu PNL, USR si UDMR. Iohannis a promis ca azi anunta premierul
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis are azi ultima runda de consultari cu PNL, USR si UDMR, in vederea formarii unui nou executiv, dupa ce Guvernul Dancila a picat joi prin motiune de cenzura.

Seful statului nu a anuntat insa, oficial, cu cine se va intalni si la ce ora. De altfel, pe agenda presedintelui de pe site-ul Administratiei Prezidentiale, nu figureaza azi niciun eveniment.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat insa pentru Ziare.com ca va merge la ora 10:30 la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu seful statului.

Ulterior, se va prezenta la consultarile cu presedintele Iohannis si liderul UDMR, Kelemen Hunor, au declarat pentru Ziare.com surse din formatiune.

Totodata, surse din PNL au declarat pentru Ziare.com ca dupa ora 12:00 va merge la Palatul Cotroceni liderul liberalilor, Ludovic Orban. Aceleasi surse ne-au declarat ca dupa aceste intalniri presedintele Klaus Iohannis va anunta numele noului premier.

Presedintele Klaus Iohannis a promis, vineri, ca cel mai tarziu azi va anunta numele premierului desemnat.

Conform afirmatiilor sefului statului, se prefigureaza un Cabinet PNL sau coagulat in jurul formatiunii liberale.

"Vreau sa lamuresc un lucru, l-am spus tuturor. Prefer un guvern politic. (...) E clar ca ne indreptam catre un guvern PNL sau in jurul PNL", a precizat seful statului, vineri.

Liberalii au anuntat deja ca Ludovic Orban este propunerea lor de premier.

Ce s-a aflat dupa consultarile restranse si neoficiale de luni

Luni, presedintele a avut din nou consultari, fiind invitati, liderul ProRomania Victor Ponta, liderul PMP Eugen Tomac si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu.

Ulterior, Victor Ponta a explicat ca isi doreste un guvern cinstit si competent, dar nu a precizat daca va sustine sau nu un guvern PNL.

"Mai departe mi-as dori sa vedem un guvern cinstit si competent care vine. Un guvern doar al unui singur partid care are mai putin de 100 de parlamentari in Parlament eu nu vad cum poate sa guverneze.

Poate nu ma pricep la politica, poate nu stiu sa guvernez, dar sa guvernezi cu 100 de parlamentari din 465 nu imi dau seama cum poti sa iti treci bugetul si legi importante pe care oamenii le asteapta", a explicat, ulterior consultarilor, Ponta la Digi24.

Si Eugen Tomac a raspuns invitatiei seful statului, iar Iohannis le-a transmis, din nou, ca marti va nominaliza premierul. La randul sau, presedintele PMP a prezentat conditiile pentru sustinerea Guvernului in Parlament: revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, necesitatea de a reduce numarul de parlamentari la 300 sau infiintarea unui Minister pentru Relatia cu R.Moldova.

De asemenea, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca ALDE sustine ideea unui "guvern monocolor" format din reprezentantii PNL si ca formatiunea este dispusa sa sustina un astfel de executiv, insa cu anumite conditii pe care le va discuta cu premierul desemnat. Tariceanu a precizat ca exclude acordarea sustinerii unui guvern din care sa faca parte Traian Basescu.

"E firesc ca presedintele, avand prerogativele constitutionale, sa faca aceste consultari pentru a vedea daca propunerea pe care doreste sa o faca intruneste majoritatea necesara in Parlament pentru a primi votul de investitura. Am avut consultari saptamana trecuta si i-am spus ca avem disponibilitatea de a sustine un guvern monocolor PNL.

Cu primul ministru desemnat vom discuta conditiile. (...) Nu suntem in situatia de a da un vot neconditionat. Nu cred ca putem vota un guvern care sa-l aiba pe Petrov, informatorul Securitatii, ma refer la Basescu, este un exemplu de gen de conditii pe care le vom discuta foarte deschis cu domnul prim ministru desemnat", a afirmat Calin Popescu Tariceanu, luni seara, citat de News.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Klaus Iohannis consultari partide, #Klaus Iohannis Guvern , #premier