Aleluia, s-a desteptat Iohannis?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 07:47
19682 citiri
Aleluia, s-a desteptat Iohannis?

Constat, si nu numai eu, o schimbare fundamentala in atitudinea dlui Iohannis. In ultimele zile a comunicat mai mult decat a facut-o de la inceputul anului, ca sa nu zic de la inceputul mandatului, desi nu sunt sigura ca as exagera prea tare. A raspuns la obiect, clar, fara tuse de aroganta.

Pare ca a realizat importanta comunicarii, fara de care in politica nu existi nici macar daca esti genial. Presedintele Iohannis pare ca s-a intors cu adevarat dintr-un lung concediu, de aproape doi ani, in care a intrat cu scurte intreruperi imediat dupa castigarea alegerilor. Un concediu care l-a costat aproape injumatatirea procentelor.

Dar eu vad mai mult decat o schimbare de comunicare. Vad ca dl Iohannis pare sa inceapa sa inteleaga politica, iar ultimatumul destul de explicit pe care i l-a dat lui Dacian Ciolos cred ca este o foarta buna dovada a acestei maturizari.

Vi-l aduceti aminte pe presedinte ce voios topaia instaland in noiembrie anul trecut un guvern despre care un pic de intelegere a politicii i-ar fi spus ca va fi unul prizonier al clasei politice, care nu numai ca nu se va reforma de buna voie, dar va si folosi pauza de tehnocratie ca sa-si regaseasca suflul.

Apoi, dl Iohannis a tot cautat retete de reinventare a apei calde. I-ar fi placut, mai intai, sa continue si dupa alegeri cu un premier independent ne-a spus-o un consilier al domniei sale, Laurentiu Stefan, in iunie.

Daca dl Stefan vorbea de capul domniei sale, la ce valuri a creat declaratia, ma indoiesc ca nu ar fi fost evacuat. Consilierii prezidentiali, mai ales cei cu profil extrem de discret, nu se trezesc vorbind.

Ei bine, iata ca tot pierzand din viteza si vazand cum tot creste viteza PSD, dl Iohannis pare sa fi inteles o ecuatie simpla: democratie inseamna politica, politica inseamna partide si ceea ce este in afara lor, deci lipsit de validare prin vot si raspundere politica, nu poate indeplini actele politice ale guvernarii.

Asa ca eu nu pot decat sa salut faptul ca dl Iohannis a aratat clar ca nu intentioneaza sa desemneze decat un premier politic dupa alegeri. Si, in consecinta, il pune pe premier in fata unei alegeri absolut normale: ori vrei sa ramai si atunci intri in jocul politic care tine de insasi esenta democratiei, ori nu vrei politica cu niciun chip, dar atunci nu ai cum sa mai visezi sa-ti continui mandatul.

"Recunosc ca, personal, cred ar face bine sa continue (Dacian Ciolos - n.red), ca are proiecte bune incepute, dar atunci sa isi declare macar simpatia sau adeziunea, sau preferinta pentru partidul cu care ar putea sa colaboreze in viitor, sigur dupa alegerile parlamentare.

Dacian Ciolos ar putea foarte bine sa isi continue proiecte importante, daca acum, cand ecuatia este inca incerta, isi declara intentiile de viitor si mai devreme sau mai tarziu, sigur, ar trebui sa declare si cu cine vrea sa puna in practica aceste proiecte. Dupa alegerile parlamentare nu voi nominaliza persoane independente politic pentru pozitia de premier al Romaniei. Am mai spus-o si o repet. Dupa alegeri, vom avea un Guvern politic, asta insemnand ca toata lumea va reprezenta un partid. Asa functioneaza democratia", a spus Iohannis.

Si nu am cum sa nu salut, cat timp in urma cu mai putin de o saptamana exact asta ii ceream si eu dlui Ciolos - sa se hotarasca: "Va place Dacian Ciolos? Si ce daca?"

Da, este adevarat ca alegerea politica ar insemna pentru dl Ciolos o razgandeala in raport cu ceea ce declarase anterior, ar putea implica si o demisie, avand in vedere ce le-a tot cerut propriilor ministri care ar dori sa candideze. Dar, in ultima instanta, orice om are dreptul sa admita ca a gresit, ca a calculat gresit, ca a inteles ce nu stia. Daca o spui omeneste, poti pierde pe de-o parte, dar cred ca si castigi, mai mult, pe alta parte.

Mai rau e sa perseverezi in greseala, daca, desigur, consideri ca ai gresit, ca poate vrei sa ramai pe aceeasi cale, ceea ce e in ordine, dar nu e compatibil cu politica.

Eu nu ma indoiesc ca ultimatumul dat lui Dacian Ciolos are o legatura cu degringolada in care a intrat PNL dupa punerea sub acuzare a lui Vasile Blaga. Liberalii au nevoie de lovitura de imagine, de o rupere de ritm si mai ales de un nou liant interior si de o ridicare a moralului lovit crunt.

Daca era mai bine pregatit acest ultimatum, nu ma indoiesc ca dna Gorghiu nu iesea la televizor acum cateva zile sa spuna ca nu l-ar mai respecta pe Dacian Ciolos la fel de mult daca s-ar angaja politic.

Dar suntem unde suntem si jocul intre ape nu cred ca mai merge. Din afara PNL, fara sa-si asume explicit partidul, Dacian Ciolos nu are cum sa-l ajute si daca totusi PNL ajunge in pozitia de a guverna si fara domnia sa, de ce l-ar mai vrea premier? Pentru ca exista?

Evident ca PSD a iesit la atac imediat dupa declaratia presedintelui. Normal. De asteptat. Dar asa e politica. Si pare ca dl Iohannis a inceput sa inteleaga. Sper ca intelege si dl Ciolos.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Dacian Ciolos premier PNL, #Dacian Ciolos premier Klaus Iohannis, #Klaus Iohannis ultimatum Dacian Ciolos , #Dacian Ciolos