Alegeri prezidentiale 2014: Klaus Iohannis - Cine il sustine

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 17:02
26007 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Klaus Iohannis - Cine il sustine

Klaus Iohannis, candidatul ACL la presedintie, a intrat in turul doi al alegerilor prezidentiale, care va avea loc duminica, 16 noiembrie, clasandu-se pe locul secund, dupa Victor Ponta (PSD-UNPR-PC).

Spre deosebire de principalul sau contracandidat, Klaus Iohannis a decis dupa anuntarea rezultatelor turului I sa nu negocieze cu nimeni, explicand ca voturile alegatorilor nu pot fi tranzactionate. In schimb, el a declarat ca asteapta sa fie votat de toti romanii, indiferent pe cine au ales in turul intai.

Alegeri prezidentiale 2014: Victor Ponta - Cine il sustine

Rezultate finale oficiale in turul intai al alegerilor prezidentiale 2014

Cat conteaza recomandarile de vot pentru turul doi - sondaj IRES

In primul tur al alegerilor prezidentiale, Klaus Iohannis a obtinut 2.881.406 voturi (30,37%).

Cum a votat diaspora: Iohannis - 46%, Ponta a invins in R.Moldova, dar si in Zimbabwe si Coreea de Nord

Alegeri prezidentiale 2014: Rezultate finale in Bucuresti - Iohannis a castigat un sector, Macovei e pe podium

Macovei: Eu il voi vota pe domnul Iohannis

Europarlamentarul Monica Macovei, candidat independent in turul intai al prezidentialelor, si-a anuntat sprijinul pentru Klaus Iohannis, dar conditionat de anumite cerinte pe care candidatul ACL ar fi trebuit sa se angajeze ca le va respecta in cazul in care va ajunge presedintele Romaniei.

Printre cerintele Monicai Macovei se aflau respectarea angajamentelor fata de NATO, aprofundarea parteneriatului Romania-SUA, respingerea legii amnistiei si gratierii, eliminarea imunitatii parlamentare prin referendum, promovarea legii votului electronic si prin corespondenta, precum si protejarea DNA de interferentele politice.

Macovei trage linie: Sprijin conditionat pentru Iohannis, plangere penala pentru Ponta

Intr-un discurs public tinut a doua zi, Klaus Iohannis a dat raspunsul.

"Am luat act, recunosc, cu bucurie, de afirmatiile doamnei Monica Macovei prin care spune ca doreste sa ma sprijine in situatia in care eu imi asum o serie de puncte. Foarte bine, sunt bucuros sa reafirm ca toate aceste lucruri se gasesc in programul meu prezidential si unele dintre ele au fost reafirmate chiar astazi de mine: independenta justitiei, statul de drept, faptul ca nu voi gratia corupti (...)

Voturile romanilor nu sunt tranzactionabile ca o marfa, nu pot sa fie negociate cu politicienii. Eu ma adresez oamenilor, nu unor politiceni care cred ca pot negocia in numele oamenilor. Sigur ca e bine ca politicieni profilati sa vina alaturi de mine, dar nu inseamna niciun fel de negocieri, inseamna ca vin alaturi de mine pentru ca au aceleasi ganduri in privinta schimbarilor care trebuie facute in Romania", a declarat Klaus Iohannis.

In aceste conditii, Macovei s-a aratat multumita de raspuns si a anuntat: "Eu il voi vota pe domnul Iohannis. Marele pericol pentru Romania, in acest moment, este Victor Ponta".

Iohannis raspunde cererilor lui Macovei. Macovei: Eu il voi vota

Ponta vs. Iohannis: Pe cine au votat tinerii, pe cine cei cu studii superioare? - sondaj IRES

Primii sustinatori

Insa inaintea Monicai Macovei, primul candidat la presedintie care si-a anuntat sustinerea in turul doi pentru Klaus Iohannis a fost Zsolt Szilagyi, candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

A doua zi dupa primul tur, el a spus ca va vota in turul doi pentru "transilvanizarea Romaniei", alaturandu-se astfel europarlamentarului Laszlo Tokes, care a spus explicit ca il sprijina pe Iohannis.

"Suntem convinsi ca domnul Klaus Iohannis, care este minoritar, va rezolva idealurile poporului secui din Transilvania!", a argumentat Tokes, ales in PE din partea partidului Fidesz din Ungaria, condus de premierul ungar Viktor Orban.

La turul intai al alegerilor prezidentiale, Zsolt Szilagyi a obtinut 53.146 voturi (0,56%), clasandu-se pe locul 10, marea majoritate a voturilor maghiarilor indreptandu-se catre Kelemen Hunor (UDMR).

De asemenea, si Partidul Civic Maghiar si-a exprimat sustinerea in turul doi pentru contracandidatul lui Victor Ponta.

"Iohannis este candidatul Ardealului. Ca un partid cu orientare regionala, al maghiarilor si al secuilor, interesul nostru este ca in urmatorii cinci ani Romania sa aiba un presedinte care intelege problema transilvana, care sa stie ca poarta Europei este Ardealul si care stie ca Ardealul este motorul economiei Romaniei", a argumentat Biro Zsolt, presedintele PCM

Iohannis primeste sprijinul Partidului Civic Maghiar: E candidatul Ardealului!

Cine nu a dat indicatii directe pentru turul doi

Conducerea UDMR, formatiune aflata la guvernare alaturi de PSD in Executivul condus de Victor Ponta, a decis sa nu le dea nicio indicatie de vot alegatorilor care in turul intai l-au votat pe Kelemen Hunor, liderul formatiunii.

"Recomandam electoratului maghiar sa voteze conform propriilor convingeri. Avem convingerea ca vor vota astfel incat interesele maghiare sa nu fie lezate", a spus Kelemen Hunor.

El a explicat si de ce nu poate recomanda vreun candidat.

"Colaborarea cu PRM este un gest de neinteles. Nu intelegem de ce a fost scos de dupa cordonul sanitar acest candidat. Nu putem fi aliati cu Vadim Tudor nici macar pentru o ora", a spus Kelemen Hunor, referindu-se la PSD.

In acelasi timp, el a spus ca UDMR nu il poate sustine pe Iohannis pentru ca el nu sprijina dezideratele comunitatii maghiare din Romania si, mai mult, PNL s-a pronuntat impotriva intrarii UDMR la guvernare.

Desi este la guvernare, UDMR nu-l sustine pe Ponta. Vezi de ce (Video)

Pe de alta parte, statisticile arata ca la ultimele runde ale prezidentialelor alegatorii maghiari nu au tinut cont de indicatiile date de conducerea UDMR, votandu-l de fiecare data pe Traian Basescu.

La turul intai al alegerilor prezidentiale, liderul UDMR Kelemen Hunor a obtinut 329.727 voturi (3,47%), cu care s-a clasat pe locul 8, el impartind electoratul maghiar cu Zsolt Szilagyi.

Nici presedintele PMP, Elena Udrea, candidat la prezidentiale, nu si-a aratat sustinerea directa pentru unul dintre finalisti.

"Mi se pare arogant sa spui ca muti voturile alegatorilor cum ai interesul. Electoratul nu este obligat sa faca nimic, va face asa cum va analiza dupa principiile pe care le respecta. (...) Sunt convinsa ca acest electorat va vota cum ii cer valorile si principiile statului de drept, cum ii cer valorile si principiile care i-au cerut atunci cand au votat cu mine. (...) Rog alegatorii sa vina la vot si sa decida soarta Romaniei. Ii rog sa vina si sa voteze pe 16 noiembrie. Imi cunosc alegatorii, de aceea spun ca votul de duminica trebuie sa fie anti-Ponta", a spus ea.

Udrea a ales pe cine sustine: Ponta - candidatul baronilor, Iohannis - duplicitar fata de statul de drept. Alegatorii mei vor face diferenta

Marti, dupa intalnirea cu presedintele PPE Joseph Daul, Udrea a reluat aceeasi idee, subliniind ca nu il sustine pe Iohannis, dar va vota anti-Ponta.

"Votul meu de duminica va fi anti-Ponta. M-am luptat infinit mai mult cu Victor Ponta decat a facut-o vreodata Klaus Iohannis sau reprezentantii ACL. Dar votul meu nu are legatura cu Klaus Iohannis, despre care consider in continuare ca nu are calitatile necesare pentru a deveni Presedintele Romaniei si este la fel de agresiv cu statul de drept, ci cu toata lupta mea si a PMP din ultimii ani impotriva incompetentei si a lipsei de respect pentru democratie pe care le intruchipeaza candidatul PSD", a scrie Udrea pe Facebook.

Elena Udrea a obtinut in primul tur 493.376 voturi (5,20%), clasandu-se pe locul 4.

Ce personalitati il voteaza pe Klaus Iohannis:

Ca si Victor Ponta, Klaus Iohannis se bucura de sustinerea unor personalitati publice.

Andrei Plesu, filosof - "Voi vota, in ambele reprize, cu domnul Iohannis. Si nu numai pentru ca e mai bine plasat in sondaje. Ii gasesc suficiente calitati ca sa schimbe sunetul de fond al perioadei postelectorale. M-am saturat de clampanitori smecheri, de tirade demagogice, de platitudini paradiziace. Vreau alt stil! Alta muzica! Sau nici o muzica! Pariez pe laconismul decent, pe discursul nespectaculos, pe refuzul de a intra in balacarela in care ne sufocam de peste 20 de ani".

Mihai Sora, filosof - "Victor Ponta este pupilul lui Ion Iliescu. Este continuatorul legitim (si legitimat) al lui Ion Iliescu. Cu un Victor Ponta presedinte al Romaniei, ne indreptam spre o Romanie a furtului generalizat, o Romanie a imposturii guralive si dezordonate, o Romanie a incompetentei si a nerusinarii, in care oameni fara nicio calificare, oameni care si-au cumparat sau au furat diplome universitare - ajungand, astfel, in pozitiile-cheie ale magistraturii, ale mediului academic, economic sau politic -, acesti oameni corupti, lipsiti de scrupule, lipsiti de caracter, se vor afla la carma tarii noastre, mai exact: LA TOATE CARMELE ROMANIEI. (...)

Inca din primul tur de scrutin, l-am votat pe domnul Klaus Iohannis. De aceea il voi vota pe domnul Klaus Iohannis si in turul al doilea, duminica viitoare, in ziua de 16 noiembrie 2014. Va indemn si pe voi, oameni cu scaun la cap si cu sufletul intreg, sa mergeti la vot si sa-l votati pe Klaus Iohannis: fara alte 'rezerve' sau 'dileme', complet sterile in acest moment. Copiii vostri va vor fi recunoscatori".

Vladimir Tismaneanu, politolog - "Nimic mai deprimant decat sansa ca Victor Ponta sa devina presedinte. Ar insemna intrarea tarii in aria de dominatie ruseasca, distrugerea DNA si ANI, revenirea triumfala a infractorilor transformati de propaganda pesedista in martiri ai luptei pentru libertate. Libertatea de a fura, de a jefui si de a jecmani. Suntem de acord cu cei care spun ca, in conditiile date de loc si de timp, dincolo de rezervele legitime legate de omisiunile si tacerile d-lui Klaus Iohannis, oprirea lui Ponta de la accesul la Cotroceni este urgenta numarul 1".

Mihaela Miroiu, profesor SNSPA - "Vreau sa imi maresc sansele sa traiesc intr-o democratie adevarata. Il votez pe Klaus Iohannis"

Andrei Serban, regizor - "Iohannis e sansa noastra la normalitate. Il sustin si il votez".

Dorin Tudoran, scriitor - "Romania are nevoie de candidati reali, potriviti. As spune ca domnul Iohannis indeplineste aceasta conditie. Imi pare dotat cu o imunitate mai robusta decat a altora la febra sangelui. Imi pare un om ocolit de isterie. Ii doresc lui Klaus Iohannis sa devina presedinte."

Mircea Cartarescu, scriitor - "De-acum, Iohannis sau nimic! Indemn pe toata lumea care are incredere in mine sa-l voteze in turul al doilea pe Klaus Iohannis, un om incomparabil mai bun decat oponentul sau. Nu mai e timp de nuantari si dubii. Avem de ales intre bine si rau, intre vest si est, intre spatiul multicolor si spatiul gri".

Victor Rebengiuc, actor - "Pentru prima data, voi vota cu inima deschisa. Pentru prima oara, candidatul pentru care voi vota este omul in care am cea mai mare incredere ca va face ceva bun pentru aceasta tara. Il voi vota pe Klaus Iohannis, pentru ca este un om serios, un om care a dovedit ca tot ceea ce spune face, un om chibzuit, bun gospodar, si care sunt convins ca va face din Romania o tara mandra, o tara asa cum merita sa fie Romania, o tara bogata si infloritoare. Pot parea vorbe goale, astea, dar, credeti-ma, este un candidat pe care il astept de 50 de ani. Credeti-ma!"

Tudor Chirila, artist - "Campania jegoasa a PSD trebuie anihilata altfel ne vom trezi in intunericul care se va aseza dupa ce acest individ imoral si amoral numit Victor Ponta ar iesi presedinte. Trebuie sa iesim la vot impotriva acestui flagel numit PSD. Acest moment dramatic pe care il traim are ceva din claritatea epica a unui basm. Fortele Raului si Intunericului Moral trebuie spulberate. O putem face doar prin vot. Iesiti la vot si va rog scoateti-va prietenii la vot. Este ceasul al doisprezecelea. Nu mai e timp sa vedem unde am gresit. Important e sa nu gresim acum. Lehamitea, indiferenta, scarba nu au ce cauta aici. Iesim la vot".

De asemenea, Grupul pentru Dialog Social a lansat, vineri, un "Apel catre nehotarati" in care cere tuturor romanilor sa iasa la vot in turul doi al alegerilor prezidentiale.

"Nu toti candidatii la prezidentiale 'sunt la fel'. Nu toti, avand pe mana bugetul tarii, l-au folosit pentru campania lor electorala. Nu toti au facut pomeni din banii nostri pentru a fi ei alesi. Nu toti si-au mituit electoratul. Nu toti l-au manipulat, exploatand ignoranta politica a oamenilor amarati din tara noastra. Nu toti, avand pe mana puterea si institutiile statului, le-au refuzat cetatenilor romani, acolo unde au socotit ca pot s-o faca, dreptul de a vota. Nu toti au folosit minciuna ca suprema metoda electorala.

Nu toti au recurs, in campanie, la cele mai marsave lovituri, incompatibile cu jocul social al democratiei. Nu toti si-au batjocorit contracandidatul pentru ca nu are copii. Nu toti au folosit Posta Romana pentru a-i inspaimanta si a-i minti cu taierea pensiilor pe batranii tarii. (...) Ganditi-va la nenorocirea care se va abate peste tara, daca va veti folosi libertatea de a alege ca libertate de a alege sa nu alegi. Nu va amagiti ca stand acasa nu veti vota. Stand acasa, veti vota un impostor periculos", se arata in apelul semnat de 76 de personalitati ale culturii romane, printre care Horia Roman Patapievici, Armand Gosu, Andrei Cornea, Sorin Alexandrescu, Ioan Stanomir, Dan Perjovschi, Anca Oroveanu, Andrei Ujica, Pavel Susara, Tudor Chirila, Radu Gabrea, Smaranda Enache, Aurora Liiceanu, Ana Blandiana, Romulus Rusan si Alexandru Repan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#sustinatori Iohannis turul doi presedintie, #Iohannis sustinere turul doi prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Il voi vota pe romanul cu 6 case,