Aberatia zilei: Nastase, Mitrea si Stanoiu da, Tokes ba

Luni, 07 Martie 2016, ora 17:23
11338 citiri
Aberatia zilei: Nastase, Mitrea si Stanoiu da, Tokes ba
Foto: Cancelaria Ordinelor

Presedintele Klaus Iohannis a decis sa ii retraga decoratia Steaua Romaniei in grad de cavaler lui Laszlo Tokes pentru declaratii neconforme cu Constitutia, insa seful statului nu este deloc deranjat de faptul ca Steaua Romaniei continua sa straluceasca pe piepturile unor condamnati la inchisoare sau ale unor colaboratori ai fostei Securitati.

Ca multe alte legi facute de Parlamentul Romaniei, si Legea 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei permite meschine jocuri politice, presedintele tarii fiind cel in pixul caruia sta atat acordarea, cat si retragerea mult ravnitelor decoratii care aduc o serie de avantaje (deloc minore) posesorilor lor.

"Decoratiile sunt conferite cetatenilor romani pentru serviciile exceptionale aduse statului si poporului roman, pentru acte de eroism savarsite in serviciul militar si pentru merite deosebite in activitate", se arata in Legea 29/2000

In acelasi timp, la art.51, legea spune clar in ce conditii SE POATE pierde calitatea de membru al unui ordin, cum este si Steaua Romaniei:

"a) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa privativa de libertate;

b) pentru fapte dezonorante, altele decat cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului"

"Se poate" - adica presedintele tarii este cel care decide daca retrage o decoratie, acesta fiind si cazul lui Laszlo Tokes.

"Faptele dezonorante" sunt judecate, potrivit legii, de un consiliu de onoare, constituit din alti membri ai ordinului respectiv.

Iohannis ii retrage Steaua Romaniei lui Laszlo Tokes

Tismaneanu il ataca pe Iohannis: Puteati sa va abtineti de la penibilul gest de a-i retrage decoratia lui Tokes

Inca din 2013, cand a izbucnit scandalul Tokes, presa a semnalat faptul ca mai multi politicieni condamnati definitiv de instanta isi pastreaza decoratiile, fostul presedinte Traian Basescu aratandu-se indulgent fata de ei pana in ultima zi de mandat.

Printre acestia se afla si la ora actuala fostul premier Adrian Nastase (PSD), dar si fostul ministru Miron Mitrea (PSD), ca sa dam doar doua exemple. Primul a fost condamnat de doua ori, nu o data, la inchisoare, iar al doilea se afla si acum in spatele gratiilor.

Amandoi figureaza in continuare ca decorati cu Steaua Romaniei in registrul tinut sub control (teoretic) de Cancelaria Ordinelor.

Mai mult, cine consulta listele publicate pe site-ul Cancelariei gaseste si alte nume controversate, printre care cel al Irinei Jianu, condamnata definitiv in 2012 la 6 ani de inchisoare in dosarul Trofeul Calitatii, sau cel al al doctorului Serban Bradisteanu, condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului Adrian Nastase.

Un alt exemplu este cel al fostului ministru al Justitiei Rodica Stanoiu, decorata cu ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler in 2002, instanta stabilind ulterior, definitiv, ca a colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Sanda" si ca a facut politie politica.

Aceste cazuri sunt publice, presa a relatat pe larg despre ele, insa la Cancelaria Ordinelor nu s-a auzit nici macar o soapta.

"La nivelul nostru incercam de fiecare data sa urmarim daca exista persoane care au fost decorate si care primesc pedepse cu privare de libertate. Incercam sa urmarim daca sunt astfel de cazuri", sustinea in 2013 Gheorghe Anghelescu, directorul Cancelariei Ordinelor.

Contrasemneaza Victor Ponta si retragerea decoratiei lui Adrian Nastase?

Anii au trecut, Klaus Iohannis i-a luat locul lui Traian Basescu, dar singurul care a ramas fara decoratie este Laszlo Tokes. Pentru "declaratii" dezonorante, nu pentru "fapte dezonorante" dovedite, asa cum sunt cele de care sunt acuzati cei mentionati mai sus.

Desigur, nu presedintele Romaniei este cel care trebuie sa verifice zilnic registrul cu zecile de mii de decorati, dar ceva trebuie facut pentru ca seful statului sa nu mai semneze ca primarul atunci cand i se pun sub nas liste cu persoane care trebuie sa fie decorate si nici sa doarma in papuci atunci cand Steaua Romaniei e aruncata, alaturi de periuta de dinti, in vreun sertar de celula.

Din acest punct de vedere, cel direct responsabil este Gheorghe Angelescu, din a carui biografie mentionam doar ca a fost fondator al Frontului Democrat al Salvarii Nationale, ministru in Guvernul Vacaroiu si coordonator al Directiei Organizare din PDSR, partidul "mama" al actualului PSD.

Cariera sa politica l-a indreptatit pe Ion Iliescu sa il numeasca la conducerea Cancelariei Ordinelor in anul 2000. De neinteles este de ce a fost mentinut in aceasta pozitie timp de doua mandate de catre Traian Basescu (ba chiar si decorat!), iar dupa noiembrie 2014 reinvestit in functie de Klaus Iohannis, care le promitea o politica "altfel" zecilor de mii de romani iesiti in strada sa ii arate sustinerea.

Poate ca presedintele Klaus Iohannis o sa citeasca acest articol "cu multa atentie si un pic de ingrijorare" si va lua o decizie curajoasa, adica sa curete de impostori registrul cu persoanele pe care statul roman le onoreaza oferindu-le decoratii.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Adrian Nastase decoratie Steaua Romaniei, #Iohannis retras decoratie Tokes , #presedinte