Reuters, despre șansele lui Klaus Iohannis de a deveni șeful NATO. Numele președintelui român vehiculat „în discuții informale”

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 07:12
4931 citiri
Reuters, despre șansele lui Klaus Iohannis de a deveni șeful NATO. Numele președintelui român vehiculat „în discuții informale”
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Administrația Prezidențială

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat joi că îl susţin pe premierul olandez demisionar Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la şefia NATO, plasându-l pe acesta într-o poziţie puternică pentru a veni la conducerea alianţei transatlantice, deşi „în discuţii informale recente” a fost vehiculat şi numele preşedintelui român Klaus Iohannis, scrie Reuters.

Cu sprijinul Washingtonului - puterea predominantă a alianţei -, al celor trei mari ţări europene şi al altor 16 membri NATO, potrivit diplomaţilor, Rutte se află într-o poziţie dominantă, iar orice rival s-ar confrunta cu o luptă dificilă.

Diplomaţii spun că Rutte este singurul candidat oficial pentru acest post în competiţia din culise, deşi unii au spus că numele preşedintelui român Klaus Iohannis a fost, de asemenea, vehiculat în discuţii informale recente, scrie Reuters.

Premierul estonian Kaja Kallas şi ministrul leton de externe Krisjanis Karins şi-au manifestat, de asemenea, interesul pentru funcţia supremă a NATO, dar nu au fost prezentaţi oficial drept candidaţi, mai spun diplomaţii.

"Preşedintele (Joe) Biden susţine ferm candidatura premierului Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO", a declarat un oficial american. "Premierul Rutte are o înţelegere profundă a importanţei alianţei, este un lider şi un comunicator înnăscut, iar leadershipul său ar servi bine Alianţei în acest moment critic", a explicat oficialul american.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, cel mai longeviv lider al Olandei, a avut relaţii bune cu diverşii lideri britanici, ai Uniunii Europene şi ai SUA - inclusiv cu Trump -, în timpul mandatului său.

PROVOCĂRILE SUCCESORULUI LUI STOLTENBERG

Succesorul lui Jens Stoltenberg, atunci când acesta îşi va încheia mandatul, în octombrie, va prelua funcţia într-un moment crucial, având sarcina de a susţine sprijinul membrilor NATO pentru apărarea costisitoare a Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, ferindu-se în acelaşi timp de orice escaladare care ar atrage alianţa direct într-un război cu Moscova.

În funcţie de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, următorul şef al NATO ar putea avea de-a face cu un al doilea mandat al lui Donald Trump. La începutul acestei luni, fostul preşedinte a scandalizat şi şi-a atras critici din partea oficialilor occidentali pentru că a pus sub semnul întrebării angajamentul său de a apăra aliaţii NATO, dacă va fi reales.

Înfiinţată în 1949 pentru a contracara Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, NATO este o alianţă politică şi militară a ţărilor din America de Nord şi Europa. Articolul 5 al tratatului său fondator este consacrat principiul apărării colective - ideea că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.

Liderii NATO sunt numiţi prin consens, ceea ce înseamnă că toţi membrii trebuie să fie de acord în final cu acelaşi nume. Alianţa are în prezent 31 de membri, iar Suedia este pe cale să se alăture în curând.

La sfârşitul săptămânii trecute, Rutte i-a îndemnat pe liderii europeni să "înceteze să se mai văicărească, să nu se mai smiorcăie şi să nu se mai lamenteze" în legătură cu Trump, ci să se concentreze în schimb pe ceea ce ar putea face pentru a consolida apărarea şi a ajuta Ucraina.

CINE ÎL SUSŢINE PE RUTTE ŞI CINE SE MAI GÂNDEŞTE

Susţinându-l pe Rutte, Ministerul britanic de Externe a declarat că acesta este o figură respectată în cadrul NATO, cu acreditări serioase în domeniul apărării şi securităţii, care se va asigura că alianţa va rămâne puternică şi pregătită pentru orice nevoie de a se apăra.

Un oficial francez de rang înalt a declarat că preşedintele Emmanuel Macron a fost unul dintre primii susţinători ai numirii olandezului în acest rol, după ce l-a tentat anul trecut cu acest post.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Rutte are şi sprijinul Berlinului, care îl consideră "un candidat remarcabil".

Cu toate acestea, un diplomat de rang înalt a avertizat că nu s-a ajuns încă la un acord. Polonia - o putere militară în creştere în Europa - nu are încă o poziţie, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Varşovia.

De asemenea, nu a existat niciun cuvânt din partea Ungariei şi a Turciei, care sunt considerate de unii diplomaţi ca ţări care ar putea avea reţineri în legătură cu Rutte.

Sub conducerea lui Rutte, cheltuielile olandeze pentru apărare au fost reduse în anii de austeritate fiscală. De la invazia Rusiei în Ucraina, însă, Olanda a crescut cheltuielile, ducându-le la aproximativ 2% din PIB în 2024. Rutte a fost mult timp un critic acerb al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Rutte şi-a anunţat plecarea din politica olandeză în iulie, dar rămâne în funcţie ca şef interimar al guvernului, în timp ce negocierile pentru o coaliţie de guvernare la Haga continuă în urma alegerilor din 22 noiembrie, câştigate de extrema dreaptă.

Jens Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, ocupă funcţia de şef al NATO din 2014.

Sprijin nesperat primit de Klaus Iohannis pentru șefia NATO. Premierul unei țări est-europene și-a nuanțat declarațiile
22.03.2024 07:39 - Sprijin nesperat primit de Klaus Iohannis pentru șefia NATO. Premierul unei țări est-europene și-a nuanțat declarațiile
Deşi Slovenia anunţase că îl susţine pe premierul olandez Mark Rutte la șefia NATO, premierul Robert Golob a lăsat deschisă posibilitatea ca ţara sa să sprijine candidatura preşedintelui...
Ce șanse are Klaus Iohannis să devină primul șef al NATO din Europa de Est. „Funcțiile înalte din Uniunea Europeană rămân pe masă”
14.03.2024 03:01 - Ce șanse are Klaus Iohannis să devină primul șef al NATO din Europa de Est. „Funcțiile înalte din Uniunea Europeană rămân pe masă”
Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat oficial marți, 12 martie, candidatura pentru postul de secretar general al NATO, cea mai înaltă funcție din interiorul Organizației Nord-Atlantice,...
Cum văd SUA candidatura lui Iohannis la șefia NATO. Răspunsul diplomat al ambasadoarei Kathleen Kavalec
13.03.2024 20:31 - Cum văd SUA candidatura lui Iohannis la șefia NATO. Răspunsul diplomat al ambasadoarei Kathleen Kavalec
Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a declarat miercuri, 13 martie, la Suceava, că SUA au un respect deosebit pentru preşedintele României, Klaus Iohannis,...
Ce scrie presa germană despre candidatura lui Iohannis la conducerea NATO: ”Divizează alianța”
13.03.2024 18:29 - Ce scrie presa germană despre candidatura lui Iohannis la conducerea NATO: ”Divizează alianța”
Până acum, şeful guvernului olandez Mark Rutte era considerat favorit pentru postul de secretar general al NATO, dar acum candidează şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Nu are nicio...
Kelemen Hunor, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: „A făcut calcule extrem de raţional şi la rece. Urmează negocieri” VIDEO
13.03.2024 09:32 - Kelemen Hunor, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: „A făcut calcule extrem de raţional şi la rece. Urmează negocieri” VIDEO
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR consideră că anunţul lui Klaus Iohannis privind candidatura la funcţia de secretar general al NATO nu a fost o surpriză pentru nimeni, precizând că vor urma...
Băsescu, despre anunțul făcut de Klaus Iohannis: ”Fără o strategie de negocieri ar fi o mare greșeală”
12.03.2024 23:15 - Băsescu, despre anunțul făcut de Klaus Iohannis: ”Fără o strategie de negocieri ar fi o mare greșeală”
Fostul președinte Traian Băsescu susține că anunțul lui Klaus Iohannis privind candidatura la postul de secretar general al NATO face ”foarte bine” dacă pune sub semnul întrebării...
Nicolae Ciucă, primele declarații după ce Iohannis și-a anunțat candidatura la șefia NATO: „Nu este o surpriză”
12.03.2024 18:06 - Nicolae Ciucă, primele declarații după ce Iohannis și-a anunțat candidatura la șefia NATO: „Nu este o surpriză”
Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat, marți, 12 martie, la sediul PNL din Modrogan că faptul că președintele și-a anunțat candidatura la postul de secretar general al NATO nu este o...
Klaus Iohannis s-a decis: ”Intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO”
12.03.2024 17:19 - Klaus Iohannis s-a decis: ”Intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO”
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți, 12 martie, la Palatul Cotroceni, că intră în cursa pentru șefia Alianței Nord-Atlantice. ”Îmi asum această candidatură în...
Politico: Intrarea târzie a lui Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO este văzută de unii membri ca o divizare a unității alianței
23.02.2024 11:20 - Politico: Intrarea târzie a lui Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO este văzută de unii membri ca o divizare a unității alianței
România și-a anunțat joi, 22 februarie, aliații că președintele Klaus Iohannis ia în considerare posibilitatea de a candida pentru funcția de secretar general al NATO. Mișcarea de ultim...
Reuters, despre șansele lui Klaus Iohannis de a deveni șeful NATO. Numele președintelui român vehiculat „în discuții informale”
23.02.2024 07:12 - Reuters, despre șansele lui Klaus Iohannis de a deveni șeful NATO. Numele președintelui român vehiculat „în discuții informale”
Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat joi că îl susţin pe premierul olandez demisionar Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la şefia NATO, plasându-l pe...
Reacția NATO la informațiile Bloomberg potrivit cărora România ar propune candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al Alianței
22.02.2024 21:18 - Reacția NATO la informațiile Bloomberg potrivit cărora România ar propune candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al Alianței
NATO a refuzat să comenteze informaţiile Bloomberg potrivit cărora România i-ar fi notificat pe aliaţi că propune candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general...
Klaus Iohannis, propus oficial de România pentru funcția de șef al NATO. Anunțul făcut de un corespondent la Casa Albă. Reacția NATO
22.02.2024 18:53 - Klaus Iohannis, propus oficial de România pentru funcția de șef al NATO. Anunțul făcut de un corespondent la Casa Albă. Reacția NATO
România a anunțat în mod oficial aliații NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis pentru funcția de secretar-general al NATO, au transmis surse guvernamentale pentru G4Media.ro....
#Klaus Iohannis, #NATO, #Reuters, #Romania, #Iohannis NATO , #stiri Klaus Iohannis