Cine trage sforile în culisele puterii. Miniștrii cu cele mai mari șanse să fie remaniați

Marti, 09 August 2022, ora 22:29
5401 citiri
Cine trage sforile în culisele puterii. Miniștrii cu cele mai mari șanse să fie remaniați
Klaus Iohannis, președintele României, alături de Nicolae Ciucă, premierul României FOTO Hepta

În ultimele 24 de ore au apărut informații potrivit cărora patru miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți, fiind vorba despre Eduard Novak (ministrul Sportului), Vasile Dîncu (ministrul Apărării), Virgil Popescu (ministrul Energiei) și Sorin Cîmpeanu (ministrul Educației).

Deși informațiile au apărut în presă din surse politice, oficialii s-au grăbit să le nege. Alina Gorghiu, președintele interimar al senatului, a declarat că în interiorul PNL nu s-a discutat despre o remaniere, iar Sorin Cîmpeanu a răspuns ”poate știu ei mai bine decât știu eu, cine știe, posibil și asta”, când a fost întrebat despre posibila sa remaniere în cadrul unei apariții la TVR.

“Se așteaptă decizia președintelui Klaus Iohannis, dar la nivelul PNL și al Guvernului este o distanțare față de Cîmpeanu, din cauza proiectului de legi ale educației”, a declarat pentru Edupedu.ro o sursă apropiată de Cotroceni.

Cine trage sforile: Iohannis sau Ciucă?

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com că o decizie atât de importantă nu poate fi luată fără acordul lui Klaus Iohannis, însă că puterea nu este în totalitate în mâinile sale. Mai mult, punctează că, pe lângă Iohannis, Ciucă și PNL, în ecuație mai este un actor cu un cuvânt de spus, și anume PSD.

”O decizie atât de importantă precum remanierea miniștrilor nu se ia fără acordul lui Klaus Iohannis, asta e clar, nu e niciun semn de întrebare. Nu putem afirma că președintelui îi aparține în totalitate această decizie, nici pe departe, pentru că pe lângă Ciucă și PNL mai intră și PSD în această ecuație, care are un cuvânt de spus. Cred că nu doar în privința propriilor miniștri cât și în privința miniștrilor din celelalte partide pentru că această remaniere, dacă se va face, se va face păstrând proporția fiecărui partener, adică un ministru de la fiecare partid din coaliția de guvernare.

Va fi o negociere între partide până la urmă pentru că una e să îți plece ministrul Turismului și Antreprenoriatului și alta e să plece ministrul Apărării sau al Finanțelor. E o chestiune ce ține și de imagine și putere politică, nu doar de rațiuni privind activitatea guvernului.

Remanierea nu se face fără acceptul lui Klaus Iohannis, însă nu este la el decizia în totalitate”, explică consultantul politic.

Remanierea se pregătește

Adrian Zăbavă este de părere că remanierea va avea loc, poate nu imediat, însă faptul că s-au vehiculat deja nume în presă reprezintă o testare a opiniei publice.

”Remanierea se pregătește, ceea ce am văzut acum este o testare a opiniei publice. E clar că media a fost împânzită de informații pe surse ieri. Toate articolele născute ieri și numele scoase pe tapet au fost în urma unor informații pe surse și cu toate că pozițiile oficiale ale partidelor au susținut sus și tare că nu s-a discutat despre nicio remaniere, informațiile astea pe surse la unison arată că scenariul se pregătește și sunt testate reacțiile cu privire la numele vehiculate.

E adevărat că despre remaniere s-a tot discutat în spatele ușilor închise pentru că e o oportunitate de a mai răsufla din presiunea publică. În momentele mai dificile ale guvernului, remanierea a fost întotdeauna privită ca o soluție de schimbare a unor personaje cu unele noi care ar putea să dea un suflu nou guvernării într-un moment dificil. Apariția informațiilor nu garantează că remanierea va avea loc prea curând, dar sunt sigur că se va întâmpla într-un orizont relativ așteptat”, concluzionează Adrian Zăbavă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#Klaus Iohannis, #nicolae ciuca, #remaniere ministri, #guvernul ciuca , #stiri politice
Comentarii
Poza Pisti
Pisti
rank 5
Cine trage sforile?
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
"Cine trage sforile"?johannis or ciuca?NICIUNUL!alti sunt papusarii