Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluţiei: "Nostalgia comunismului pe care unii vor să o cultive este o cinică încercare de a exploata temerile şi fricile justificate ale românilor"

Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 09:27
1643 citiri
Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluţiei: "Nostalgia comunismului pe care unii vor să o cultive este o cinică încercare de a exploata temerile şi fricile justificate ale românilor"
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Administrația prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul transmis miercuri, 22 decembrie, cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, că aceasta este ziua în care îi cheamă pe toţi cetăţenii României să onoreze memoria victimelor, să preţuiască sacrificiul lor suprem şi, totodată, să reitereze angajamentul ferm de a apăra şi proteja statul de drept, libertatea şi drepturile fundamentale.

”Nostalgia comunismului pe care unii vor să o cultive este o cinică încercare de a exploata temerile şi fricile justificate ale românilor, generate de perioadele de incertitudine prin care trecem”, subliniază preşedintele.

Iata mesajul integral al președintelui Iohannis:

”Decembrie 1989 reprezintă reperul generaţiilor noastre, punctul zero al istoriei recente care a schimbat fundamental destinul României. Atunci am câştigat lupta pentru libertate şi demnitate împotriva unei odioase dictaturi, o izbândă plătită cu preţul sângelui prea multor tineri.

Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii rămâne, de aceea, încărcată de durerea pierderii celor care şi-au dat viaţa pentru ca naţiunea noastră să lase în urmă trecutul întunecat al comunismului. Aceasta este ziua în care îi chem pe toţi cetăţenii României să onorăm memoria victimelor, să preţuim sacrificiul lor suprem şi, totodată, să reiterăm angajamentul ferm de a apăra şi proteja statul de drept, libertatea şi drepturile fundamentale.

Decembrie 1989 a deschis drumul ţării noastre către democraţie, a permis integrarea în NATO, aderarea la Uniunea Europeană, încheierea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi profilarea României într-un furnizor de securitate regional. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără Revoluţia noastră anticomunistă.

În urmă cu 32 de ani, românii au stat neclintiţi în faţa tancurilor şi a focurilor de armă, mânaţi de o singură dorinţă: eliberarea României de dictatura care a frânt brutal parcursul democratic al ţării noastre. Regimul comunist nu a reuşit să anihileze opoziţia românilor, să aplatizeze conştiinţele sau să înăbuşe speranţa! Mulţi au trăit cu convingerea că ororile vor lua sfârşit, au existat oameni curajoşi care au acţionat şi au suferit pentru ca ţara noastră să îşi recâştige libertatea.

Nostalgia comunismului pe care unii vor să o cultive este o cinică încercare de a exploata temerile şi fricile justificate ale românilor, generate de perioadele de incertitudine prin care trecem. În realitate însă, comunismul s-a dovedit distructiv şi a generat o sinistră dictatură, ducând la înapoierea României şi la un decalaj major faţă de Europa occidentală. Lozincile şi retorica nu ţin loc de dezvoltare economică stabilă sau de viziune pentru un viitor prosper pentru fiecare cetăţean. Drumul ţării noastre este indisolubil legat de valorile democratice, iar greşelile care au fost făcute în aceste peste trei decenii nu înseamnă că trebuie să ne facă să privim cu indulgenţă trecutul recent, ci că trebuie să fim mai responsabili şi mai atenţi la promovarea unor politici care să răspundă nevoilor tuturor cetăţenilor noştri.

Viitorul democratic al României nu poate fi consolidat fără ca tinerele generaţii să afle istoria reală şi să conştientizeze ororile regimului comunist. Lupta pentru libertate şi demnitate a înaintaşilor trebuie înţeleasă la adevărata sa valoare şi continuată permanent. Apărarea drepturilor fundamentale şi a principiilor europene, cu care noi ne identificăm astăzi, constituie o datorie civică, de la care nu avem voie să abdicăm niciun moment!

Rememorarea faptelor şi evocarea eroilor trebuie împletite cu asumarea corectă a trecutului, iar acest lucru presupune, mai întâi de toate, înfăptuirea dreptăţii. Din păcate, aflarea adevărului şi pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989 constituie o restanţă impardonabilă a justiţiei române. La 32 de ani de la Revoluţia Română, este ruşinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit. Justiţia română nu trebuie să aibă linişte până ce vinovaţii pentru morţii Revoluţiei nu vor fi identificaţi şi traşi la răspundere.

În calitate de Preşedinte al României, voi continua, cu aceeaşi hotărâre, să apăr idealurile Revoluţiei şi să militez pentru o societate modernă, puternică şi incluzivă. România liberă pentru care s-au sacrificat eroii noştri este ţara în care domnesc drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, locul unde dreptatea este înfăptuită de o justiţie independentă şi responsabilă în faţa societăţii şi a istoriei.

Să păstrăm mereu vie memoria eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 şi să lucrăm zi de zi, împreună, pentru împlinirea idealurilor pentru care ei s-au jertfit!”.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Plenul reunit al Parlamentului a luat act, în şedinţa de marţi, 26 martie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care Legislativul este informat că Forţa de reacţie a NATO poate...
#Klaus Iohannis, #mesaj revolutie, #22 decembrie ziua libertatii , #stiri Klaus Iohannis