Klaus Iohannis își sărbătorește ziua de naștere în minivacanța de Rusalii. Câți ani împlinește președintele și ce avere are

Luni, 13 Iunie 2022, ora 08:02 6340 citiri
Președintele Klaus Iohannis împlinește 63 de ani în 13 iunie 2022 FOTO presidency.ro

Klaus Iohannis împlinește luni 13 iunie 2022, în a doua zi de Rusalii, 63 de ani. Președintele României, fost profesor de fizică și primar al Sibiului, deține, împreună cu soția sa, Carmen, trei apartamente și trei case în Sibiu.

„Klaus Iohannis este cel de-al patrulea președinte al României ales după Decembrie 1989. Membru al unei vechi familii de sași transilvăneni, Klaus Iohannis s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu. Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu”, este prezentarea făcută președintelui pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis a urmat școala germană din Sibiu, Liceul „Samuel von Brukenthal” din același oraș, iar în 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. În anul 1983, a început să profeseze ca dascăl la mai multe școli din împrejurimile Sibiului, iar cinci ani mai târziu preda fizica, alături de foștii săi dascăli, la liceul pe care îl absolvise. După Revoluție, alege să rămână în România, la Sibiu, deși părinții și sora sa au luat hotărârea de a emigra.

Și-a început cariera politică în anul 1990, când a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), pe care l-a condus, ulterior, mai bine de un deceniu. La finalul anilor ’90, după 15 ani de profesorat, Klaus Iohannis ajunge în conducerea învățământului județean din Sibiu, etapă extrem de importantă pentru conturarea profilului său public.

În anul 2000, a fost desemnat candidat din partea FDGR la alegerile pentru Primăria Sibiului, pe care le-a câștigat cu peste 70% din voturi. Klaus Iohannis a continuat să reprezinte prima opțiune a sibienilor, câștigând, cu scoruri impresionante, patru mandate consecutive de primar.

În timpul celui de-al doilea mandat la primărie, Sibiul a devenit, în anul 2007, „Capitală Europeană a Culturii”, alături de Luxemburg. Acest proiect i-a oferit ocazia să își demonstreze profesionalismul și calitățile de lider. Când a plecat din fruntea Primăriei Sibiu, Klaus Iohannis a lăsat un oraș admirat la nivel european, cu șomaj aproape inexistent, curat, prosper și atractiv.

Klaus Iohannis a pășit în „politica mare” în 2009, când a fost desemnat candidat pentru funcția de Prim-ministru de către o largă coaliție parlamentară. Deși această șansă nu s-a concretizat, încă de atunci a devenit o figură cunoscută și o speranță pentru cei care își doreau o Românie „altfel”.

În februarie 2013, a decis să se înscrie în Partidul Național Liberal (PNL), fiind ales la scurt timp prim-vicepreședinte. Un an mai târziu, a fost votat președinte al PNL de Congresul formațiunii liberale și desemnat candidat pentru funcția de președinte al României. În tot acest timp, a fost unul dintre artizanii creării celui mai mare partid de centru-dreapta de după 1989.

Pe 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales Președintele României, câștigând încrederea românilor cu o viziune – ”România lucrului bine făcut” - despre cum trebuie să evolueze țara noastră în următorii zece ani. Cinci ani mai târziu, Klaus Iohannis a candidat pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 2019, cu programul ”Împreună pentru România Normală”. La scrutinul din 24 noiembrie 2019, a câștigat alegerile cu 66,09% din totalul voturilor valabil exprimate.

Scandalul caselor deținute de Iohannis

În ziua în care președintele Klaus Iohannis împlinește 63 de ani, fanatik.ro face o retrospectivă a scandalului caselor deținute de familia Iohannis. Sursa citată arată că în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2014, a izbucnit un scandal legat de modul în care Klaus Iohannis ar fi dobândit bunurile imobiliare deținute, când mai multe publicații au scris despre controversa privind retrocedarea unui imobil care, în momentul de față, nu se mai află în proprietatea președintelui.

În 1999, soții Iohannis, împreună cu familia Baștea, obțin retrocedarea parterului unui imobil din apropierea centrului orașului Sibiu. Apoi au cerut în instanță și retrocedarea celor două etaje de deasupra parterului, însă unul dintre proprietarii care cumpărase de la stat apartamentul în care locuia a dat în judecată cele două familii, susținând că retrocedarea inițială s-a făcut în baza unor acte false privind modul în care imobilul a fost transmis de-a lungul timpului prin moștenire. Astfel, Carmen Iohannis ar fi fost îndreptățită să moștenească doar o optime din acel spațiu.

În timpul anilor de procese, familia Iohannis a închiriat parterul clădirii către Banca Raiffeisen, iar banii din chirie au fost obținuți pentru achiziția altor trei locuințe care se află și acum în proprietatea președintelui. Familia Iohannis a pierdut definitiv procesul privind imobilul din str. Nicolae Bălcescu nr.29 în noiembrie 2015. Până atunci, președintele încasase de la bancă chirii care totalizau 320.000 de euro.

Chiar dacă după decizia definitivă a instanței, președintele a anunțat că va restitui banii pe care i-a primit din închirierea spațiului comercial, a rămas cu locuințele cumpărate din acești bani, locuințe care și acum îi aduc venituri consistente.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News