Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski: ”România va continua să acţioneze pentru a ajuta Ucraina şi poporul ucrainean”

Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 16:22
3210 citiri
Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski: ”România va continua să acţioneze pentru a ajuta Ucraina şi poporul ucrainean”
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Facebook/ Klaus Iohannis

Şeful statului Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică miercuri, 4 ianuarie, cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în care „a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric şi frig”.

El a vorbit cu omologul ucrainean despre recenta lege a minorităţilor naţionale adoptată de către Ucraina care a creat „preocupare şi nemulţumire la nivelul autorităţilor române”. Zelenski şi-a exprimat „întreaga deschidere pentru identificarea de soluţii, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleaşi drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

„Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare şi preocupare faţă de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile şi a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internaţional umanitar, şi a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric şi frig. Preşedintele României a reamintit sprijinul consistent şi multidimensional acordat de ţara noastră, atât prin asistenţă directă, sprijin pentru refugiaţi, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât şi prin susţinerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancţiunilor împotriva Rusiei şi, respectiv, a acţiunilor vizând izolarea internaţională a Rusiei. În context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acţioneze pentru a ajuta Ucraina şi poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie”, conform documentului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, Preşedintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităţilor naţionale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare şi nemulţumire la nivelul autorităţilor române şi al reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina.

„Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat Preşedintelui Zelenski identificarea rapidă de soluţii care să răspundă şi să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi preşedinţi au agreat ca în perioada imediat următoare miniştrii de externe ai celor două ţări să aibă discuţii cu privire la soluţionarea bilaterală a aspectelor menţionate. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei şi a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană”, mai indică sursa amintită.

La rândul său, Preşedintele Ucrainei a transmis mulţumiri pentru sprijinul multidimensional şi extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului şi a subliniat necesitatea continuării susţinerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populaţiei şi a infrastructurii civile.

„În ceea ce priveşte aspectele legate de minoritatea românească, Preşedintele Volodimir Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluţii, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleaşi drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, conchide sursa menţionată.

Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile
Zelenski aduce un omagiu soldaților musulmani ucraineni. Tradiție inițiată în 2023 pentru a încuraja unitatea în vremuri dificile
Președintele Ucrainei s-a întâlnit, luni 25 martie, cu liderii comunității tătare din Crimeea și ai altor comunități musulmane pentru a rupe postul Ramadanului cu o cină ceremonială și...
Ucraina, efort dramatic pentru a opri atacurile din ce în ce mai puternice ale Rusiei. „Dați-ne naiba rachetele Patriot!”
Ucraina, efort dramatic pentru a opri atacurile din ce în ce mai puternice ale Rusiei. „Dați-ne naiba rachetele Patriot!”
Rusia s-a bazat din ce în ce mai mult pe loviturile cu bombe cu planare pentru a lovi apărarea ucraineană, păstrând în același timp aeronavele sale de atac în mare parte departe de pericol....
#Klaus Iohannis, #Volodimir Zelenski, #razboi Ucraina , #stiri politice