Klaus Iohannis sugerează guvernului să întocmească un plan pentru reducerea risipei în energie

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 11:47
1640 citiri
Klaus Iohannis sugerează guvernului să întocmească un plan pentru reducerea risipei în energie
Klaus Iohannis notează că a discutat cu Ursula von der Leyen privind posibila plafonare a prețului gazelor FOTO Presidency.ro

Președintele României Klaus Iohannis participă vineri, 7 octombrie, la reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern la Castelul din Praga, Cehia. Înainte de întâlnire, Iohannis a sugerat guvernului de la București că „n-ar fi rău” să elaboreze un plan pentru reducerea risipei din energie.

Întrebat dacă România ar trebui să vină cu un plan pentru reducerea risipei din energie, asemenea cum au făcut alte țări din Uniunea Europeană, Klaus Iohannis a răspuns afirmativ.

„Eu cred că n-ar fi rău să se elaboreze un plan decent. Nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire cu cap, cu măsură, e probabil bine venit”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful Statului a explicat anterior că unul dintre subiectele de pe agenda discuției este energia, precizând că este nevoie de măsuri „mai hotărâte” pentru a reduce prețul la energie.

„Cu toate sancțiunile, măsurile, care au fost bune, nu s-a reușit o coborâre semnificativă a prețului energiei. Rămân la propunerea mea de a despărți piața gazului de cea a electricității și cred că cei mai mulți din consiliul sunt de aceeași părere.

Pe de altă parte e nevoie de diversificarea resurselor pentru energie la modul general, dar pe gaz în mod special. Aici avem câteva progrese, interconectorul Grecia - Ungaria a început să funcționeze, dar capacitatea trebuie să crească. Capacitatea pentru gaz lighefiat trebuie să crească”, a explicat Iohannis.

Întrebat dacă autoritățile europene de la Bruxelles ar putea lua în calcul plafonarea pieței gazului, șeful statului de la București a precizat că a discutat despre această temă cu șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și că sunt luate în considerare mai multe măsuri.

„Una este de plafonare a prețului gazului, o măsură gândită pe termen relativ scurt, până trecem de iarnă, însă Comisia trebuie să vină cu detalii elaborate de experți pentru ca această limitare a prețului să nu afectezee pe furnizorii care sunt de partea noastră, ca de exemplu Norvegia care livrează o treime din gazul european. În definitiv e nevoie de un pachet mai amplu de măsuri pentru a beneficia în perspectivă de energie suficientă, la prețuri accesibile pentru populație.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Klaus Iohannis se vrea secretar general NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, dar favorit pentru această funcție ar fi premierul Olandei, Mark Rutte. Oficialul de la Palatul Cotroceni a auzit că...
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
#Klaus Iohannis, #Presedintele Romaniei, #preturi energie, #risipa energie , #stiri Klaus Iohannis