La ce concluzii a ajuns Iohannis după întâlnirea cu ministrul turc al Apărării, pe tema securității la Mării Negre

Joi, 02 Iunie 2022, ora 17:27 2845 citiri
Președintele Klaus Iohannis alături de ministrul turc al Apărării Hulusi Akar FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, 2 iunie, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Apărării al Turciei, Hulusi Akar, ocazie cu care a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a ultimelor măsuri de creştere a prezenţei aliate în România.

„Pe agenda discuţiilor s-au aflat subiecte referitoare la Parteneriatul Strategic dintre România şi Turcia şi perspectivele de dezvoltare a acestuia, cu accent pe componenta de securitate şi apărare, agenda NATO în contextul Summitului de la Madrid, precum şi situaţia de securitate din regiunea Mării Negre. Preşedintele României a apreciat rezultatele foarte bune ale cooperării dintre ţara noastră şi Turcia în domeniul apărării în format bilateral, regional şi în cadru aliat, cu accent pe participarea în comun la exerciţii multinaţionale şi misiuni sub egidele NATO, UE, ONU şi OSCE”, precizează comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit Turciei pentru contribuţia la măsurile de apărare şi descurajare de pe Flancul Estic şi la structurile aliate din România. În context, Preşedintele României a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a ultimelor măsuri privind creşterea prezenţei aliate în ţara noastră şi pe întregul Flanc Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică, inclusiv Grupul de Luptă de pe teritoriul României.

Totodată, şeful statului a apreciat cooperarea dintre ţara noastră şi Turcia pentru limitarea efectelor cauzate de criza energetică actuală.

În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, Preşedintele României a accentuat importanţa obţinerii unor rezultate substanţiale care să vizeze următorii ani şi care să constituie baza procesului de adaptare a Alianţei la noile provocări de securitate.

În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat necesitatea ca Noul Concept Strategic să reflecte cu acurateţe noua realitate în planul securităţii şi să răspundă adecvat situaţiei grave de securitate create în regiunea Mării Negre, ca urmare a războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Referitor la criza de securitate din regiune, Preşedintele României a subliniat că invazia militară a Ucrainei de către Rusia reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii europene după cel de-al Doilea Război Mondial şi a condamnat ferm crimele comise de trupele ruse împotriva civililor, precum şi distrugerea masivă a zonelor locuite şi a infrastructurii civile.

Preşedintele României a menţionat eforturile complexe întreprinse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, în planurile politic, logistic şi umanitar, apreciind rolul Turciei de mediator şi eforturile acesteia de a aduce cele două părţi la masa negocierilor pentru găsirea unei soluţii diplomatice, în conformitate cu legile internaţionale.

Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa sprijinirii Republicii Moldova în plan politic şi economic, pentru gestionarea refugiaţilor ucraineni, dar şi în cazul unei eventuale noi crize energetice.

„Ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, a apreciat relaţiile de cooperare bilaterală cu România şi a reliefat interesul Turciei de a continua dezvoltarea şi diversificarea acestora pe toate palierele de activitate. Totodată, ministrul turc al Apărării a mulţumit ţării noastre pentru contribuţia deosebită la stabilitatea şi securitatea Flancului Estic şi a subliniat necesitatea cooperării la nivel regional, ca state aliate şi riverane la Marea Neagră”, mai indică sursa menţionată.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News