Klaus Iohannis: „Războiul irațional pornit de Rusia este un asalt frontal împotriva valorilor noastre”. Principalele concluzii subliniate de președinte

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 14:28
2226 citiri
Klaus Iohannis: „Războiul irațional pornit de Rusia este un asalt frontal împotriva valorilor noastre”. Principalele concluzii subliniate de președinte
Președintele României Klaus Iohannis FOTO Facebook

Președintele României Klaus Iohannis a susținut luni, 28 noiembrie, o declarație în deschiderea Reuniunii Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting) în care a subliniat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă „un asalt frontal împotriva valorilor noastre”.

„Războiul irațional pornit de Rusia nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, ci un asalt frontal împotriva valorilor noastre fundamentale și a principiilor care ghidează arhitectura de securitate nord-atlantică.

La nouă luni după începerea conflictului din Ucraina, unele lecții au devenit evidente. În primul rând, parteneriatul transatlantic a devenit mai puternic iar în al doilea rând regiunea Mării Negre și-a demonstrat importanța strategică. Într-adevăr, unitatea transatlantică a livrat o surpriză strategică Rusiei.

Comunitatea euroatlantică e mai puternică și mai robustă. Suntem mai uniți și mai determinați să ne protejăm valorile de bază”, a explicat Klaus Iohannis.

Șeful statului a explicat apoi că solidaritatea pentru Ucraina trebuie să continue și că România sprijină Republica Moldova, Ucraina și Georgia, fiind țările cele mai afectate de război.

„România, ca membru NATO și al UE cu cea mai lungă graniță cu Ucraina a fost în centrul răspunsului acestei crize cauzate de agresiunea Rusiei. Am reușit să gestionăm peste 2 milioane de refugiați, am livrat ajutoare umanitare substanțiale din România și alte țări.

Summitul istoric NATO din Madrid a fost un punct de cotitură pentru o alianță NATO mai puternică. Un răspuns adecvat pentru problemele cu care ne confruntăm cu toții trebuie să fie creșterea rezilienței. Mă bucur să văd cooperarea regională precum inițiativa celor trei mări care a adus o contribuție substanțială. Îmi exprim recunoștința pentru aliații și prietenii noștri care și-au demonstrat solidaritatea ajutând în regiunea Mării Negre și pe întreg flanc estic. Regiunea Mării Negre a fost de mult timp ținta principală a agresiunii ruse, arătând nevoia de securitate regională.

Țări precum Republica Moldova sau Georgia sunt cele mai vulnerabile față de consecințele acestui Război. Trebuie să dezvoltăm politici pe termen lung de ajutorarea Moldovei, Georgiei și Ucrainei.

În sprijinul Republicii Moldova am lansat alături de Germania și Franța platforma de ajutor financiar de ajutorare a Republicii Moldova. România a aprovizionează Republica Moldova cu 80-90% din necesarul pentru electricitate”, a mai afirmat Iohannis.

Tot luni, preşedintele Klaus Iohannis îl primește la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 16,15 şi va fi urmată de convorbiri tete-a-tete, la finalul cărora cei doi oficiali vor susţine declaraţii de presă comune.

Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Klaus Iohannis se vrea secretar general NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, dar favorit pentru această funcție ar fi premierul Olandei, Mark Rutte. Oficialul de la Palatul Cotroceni a auzit că...
#Klaus Iohannis, #NATO, #reuniunea liderilor de la munchen, #summit NATO Bucuresti , #stiri Klaus Iohannis