Klaus Iohannis: "Trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi hotărârea strategică în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza"

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 15:25
1579 citiri
Klaus Iohannis: "Trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi hotărârea strategică în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza"
Klaus Iohannis împreună cu preşedintele Lituaniei, Republicii Letonia și Republicii Polone FOTO: Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, 25 noiembrie, în Lituania, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits şi preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, că trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi hotărârea strategică în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin încercări de escaladare, penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare.

"Războiul brutal, ilegal şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a pus pe toţi în faţa unor provocări multiple. Ţările noastre au fost susţinători de încredere ai Ucrainei.

La fel a fost şi întreaga comunitate euro-atlantică. Un lucru este clar, trebuie să ne menţinem unitatea occidentală şi hotărârea strategică în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin încercări de escaladare, penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în timpul unei declaraţii cu preşedintele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei.

Şeful statului a arătat că autorităţile de la Bucureşti au facilitat intrarea a aproape 3 milioane de ucraineni în România şi au facilitat exportul a peste 7 milioane de tone de cereale ucrainene prin România.

”Sprijinul României pentru Ucraina va rămâne multidimensional şi cuprinzător, acţionând pe mai multe direcţii: politică, economică, inclusiv reconstrucţia financiară, umanitară, prin instrumentele de drept internaţional, căutarea responsabilităţii şi combaterea impunităţii, transporturi şi agricultură.

În ceea ce priveşte reconstrucţia Ucrainei, am arătat că este mare nevoie de ajutorul comunităţii internaţionale şi că România este pregătită să facă parte din acest efort", a spus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că în prezent, ţara este expusă unor presiuni tot mai mari, menite să împiedice sau să deraieze cursul său de dezvoltare pro-european şi pro-democratic.

”Am făcut apel la sprijinul nostru colectiv, continuu şi ferm pentru agenda democratică, pro-europeană şi orientată spre reforme a partenerilor noştri de la Chişinău.

Trebuie să atenuăm impactul negativ al acţiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova prin continuarea acordării de asistenţă directă, într-o manieră coordonată şi raţionalizată. Un instrument util este Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată şi lansată de România împreună cu Germania şi Franţa”, a arătat el.

Preşedintele a amintit că săptămâna viitoare va găzdui la Bucureşti reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, unde vor discuta despre progresele înregistrate în implementarea Summit-ului de la Madrid.

”Această reuniune de la Bucureşti va fi, de asemenea, crucială pentru a pregăti alte rezultate şi decizii pentru următorul Summit NATO, care va avea loc în Lituania în 2023.

Nu în ultimul rând, am subliniat că România susţine eforturile comune menite să promoveze memoria europeană, combătând dezinformarea şi încercările de rescriere a istoriei.

Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este, de asemenea, o dovadă a creşterii alarmante a autoritarismului. De asemenea, trebuie să evităm manipularea faptelor istorice din motive propagandistice. Salut, de asemenea, adoptarea Declaraţiei noastre comune privind securitatea regională şi integrarea europeană”, a spus şeful statului.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacul de la Moscova și a transmis condoleanțe familiilor victimelor
Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacul de la Moscova și a transmis condoleanțe familiilor victimelor
Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacul terorist de la Moscova şi transmite condoleanţe familiilor victimelor. ”România condamnă cu fermitate orice formă de terorism şi toate...
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
#Klaus Iohannis, #mesaj, #unitate, #Eforturi, #divizare, #Rusia , #stiri Klaus Iohannis