Iohannis ignoră cererea de adoptarea a Legilor Justiției în ciuda poziției Comisiei de la Veneția: „Nu mă aștept la probleme” VIDEO

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 11:59
2578 citiri
Iohannis ignoră cererea de adoptarea a Legilor Justiției în ciuda poziției Comisiei de la Veneția: „Nu mă aștept la probleme” VIDEO
Președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre legea avertizorilor de integritate FOTO presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis nu se așteaptă la probleme în cazul în care Parlamentul României va adopta noile Legi ale Justiției înainte ca Comisia de la Veneția să-și expună opinia, deși comisarul european pentru Justiție Didier Reynders a cerut acest lucru.

„Sunt mai multe chestiuni care trebuie luate în considerare. Comisia a fost sesizată în repetate rânduri, inclusiv de mine și avem o serie de recomandări. Nu cred că dacă se va cere o opinie va fi diferită de acum. Rugămintea mea expresă pentru Parlament și Guvern a fost să se țină cont recomandările pe care le cunoaște, nu sunt lucruri necunoscute, și dacă Parlamentul va legifera în acest sens, eu nu mă aștept la probleme”, a declarat vineri, 7 octombrie, Klaus Iohannis.

Luni, 3 octombrie, Comisia de la Veneția a anunțat că va emite în luna decembrie o opinie privind legile justiției din România, care sunt dezbătute acum pe repede înainte în Parlamentul României. Totodată, cu o săptămână în urmă comisarul european pentru Justiție Didier Reynders a cerut parlamentarilor de la București să nu adopte noul pachet de legi fără opinia Comisiei de la Veneția.

De cealaltă parte, graba coaliției pentru a adopta noile legi ale justiției este dată și de raportul MCV al Comisiei Europene, care vine în luna noiembrie.

Despre avertizorii de integritate

Klaus Iohannis a vorbit apoi și de legea avertizorilor de integritate, care, în forma actuală, nu oferă anonimitate celor care fac sesizări.

„Eu am trimis legea înapoi în Parlament pentru că anumite chestiuni nu au fost destul de bine clarificate. Când vine legea la mine voi face comentarii dacă este cazul”, a afirmat Klaus Iohannis.

VIDEO Youtube / Administrația Prezidențială

Reamintim că joia trecută, 29 septembrie, Senatul a adoptat legea privind avertizorilor de integritate după ce anterior aceasta a fost întoarsă de către Klaus Iohannis. Chiar și în noua formă, reprezentanții ONG-urilor susțin că legea descurajează raportarea anonim.

Câteva zile mai târziu, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a trimis luni, 3 octombrie, Secretariatului General al Guvernului o adresă prin care solicită Parlamentului să întoarcă legea avertizorului de integritate în Comisia Juridică și amendarea ei astfel încât raportarea cazurilor de corupție sau de încălcare a legii să poată fi făcută anonim.

Ministrul Justiției subliniază că observațiile au fost formulate ”în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de Lege”.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Plenul reunit al Parlamentului a luat act, în şedinţa de marţi, 26 martie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care Legislativul este informat că Forţa de reacţie a NATO poate...
#Klaus Iohannis, #Presedintele Romaniei, #legile justitiei, #legile avertizorilor de integritate , #stiri Klaus Iohannis