Președinta Ungariei la București: ”Budapesta susține aderarea la Schengen a României”. Cum comentează vizita lui Viktor Orban în țara noastră VIDEO

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 13:23
6988 citiri
Președinta Ungariei la București: ”Budapesta susține aderarea la Schengen a României”. Cum comentează vizita lui Viktor Orban în țara noastră VIDEO
Președingele maghiar a dat asigurări că susține România pentru aderarea la Schengen FOTO Presidency.ro

Președinta Ungariei Katalin Novák se află miercuri, 7 septembrie, o vizită oficială în România. În declarația de presă comună, Klaus Iohannis a subliniat că a fost atins și subiectul vizitei lui Viktor Orban în țara noastră.

Klaus Iohannis: Am asigurat-o de întreaga disponibilitate a autorităților române de consolidarea dialogului. România urmărește ca această cooperare cu Ungaria să se desfășoare în cele mai bune condiții și să aibă o dinamică pozitivă. 20 de ani de cooperare bilaterală între România și Ungaria.

Am discutat pe larg despre toate temele importante în plan bilateral, inclusiv despre o serie de parametri care să ghideze cooperarea noastră viitoare, care trebuie să fie una pragmatică, orientată pe rezultate concrete. Am reiterat importanța dialogului a tuturor aspectelor de interes și pentru evitarea aspectelor unilaterale care nu pot duce la soluții sustenabile.

E fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar ca urmare a unui acord astfel încât să nu fie discriminatoriu.

Printre subiectele abordate astăzi s-a aflat și cel al vizitei oficialilor ungari. Astfel, am subliniat clar poziția constantă a părții române care se referă la necesitatea unui discurs public în logica și spiritul parteneriatului nostru strategic și tratatului nostru politic de bază.

Am discutat și despre oportunitățile de cooperare economică și sectorială.

Printre cele mai stringente teme de actualitate se află și securitatea aprovizionării cu energie. Am susținut poziția României privind importanța unui răspuns coordonat și urgent asupra acestei privințe. Am evidențiat că se impune eliminarea dependenței energetice a UE de Rusia.

Îmi exprim speranța că vor fi găsite cele mai bune și adecvate soluții în dialogul în curs între instituțiile europene și Ungaria. Am abordat și situația din plan regional, local și global, profund afectate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

România e pe deplin solidară cu Ucraina și vom continua să o susținem.

Am accentuat necesitatea susținerii Republicii Moldova, ținând cont de multiplele crize cu care se confruntă precum și de parcursul european.

„Ungaria sprijină România pentru Schengen

Katalin Novák: De 12 ani nu a vizitat niciun președinte al Ungariei România. Am deschis un capitol nou în colaborarea noastră. Totodată, l-am invitat și pe dânsul la Budapesta și am convenit că în curând va onora această invitație. Dorim să ne exprimăm că Ungaria și România au interesul de a avea o relație bilaterală pragmatică. Suntem țări vecine, de aceea avem nevoie ca relația să funcționeze. Amândoi vom lucra în acest sens.

Dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o să fim de acord în toate, dar cel mai important este să ne ascultăm reciproc. Chiar dacă interesele nu este identic în toate domeniile.

Am discutat și despre războiul din Ucraina.

Am vorbit și despre domeniul energiei, despre diminuarea dependenței. Ungaria este și mai dependentă în acest sens. Nu avem port maritim, suntem mai dependenți de surse de energie ruse decât România. Dorim să dobândim suveranitate energetică. Contăm pe România și din acest sens pentru că sursele care provin din România, pot ajuta România. Cetățenii maghiari trebuie să treacă și de această iarnă.

Am vorbit de asemenea că este în interesul nostru comun să obținem un acord între UE și Ungaria referitor la resursele cuvenite Ungariei. Este în interesul nostru ca și Polonia să primească resursele cuvenite. Am vorbit și despre statutul de membru Schengen al României. Ungaria susține aderarea la Schengen a României. România poate conta pe susținerea Ungariei.

Am vorbit și despre maghiarii care trăiesc în România. Ne bucurăm să vedem că maghiarii din Transilvania au asigurată reprezentarea la cel mai înalt nivel, UDMR fiind parte din guverne. Avem încredere ca interesul nostru, respectivul traiul nostru de zi cu zi pe plaiurile natale va fi posibil și pentru cetățenii maghiari din România.

Am încredere că vom putea continua și în viitor acest dialog pragmatic.

Potrivit Administrației Prezidențiale, „vizita va oferi prilejul unei discuții aprofundate privind modalitățile de diversificare și aprofundare ale dialogului bilateral, în continuarea întrevederii din 10 iunie 2022 a celor doi înalți oficiali, în marja Summitului Formatului B9 de la București”.

Președintele Klaus Iohannis, va evidenția, potrivit Administrației Prezidențiale, deschiderea părții române pentru consolidarea dialogului și cooperării bilaterale cu Ungaria, în vederea promovării de proiecte de interes comun, în beneficiul celor două state și al cetățenilor lor. De asemenea, va fi reiterat interesul părții române pentru o cooperare pragmatică și orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale.

Cei doi șefi de stat „vor aborda și situația actuală din plan regional, european și global, ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, urmând a fi analizate implicațiile pe diverse planuri: securitar, umanitar, economic, al crizei alimentare și altele„ și vor aborda „consecințele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova”.

„În ceea ce privește agenda europeană, Președinții României și Ungariei vor discuta despre extinderea Uniunii Europene și despre măsurile coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei”, a mai arătat Administrația Prezidențială.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen....
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Iohannis încă așteaptă un răspuns la candidatura sa la NATO. "Negocierile nu se fac publice"
Chestiunile NATO nu se discută în public, iar negocierile nu se fac publice, a declarat, miercuri, 17 aprilie, la Bruxelles, preşedintele României Klaus Iohannis. El a precizat că,...
#Klaus Iohannis, #presedinte Romania, #presedinte Ungaria, #Viktor Orban, #Spatiul Schengen , #stiri Klaus Iohannis