Klaus Iohannis, după ședința CSAT privind situația din Ucraina: "Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu" VIDEO

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 15:03
8041 citiri
Klaus Iohannis, după ședința CSAT privind situația din Ucraina: "Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu" VIDEO
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Facebook/ Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă miercuri, 26 ianuarie, după ce a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, pe ordinea de zi a şedinţei fiind incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

- Am abordat situația de securitate din zona extinsă a Mării Negre. Am examinat măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.

- Astăzi am făcut o analiză completă a situației de securitate din regiune, inclusiv din punct de vedere al implicațiilor militare, economice, energeticeși migrației necontrolate.

- România are peste 600 de km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu

- Actuala situația creată de Rusia nu e doar despre Ucraina sau securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spațiu euro-atlantic. De aceea, în aceste moemente, e important ca la nivelul NATO și UE să dăm dovadă de unitate și solidaritate.

- Avem un dialog permanent în cadrul NATO, OSC și UE. Escaladarea tensiunilor și consolidarea masivă a prezenței militare a Rusiei în proximitatea Ucrainei și regiunii Mării Negre afectează stabilitatea internațională.

- Demersurile Rusiei arată posibilitatea folosirii forței împotriva Ucrainei.

- Ne preocupă posibilitatea continuării folosirii tacticilor hibride, care complică situația de securitate.

- Am analizat o gamă de acțiuni potențiale: atacuri cibernetice și utilizarea energiei pentru a atinge obiective politice.

- Am transmis Federației Ruse interesele de securitate și îngrijorările noastre.

- Alături de aliații și partenerii noștri am transmis mesaje care să sublinieze atașamentul nostru pentru apărarea principiilor și normelor de drept internațional.

- Trebuie să fim pregătiți pentru scenariul în care Rusia refuză să urmeze calea dialogului.

- Măsurile luate de NATO până în prezent reprezintă un răspuns defensiv la riscurile, amenințările și provocările de securitate din regiune.

- Salut mesajele clare transmise inclusiv public de către președintele SUA și de către Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea de a ne apăra țara.

- Suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru. Suntem în contact cu cei doi aliați pentru a stabili modalitățile de realizare pe teritoriul nostru a prezenței militare a celor doi parteneri.

- La nivelul UE discutăm despre o serie de sancțiuni sectoriale și individuale care vor avea consecințe masive pentru Federația Rusă dacă va iniția acțiuni agresive împotriva Ucrainei.

- Am decis în ședința CSAT o serie de măsuri importante:

1. Continuarea demersurilor concrete pentru creștrea prezenței aliante și a SUA pe teritoriul României ca măsură de întărire a securității.

2. Guvernul României și instituțiile cu atribuții în domeniu vor continua planificarea la nivel interinstituțional pentru gestionarea eventualelor intrări de refugiați pe teritoriul nostru.

3. Vor fi urgentate procedurile de revizuire a proiectelor de lege referitoare la securitatea națională cuprinse în planul de implementare a strategiei naționale de apărare a țării pentru perioada 2020-2024.

- România, ca membru al NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca cetățenii să se teamă. Îi asigur că suntem angajați împreună cu aliații să discutăm, să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri.

Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Primele imagini cu Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Șeful statului a mers în zona demilitarizată, alături de soție FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început luni, 22 aprilie, vizita oficială în Coreea de Sud. Şeful statului a depus o coroană de flori, împreună cu soția sa, la Cimitirul Naţional din...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#Klaus Iohannis, #sedinta CSAT, #tensiuni Ucraina Rusia , #stiri Klaus Iohannis
Comentarii
B
Baltagul80
rank 1
"Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu".
Poza CodrinV
CodrinV
rank 2