Prima declarație a lui Iohannis privind drona americană doborâtă deasupra Mării Negre: ”Un incident grav şi regretabil”

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 14:10
3776 citiri
Prima declarație a lui Iohannis privind drona americană doborâtă deasupra Mării Negre: ”Un incident grav şi regretabil”
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Facebook/ Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat miercuri la Sofia care ar fi implicaţiile de securitate după ce drona americană a fost doborâtâ de un avion de război rusesc deasupra Mării Negre, că este „un incident grav şi regretabil”.

„Incidentul cu dronă care a avut loc ieri este un incident grav şi regretabil. Comunicarea oficială despre aceste chestiuni se face de către partea americană”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri la Sofia, întrebat care sunt implicaţiile de securitate după ce drona americană a fost doborâtâ de un avion de război rusesc deasupră Mării Negre.

La rândul său, preşedintele Bulgariei Rumen Radev a precizat că acest incident măreşte riscul securităţii noastre, în contextul acestui război început de Rusia împotriva Ucrainei.

„Acest conflict creşte într-un conflict global, economic. Noi trebuie să nu transformăm tot acest lucru. Dacă acest conflict va continua, în timp, va cuprinde teritorial. Deci aceste conflicte se vor extinde. Vedeţi şi explozia care a avut loc asupra interconectorului, moartea multor cetăţeni, acum şi întâmplarea cu această dronă asupra Mării Negre. Asta trebuie să ne spună că fiecare zi în care are loc război măreşte riscul securităţii noastre, nu doar riscul economic” a afirmat Rumen Radev, în conferinţa comună de presă cu şeful statului Klaus Iohannis.

Un avion de război rusesc a lovit marţi o dronă de supraveghere americană deasupra Mării Negre, lovind elicea dronei şi determinându-i pe operatorii săi americani să o prăbuşească în apele internaţionale, potrivit Pentagonului, în primul contact fizic cunoscut între armatele ruse şi americane de la începutul războiului din Ucraina, în februarie anul trecut.

Doborârea dronei MQ-9 Reaper a escaladat imediat tensiunile dintre Casa Albă şi Kremlin, oficialii americani acuzând forţele ruse implicate în incident de comportament periculos, în timp ce Moscova acuză SUA că spionează pentru a da informaţii armatei ucrainene şi escaladează conflictul până la o confruntare militară directă.

Drona MQ-9 doborâtă în Marea Neagră în urma coliziunii cu un avion rusesc decolase marţi dimineaţă de la baza sa din România pentru o misiune de recunoaştere programată în mod obişnuit, care durează de obicei nouă până la zece ore, şi era neînarmată, a declarat un oficial militar american de rang înalt citat de „The New York Times”.

De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
#Klaus Iohannis, #drona SUA, #Rusia, #Marea Neagra , #stiri Klaus Iohannis