Iohannis, despre compensarea prețului carburanților: „Și 50 de bani sunt 50 de bani. Se simte la sfârșitul lunii”

Joi, 23 Iunie 2022, ora 15:28 4303 citiri
Președintele Klaus Iohannis FOTO Facebook / Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 23 iunie, că premierul Nicolae Ciucă i-a dat asigurări că reducerea cu 50 de bani a litrului de motorină sau benzină poate fi suportată de bugetul de stat.

Întrebat cum comentează soluție anunțată de premierul Nicolae Ciucă pentru prețul carburantului, șeful Statului a subliniat că „până la urmă 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi mai dai când alimentezi la pompă” și că impactul s-ar resimți în buzunarele românilor la final de lună.

„Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna guvernelor, de fapt nu este posibil din cauza normelor europene. E uşor să le creşti dacă vrei. Celelalte instrumente sunt să umble la TVA, la sprijin bugetar, alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul a analizat şi a ajuns la concluzia să facă ceva atât cât se poate. Nu e posibil să plafonezi preţul. Am discutat ieri cu premierul. Atât cât se poate este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul naţional, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre măsura luată joi de Guvern de a compensa preţul carburanţilor cu 0,5 lei per litru la alimentarea la pompă.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat iar mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza borba
borba
rank 5
Fisa de 50 bani se numeste mai nou:
Poza TMLP
TMLP
rank 5
Omul a uitat cand fasifica acte civile si fura la greu