Cum i-a sucit Iohannis pe Ciolacu și Ciucă pe tema certificatului verde. Președintele, mereu pe contrasens cu pandemia

Sambata, 25 Decembrie 2021, ora 09:29 9980 citiri
Nu e prima dată când președintele Klaus Iohannis circulă pe contrasensul istoriei FOTO Hepta

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor PNL, PSD și UDMR să nu impună certificatul verde pentru angajați pe motiv că “toată Europa e roșie, numai România e verde, deci nu se justifică”, susțin surse politice pentru Ziare.com.

Afirmația președintelui i-a luat prin surprindere până și pe liderii PNL, partenerii lui Klaus Iohannis. Astfel, legea certificatului verde a fost amânată, în ciuda insistențelor ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care a avertizat că valul cinci al pandemiei va lovi puternic România în câteva săptămâni.

Nu e prima dată când președintele Klaus Iohannis circulă pe contrasensul istoriei.

În februarie 2020, când pandemia făcea deja ravagii în Italia, șeful statului spunea: “Nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală”. Câteva zile mai târziu, România intra în lockdown total.

După alegerile locale din 27 Septembrie 2020, România atingea un record de infectări pentru acea vreme: 3.000 de cazuri pe zi. Președintele nu vedea nicio legătură între vânzoleala din campania electorală și pandemie. „Nu cred că (n.r. numărul cazurilor noi de COVID-19) are legătură cu alegerile locale. Este însă posibil ca în unele localități să aibă legătură cu petrecerile care s-au făcut după alegerile locale, ilegal și cu încălcarea normelor în vigoare”, spunea Klaus Iohannis.

Pe 24 Iunie 2021, președintele decreta sfârșitul pandemiei în România. “Campania de vaccinare a fost un succes, practic am oprit pandemia. Faptul că avem așa puține cazuri – nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare”, a spus președintele Klaus Iohannis, întrebat de ziariști despre încetinirea campaniei de vaccinare.

Câteva luni mai târziu, România intra în cea mai neagră etapă a pandemiei, înregistrând, la începutul lunii Noiembrie, 591 de morți.

După întâlnirea cu Iohannis, liderul PSD Marcel Ciolacu a încercat să-l convingă pe Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, să renunțe la obligativitatea certificatului verde pentru angajați. Alexandru Rafila a refuzat, pe motiv că deontologia medicală îl obligă să ia măsuri pentru a salva vieți, susțin surse din coaliție pentru Ziare.com.

Alexandru Rafila insistă ca toți angajații, fie ei la stat sau la privat, să intre la serviciu doar pe baza certificatului verde. Astfel, speră ministrul Sănătății, rata vaccinării va crește în următoarea lună, până va lovi valul 5 al pandemiei.

Pe de altă parte, liderii PSD și PNL se tem că măsura punitivă îi va afecta electoral, în condițiile în care 60% din populație nu s-a vaccinat. Marcel Ciolacu se teme că o bună parte a electoratului PSD va migra către AUR, susțin sursele citate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com