Ce a obținut Klaus Iohannis în urma vizitei în Chile: ”Există perspective promiţătoare” VIDEO

Sambata, 22 Aprilie 2023, ora 18:03
5087 citiri
Ce a obținut Klaus Iohannis în urma vizitei în Chile: ”Există perspective promiţătoare” VIDEO
Klaus Iohannis și omologul său chilian, Gabriel Boric FOTO Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut sâmbătă, 22 aprilie, o vizită oficială în Chile, prima de acest nivel în ultimii zece ani.

Vizita în Chile este a doua etapă a turneului pe care preşedintele României îl efectuează în America de Sud până pe 26 aprilie.

Iohannis a anunțat că a convenit cu omologul său chilian, Gabriel Boric, dezvoltarea cooperării între România şi Chile în domenii precum schimburile comerciale, investiţiile, energie verde, mediu şi schimbări climatice, protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare şi digitalizare.

”Există perspective promiţătoare de extindere a relaţiilor noastre bilaterale pe multiple planuri şi am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât şi pentru Chile. Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, la energie verde, mediu şi schimbări climatice, la protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare şi digitalizare. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile şi din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe”, a spus şeful statului, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul său chilian, Gabriel Boric.

Klaus Iohannis a precizat că este încurajată şi dezvoltarea de parteneriate între autorităţi locale din România şi Chile.

Preşedintele Iohannis a arătat că Chile este unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiunea Americii Latine şi un partener economic cu un potenţial important. El a menţionat că în 2025 se vor sărbători 100 de ani de relaţii bilaterale.

Primul lectorat de limbă română din America Latină

Preşedintele Klaus Iohannis a mai anunțat că anul acesta va fi înfiinţat la Universidad de Chile primul lectorat de limbă română din America Latină.

”Mă bucur să putem anunţa şi decizia de a înfiinţa în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române”, a spus şeful statului.

Şeful statului l-a invitat pe preşedintele Boric să efectueze o vizită oficială în România.

”Sunt convins că, în viitor, relaţiile româno-chiliene se vor consolida, cu beneficii reciproce pentru statele şi cetăţenii noştri”, a spus Iohannis.

Ambasadorul României în Chile, Floricel Paul Mocanu, a anunţat că primul lectorat de limba română din America Latină va fi deschis în octombrie la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Umaniste a Universidad de Chile.

”S-a convenit că acesta va fi deschis în luna octombrie a acestui an fiindcă anul universitar chilian este împărţit în trimestre, nu în semestre, ca la noi, şi în octombrie va începe al treilea trimestru al anului universitar propriu-zis. Sunt create toate condiţiile cu ajutorul Institutului Limbii Române de la Bucureşti, care recent a obţinut aprobarea înfiinţării şi finanţării acestui post de lector de limbă, cultură şi civilizaţie românească la Santiago, iar Universidad de Chile şi facultatea respectivă ne-au primit cu foarte mare entuziasm. Ne-au mărturisit că, pe lângă interesul mare nu numai pentru limba, ci şi pentru literatura română, există şi interesul universităţii de a completa paleta tuturor limbilor romanice care se studiază în această universitate”, a spus ambasadorul.

Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii, a...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Klaus Iohannis presedinte, #vizita, #Chile, #turneu africa de sud , #stiri Klaus Iohannis