Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii Naţionale către artiștii afectați de pandemie: ”Este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce priveşte sectorul cultural”

Sambata, 15 Ianuarie 2022, ora 11:11
2443 citiri
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii Naţionale către artiștii afectați de pandemie: ”Este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce priveşte sectorul cultural”
Iohannis a adăugat că pandemia a afectat puternic relaţia creatorilor cu publicul FOTO Facebook / Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Culturii Naţionale, în care spune că această sărbătoare oferă prilejul de a exprima preţuirea pentru artişti, respectul pentru creatori, aprecierea pentru eforturile sectorului cultural şi creativ.

El menţionează şi faptul că pandemia a afectat domeniul cultural. "În contextul în care pandemia va continua, este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce priveşte sectorul cultural, care să pună accentul pe sporirea rezilienţei domeniului creativ", subliniază Iohannis.

"Celebrarea culturii noastre exprimă în mod simbolic importanţa ei în istoria modernă a României, rolul său fundamental în făurirea unităţii naţionale, ca şi în edificarea României europene de astăzi. 15 ianuarie este, înainte de toate, expresia cinstirii peste ani a poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, şi dovada preţuirii operei sale. Ziua Culturii ne oferă în acelaşi timp prilejul de a ne exprima preţuirea pentru artişti, respectul pentru creatori, aprecierea pentru eforturile sectorului cultural şi creativ, a cărui activitate face ca publicul să se poată bucura de bogăţia expresiilor diversităţii noastre culturale", a declarat Klaus Iohannis, în mesajul transmis, sâmbătă, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

Potrivit şefului statului, "performanţele deosebite care au marcat anul trecut muzica, teatrul, patrimoniul, filmul, artele plastice ori literatura nu ne împiedică să vedem urmele adânci şi dureroase lăsate în mediul cultural românesc de pandemia de COVID-19. Ne dorim ca acest nou an, 2022, să ne aducă mai aproape de normalitate, inclusiv în domeniul culturii şi patrimoniului".

El a adăugat că pandemia a afectat puternic relaţia creatorilor cu publicul.

"Activitatea operatorilor culturali şi a multor artişti independenţi a fost redusă dramatic din cauza situaţiei epidemiologice dificile şi a măsurilor adoptate pentru a limita infectarea cu virusul SARS-CoV-2. În contextul în care pandemia va continua, este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce priveşte sectorul cultural, care să pună accentul pe sporirea rezilienţei domeniului creativ. Este imperativă utilizarea eficientă a tuturor resurselor, şi a celor de la bugetul naţional, dar şi a fondurilor europene, inclusiv cele existente prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care oferă, în parte, soluţii pentru ca sectorul cultural şi creativ să-şi păstreze şi chiar să-şi dezvolte potenţialul economic şi relevanţa socială", a explicat Iohannis.

Preşedintele a arătat că, în egală măsură, este nevoie de o strategie culturală cuprinzătoare şi de un cod al patrimoniului, la fel cum este aşteptată şi o valorificare a activităţii mediului artistic independent în cadrul general al sistemului cultural.

"Tot în acest an celebrăm şi 15 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană. Una dintre cele mai trainice legături ale României cu valorile familiei europene de care aparţinem este construită de domeniul cultural! Izvor al drepturilor şi libertăţilor de care se bucură cetăţenii europeni, cultura contribuie la consolidarea proiectului european, iar acţiunea sa în promovarea coeziunii sociale, a înţelegerii, a respectului reciproc şi a toleranţei este apreciată şi trebuie susţinută în continuare. Identitatea şi diversitatea culturală, ca şi libertatea de conştiinţă şi gândire sunt valorile şi resursele cu care ne construim viitorul. Urez „La mulţi ani!” tuturor celor care, pe această temelie, ridică România visată de înaintaşii noştri! La mulţi ani culturii române!", a afirmat Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China cere mai multă "încredere" în relațiile cu Statele Unite. Mesajul transmis de către un oficial important
China cere mai multă "încredere" în relațiile cu Statele Unite. Mesajul transmis de către un oficial important
Ministrul chinez al apărării, Dong Jun, a lansat un apel la mai multă "încredere" între Beijing şi Washington în cursul unei discuţii cu omologul său american, Loyd Austin, prima la acest...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Klaus Iohannis presedinte, #mesaj, #Ziua Culturii Nationale , #stiri Klaus Iohannis