Kinetoterapia, soluția pentru cei care nu au timp să facă mișcare. Ce probleme de sănătate poate vindeca

Duminica, 16 Octombrie 2022, ora 05:30
3937 citiri
Kinetoterapia, soluția pentru cei care nu au timp să facă mișcare. Ce probleme de sănătate poate vindeca
Kinetoterapeutii pot oferi tratament suplimentar pentru o mare varietate de afecțiuni medicale, în funcție de specialitatea lor FOTO Pixabay

Studiile au arătat că peste 80% dintre adulți nu fac suficientă activitate fizică, în ciuda beneficiilor dovedite, cum ar fi reducerea riscului de apariție a unor boli cronice, precum și îmbunătățirea sănătății osoase, a funcției cognitive, a controlului greutății și a calității vieții.

Așadar mai mult de jumătate dintre adulți suferă de una sau mai multe boli cronice.

Cei care nu fac mișcare pot apela la o soluție extrem de benefică și ușor de pus în practică, numită kinetoterapie.

„Kinetoterapia poate fi definită drept un mijloc de recuperare fizică cu obiective precum diminuarea sau dispariția durerii, reînvățarea anumitor tipare de mișcare sau redobândirea funcționalității corpului. Din păcate o mare parte dintre noi apelează la kinetoterapie abia atunci când durerea nu mai poate fi suportată, însă ideal ar fi să luăm în considerare un consult de la începutul primelor simptome, pentru că recuperarea să fie cât mai adecvată din punct de vedere al timpului și eficienței”, explică Gabriela Tudose, kinetoterapeut.

Kinetoterapeutii pot oferi tratament suplimentar pentru o mare varietate de afecțiuni medicale, în funcție de specialitatea lor.

„În primul rând, kinetoterapia poate preveni agravarea unor patologii existente, poate corectă diferențe globale ce pot duce la apariția accidentărilor în cazul sportivilor sau ne poate menține sănătoși pe termen lung, lucrul cu un cadru medical fiind superior unui antrenament efectuat pe cont propriu. În cazul unei anumite patologii, recuperarea medicală este singură modalitate prin care ne putem ”repara”, alte tipuri de terapie fiind insuficiente, un bun exemplu ar fi masajul pentru durerile de spate. Numărul de ședințe va fi individualizat în funcție de problema și caracteristicile pacientului, de la un minim de 5-8 ședințe și până la câteva luni de zile, depinzând de tipul de țesuturi implicate”, recomandă kinetoterapeutul.

Kinetoterapia poate avea multiple beneficii.

„Principalul beneficiu este menținerea unei stări optime de sănătate și a unei stări generale de bine, prin îmbunătățirea mobilității și a amplitudinii articulare. De asemenea, se reduc riscurile de accidentare, datorită unei mobilități și flexibilități ameliorate. Kinetoterapie permiterea recuperarea rapidă după accidente sau alte evenimente traumatice. Nu în ultimul rând, contribuie la creșterea performanțelor fizice, îmbunătățirea tonusului muscular, creșterea forței musculare, corectarea deviațiilor aparatului locomotor”, explică Șerban Damian, medic nutriționist sportiv.

„Kinetoterapia este de mai multe feluri și poate fi folosită în scop profilactic (lucru puțin cunoscut la noi în țară), kinetoterapie de recuperare sau pediatrică. În funcție de diagnosticul pacientului, imagistică medicală ne poate ajută pentru confirmarea unor posibile complicații sau degenerări ale articulațiilor spre exemplu, lucru care ne îngreunează recuperarea dacă nu suntem conștienți de acest aspect, un plus fiind și eficientizarea programului, rezultatele neincetand să apară la timp. Dacă vorbim despre recuperarea medicală propriu-zisă, acest lucru se individualizează conform cu starea și caracteristicile pacientului.

Putem începe recuperarea doar cu greutatea corporală și se ajunge la folosirea greutăților/aparatelor sau le putem combină de la bun început. Un specialist în domeniu este superior lucrului individual, vede în ansamblu problemele pacientului, le poate individualiza și modifică pe parcurs, le poate ține sub control și schimbă la momentul potrivit. Niciodată ce va funcționa pe corpul meu, nu neapărat va funcționa și pe al tău, chiar dacă părem asemănători”, recomandă Gabriela Tudose.

Vârsta și problemele de sănătate nu sunt impedimente.

„Și o persoană sănătoasă poate face kinetoterapie, punând accentul pe îmbunătățirea anumitor caracteristici, nu neapărat pe corectarea unor probleme. De exemplu, se poate lucra pe creșterea mobilității anumitor articulații sau pe creșterea forței în anumite segmente ale corpului. Nu în ultimul rând, kinetoterapia poate fi folosită pentru a preveni anumite afecțiuni, cum ar fi spondiloză cervicală, atât de frecvența în cazul celor cu muncă de birou”, explică medicul Șerban Damian.

Activitatea fizică ajută la furnizarea de oxigen și nutrienți către țesuturile și sistemul vascular, iar alte funcții ale corpului funcționează mai eficient.

„Poate avea o oarecare contribuție, totuși consumul caloric în cadrul ședințelor de kinetoterapie este destul de redus, deoarece de obicei mișcările se fac într-un ritm mai lent, controlat. Totuși este o formă de mișcare, așa că putem spune că ar există o mică contribuție la procesul de scădere în greutate.”

„Avem de obicei patologie posttraumatică și cel mai frecvent în urmă unor evenimente sportive, cum ar fi leziuni la nivelul genunchilor sau gleznelor, probleme musculare și tendinoase, recuperare după fracturi și entorse, dar și corectarea anumitor vicii de postura, așa cum ar fi scolioză sau cifoza. Ne concentrăm pe recuperarea pacienților, dar și pe îmbunătățirea performanțelor astfel încât aceștia să se poată reîntoarce la activitatea sportivă și să progreseze permanent”, explică medicul Șerban Damian.

Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
#kinetoterapie, #probleme sanatate, #sport , #stiri sanatate