De ce își ascunde dictatorul nord-coreean data nașterii. 8 ianuarie, cea mai probabilă aniversare a lui Kim Jong Un

Luni, 09 Ianuarie 2023, ora 07:57
3336 citiri
De ce își ascunde dictatorul nord-coreean data nașterii. 8 ianuarie, cea mai probabilă aniversare a lui Kim Jong Un
Serviciile secrete sud-coreene consideră că dictatorul ar împlini 39 de ani FOTO Twitter

Data exactă a nașterii lui Kim Jong Un nu este cunoscută. Informațiile occidentului și oficialii sud-coreeni spun că e născut pe 8 ianuarie, dar în Coreea de Nord ziua este celebrată fără ceremonii festive și nu este o sărbătoare legală.

Biografia oficială spune că Kim Jong Un s-a născut pe 8 ianuarie 1982. Alte surse se referă la data de 8 ianuarie 1984 sau 1983.

Serviciile secrete sud-coreene consideră că ieri dictatorul ar împlini 39 de ani. În acest sens, agenția Yonhap scrie despre criza vârstei mijlocii pe care Kim Jong-un o poate trăi.

"Kim suferă de diverse probleme de sănătate din cauză că este supraponderal. În ciuda mustrărilor soției sale, Lee Seol-ju, nu poate scăpa de obiceiul de a fumat și de a bea mult", spun analiștii.

Cum sărbătorește dinastia Kim zilele de naștere?

Unii oficiali militari sud-coreeni au raportat pregătiri la Phenian pentru o paradă militară

importantă. Evenimentul trebuia să aibă loc de ziua lui Kim Jong-un sau o lună mai târziu, pe 8 februarie, la împlinirea a 75 de ani de la înființarea Armatei Populare Coreene.

Cu toate acestea, nu au existat evenimente festive pe 8 ianuarie. Și mass-media nord-coreeană nu a relatat despre ziua de naștere a lui Kim Jong-un.

Dinastia conducătoare a RPDC are o tradiție de sărbătorire întârziată ale zilelor de naștere la nivel de stat. Fondatorul țării, Kim Il Sung, bunicul lui Kim Jong Un, s-a născut pe 15 aprilie 1912 și a fost făcut data publică în 1962 (la aniversarea a 50 de ani).

Kim Jong Il (tatăl lui Kim Jong Un) a început să-și sărbătorească ziua de naștere (16 februarie) abia la vârsta de 40 de ani.

Viața personală a dictatorului Kim Jong Un

Viața personală a lui Kim Jong-un rămâne un subiect închis. În ajunul Anului Nou, Televiziunea Centrală Coreeană a arătat o poveste cu Kim Jong-un și fiica sa Kim Ju-ae inspectând depozitul de rachete balistice.

Kim Jong Un i-a arătat fiicei sale lansatoare mobile pentru rachete KN-23.

Unele instituții media au indicat că videoclipul a fost filmat la uzina Daesong, cunoscută și sub numele de uzina de rachete Jamjin, din vestul Phenianului.

Oficialii nord-coreeni nu au comentat public dacă Kim Jong Un are copii. Serviciile de informații din Seul susțin că el și soția lui Lee Seol-ju au două fiice și un băiat (copiii s-au născut în 2010, 2013 și 2017).

Copilăria lui Kim Jong-un

Există foarte puține informații despre copilăria liderului nord-coreean în surse deschise. Se știe că Kim Jong Un este al treilea și cel mai mic fiu al lui Kim Jong Il. Numele mamei lui era Ko En-hee și probabil că era a treia sau a patra soție de drept comun a lui Kim Jong-il.

Portalul North Korea Leadership Watch, care colectează date despre viața dinastiei Kim, scrie că Kim Jong Un și-a petrecut doar prima copilărie în Coreea de Nord. Împreună cu fratele și sora sa, a fost trimis în Elveția pentru a studia la o școală prestigioasă de lângă Berna.

Serviciile secrete sud-coreene precizează că Kim Jong-un a studiat la o școală internațională din Berna sub pseudonimul Chol Park în 1993-1998. În acel moment, i s-a inventat o legendă biografică, conform căreia era fiul șoferului ambasadei nord-coreene din Elveția.

Kim Jong Un s-a întors în patria sa la începutul anilor 2000 și a intrat la Universitatea Militară Kim Il Sung. În 2014, ziarul britanic The Telegraph a arătat o posibilă fotografie din copilărie a dictatorului în onoarea Zilei Forțelor Aeriene Nord-coreene. Dar nimeni încă nu știe sigur dacă aceasta este o fotografie reală.

Kim Jong Un iubește baschetul

Liderul nord-coreean nu-și ascunde pasiunea pentru baschet - este fan al echipei Chicago Bulls încă din copilărie. În 2013, de cinci ori campion NBA Dennis Rodman a venit în Coreea de Nord la invitația șefului statului.

În comunicarea cu Forțele Aeriene, sportivul a recunoscut că a devenit „prieten pe viață” cu Kim. Rodman a venit ulterior în Coreea de Nord de mai multe ori și chiar a făcut eforturi pentru a elibera un student american care a fost condamnat la închisoare de Phenian.

"Râdem, cântăm karaoke, călărim și stăm. Aproape niciodată nu vorbim despre politică", a spus baschetbalistul despre impresiile sale după întâlnirea cu Kim Jong Un.

Rodman a mai spus că în 2013, Kim Jong-un i-a arătat „armele și armata lui”.

Kim Jong-un, este unul din puținii lideri mondiali care a susținut așa-numitele „referendumuri” ale Rusiei în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Ministerul de Externe al țării a emis o declarație în numele lui Kim Jong Un pe 4 octombrie anul trecut, în care spunea că „referendumurile” au fost organizate „în conformitate cu Carta ONU și cu voința cetățenilor”.

Potrivit lui Kim Jong-un, luptând cu Ucraina, Moscova „depășește cu îndrăzneală diverse provocări și își apără demnitatea și dreptul de a dezvolta țara”.

Potrivit ziarului The New York Times, Kim Jong-un își pregătește fiica pentru un viitor politic.

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, șef de ceremonii la un exercițiu nuclear. ”Marea sa satisfacţie privind rezultatul”
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, șef de ceremonii la un exercițiu nuclear. ”Marea sa satisfacţie privind rezultatul”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării. Evenimentul a servit drept ripostă la exerciţiile aeriene...
#Kim Jong Un, #zi nastere, #ascunsa , #Coreea de Nord