Vicepremierul Kelemen Hunor: "Ori eliminam toate pensiile speciale fiindca suntem toti egali, ori nu eliminam nimic"

Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 10:19
Autor: Alina Toma
Vicepremierul Kelemen Hunor: "Ori eliminam toate pensiile speciale fiindca suntem toti egali, ori nu eliminam nimic"
Foto: Facebook/ Kelemen Hunor

Vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat miercuri, 10 februarie, ca UDMR este in favoarea eliminarii pensiilor speciale, precizand ca ori sunt eliminate toate, ori nu este eliminata niciuna.

Kelemen Hunor a fost intrebat miercuri daca UDMR va sustine eliminarea pensiilor speciale, in special ale parlamentarilor si primarilor.

"Nu exista in special pentru parlamentari si in special pentru altii. Ori eliminam toate pensiile fiindca toti suntem egali, ori nu eliminam nimic. Noi suntem pentru a elimina toate pensiile speciale", a afirmat Kelemen Hunor.

Intrebat ce se va intampla cu pensiile magistratilor, avand in vedere ca exista decizii ale Curtii Constitutionale in acest sens, vicepremierul a raspuns: "Ori eliminam toate pensiile, fiindca exista decizia CCR pentru mai multe categorii, ori stabilim un plafon pentru toate pensiile speciale, ori ne batem joc noi insine si de banii publici".

Acordul intre PNL si USR-PLUS

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat luni, intrebat despre faptul ca UDMR vrea extinderea eliminarii pensiilor speciale pentru toate categoriile care le primesc, nu doar pentru parlamentari, ca si PNL are acelasi punct de vedere, insa elaborarea prevederilor legale care sa apropie pensiile speciale de un principiu al contributivitatii va fi facuta intr-o perioada mai lunga de timp.

"In privinta pensiilor speciale, stiti foarte bine ca in planul Guvernului exista in obiectiv realizarea unui proiect de lege al pensiilor care va cuprinde evident si reglementari privitoare la pensiile speciale, pensiile de serviciu, pensiile ocupationale.

Exista un acord intre PNL si USR-PLUS de a sustine modificarea Legii privind statutul deputatilor si senatorilor cu scopul de a abroga prevederile care permit acordarea pensiei speciale pentru parlamentari. Suntem in analiza privitor la convocarea plenului reunit. Sunt mai multe temeiuri pentru convocarea plenului reunit, cand vom stabili punctele pe ordinea de zi vom convoca birourile permanente reunite pentru a stabili data plenului Camerelor reunite", a afirmat Ludovic Orban, luni la Parlament.

Chestionat cum va rezolva discrepanta cauzata de faptul ca UDMR conditioneaza votarea de extinderea nu doar la parlamentari, ci la toate categoriile care primesc pensii speciale, presedintele PNL a raspuns: "Avem si noi acelasi punct de vedere".

Liderul deputatilor PSD Alfred Simonis a anuntat marti ca PSD va depune la Camera Deputatilor un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, in prima faza pentru parlamentari.

Mai puteti citi:

 Articol citit de 11173 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  ioanrus
  10.02.2021, 17:06
  Bravo cu jumate de gura....
  Spun bravo pentru-ca s-a cerut trecerea din situatia stabila adica"Cine poate este destept cine nu este prostul de rand" la o situatie instabila adica indiferent daca poti sau nu, sa fie o oarecare dreptate.
  O sa mai treaca multa apa pe dunare pana la solutionare dar rabdare si tutun.
  Florin71N
  10.02.2021, 14:46
  De pensiile militarilor declarati altceva pana-n alegerile din 6 dec
  Ce inseamna sa fii mincinos.Ii credeam pe maghiarii din Romania mai corecti,cu coloana verticala atunci cand declara ceva.In campania electorala de pana in 6 decembrie 2020 Kelemen Hunor a declarat ca doreste desfiintarea pensiilor speciale,cu exceptia pensiilor de serviciu ale militarilor.Sunt inregistrari cu declaratia acestuia pe aceasta tema.Azi vorbeste de desfiintarea tuturor pensiilor speciale,intelegand de aici ca se refera si la pensiile de serviciu ale militarilor,pensii/remunerari militare care sunt pe alte principii fata de legislatia salariala ori a pensiilor civile.In politica asta de la noi e multa demagogie.Promit o gramada in campanie iar cand ajung la putere(la ciolan,cum l-au impartit in trei felii),uita ce au promis.Ridicati toate restrictiile care le au azi militarii in cariera lor si dati acestora exact toate libertatile de care se bucura romanii si care sunt trecute in constitutie.Iar dupa ce oferiti aceste libertati si militarilor,atunci sa gandeasca clasa politica sa le treaca pensiile lor militare de serviciu pe principul contributivitatii.Daca e vorba de corectitudine.Ca nimeni nu intra in armata sa-si riste viata in teatre de operatiuni,pe strada sau la vreo interventie pentru o solda militara de mizerie sau o pensie de doi lei,in baza unui juramant fata de tara pe care jura sa o apere chiar cu pretul vietii.Se arata azi de catre politicieni romani ura si dezbinare intre diverse categorii,meserii.Multe indreptate impotriva militarilor romani activi sau in rezerva(cei pensionati).Asta e azi recunoastinta Statului roman fata de armata.Alte state membre NATO isi respecta pensionarii militari sau militarii activi prin solde/pensii militare decente.Politicienilor romani azi le trece prin cap sa le treaca pe contributivitate pensiile militare,ca acestia sa piarda la pensii obtinute in baza unei legi in vigoare a pensiilor militare(L223/2015),cand contributiile din soldele militare au fost directionate cum a vrut statul roman,total diferit fata de contributiile salariatilor civili.Statul a jonglat cum a vrut de directionarea contributiilor militare,in mod diferit fata de legislatia civila legat de contributii ale salariatului civil.Nici statul nu mai stie unde sa incadreze pensiile de serviciu ale militarilor.Ba ca e pensie ocupationala,ba ca o va trece pe contributivitate si pe a militarilor,cu toate ca,contributiile militarilor au fost dictate de stat diferit fata de salariatul roman.Zici ca pensionarii militari ar fi furat ceva.Au iesit pe legi diferite de pensionare in decursul anilor,ultima lege fiind legea pensiilor militare nr.223 din 2015,lege organica in vigoare astazi ciuntita de oug.59,data de Ciolos.Asta e armata,cu multe restrictii,multe obligatii si diferentieri majore fata de salariatii civili atat pe dom.salarizarii cat si pe cel al pensionarii.Militarul e militar,civilul e civil liber sa faca ce doreste.Cine pazeste de rele,salveaza pe civil cand viata ii e in pericol?Militarul!Pai?Respecta-l!Si la pensie.
  cozmin
  10.02.2021, 11:54
  este si mai simplu
  sa le plateasca pensiile speciale incepand cu 70 ani ca la ulimea care a fost proasta sa faca studii superioare. Durata lor de viata, cu bucatar propriu si popota, antene de satelit pentru a vedea ultimele filme la birou si calculatoare performante pentru jocuri in birouri e pe la 60 de ani.
  se pot militariza si scolile, eventual tot cu o alocatie din asta speciala macar de 100 dolari?
  diad_CH
  10.02.2021, 11:03
  Eliminam tot pt ca toti suntem egali!
  Cand iti alegi o meserie, o alegi pt ca-ti place si vrei sa o practici, nicidecum pt pensie! Exista o multime de sporuri iar cei ce beneficiaza de aceste pensii speciale, primesc in decursul vietii spaga destula! Apropos ... cand se va elimina spaga sau macar cand va deveni impozitata?
  Te-o
  10.02.2021, 11:02
  Hunor are dreptate!Toate pensiile :speciale:trebuiesc desfiintate!
  Faptul ca CCR a decis ilegala defiintarea pensiilor "speciale"este un abuz comis de aceasta agentura a mafiei PSD,fiind o incalcare a principiului separarii puterilor in stat!
  Mai grav,judecatorii CCR-isti vor trebui urmariti penal pentru flagrant conflict de interese in baza aceleiasi constitutii conform careia "nimeni nu este mai presus de lege",ei insisi fiind beneficiari ai acestui absurd furt din banii pensionarilor "nespeciali"!
  Cum hotararile CCR nu pot fi anulate, PSD va trebui sa propuna o schimbare a Constitutiei pentru anihilarea sabotajului CCR!
  La votul unei schimbari a prevederilor constitutiiei se va vedea cine arunca praf in ochii opiniei publice si cine este cinstit!
  PNL incearca ,in mod suspect,sa amane o tratare urgenta a situatiei in mod total si definitiv,aducand "argumente" pentru tergiversari nejustificate!
  Pensiile trebuie calculate exclusiv pe baza contributiei si indexate cu indicele anual al inflatiei!
  "Punctul de pensie"este o aberatie!
  Nici o crestere de venituri din buget nu trebuie sa depaseasca nivelul cresterii productivitatii la nivel national,deoarece ar fi o aberatie anti-economica!
  Pensionarii trebuie sa inteleaga faptul ca nu pot cere mai mult decat au dat,altfel devin paraziti ai generatiei producatoare de PIB!Teo
  Munteanu7
  10.02.2021, 11:48
  exceptind militarii si politistii
  Cind incepi o cariera de militar, nu stii daca vei sta fain frumos in cazarma si faci instructii toata viata, sau esti deplasat in Afghanistan. Aici cred ca trebuie facuta o diferenta. In rest, aveti dreptate.
  In fond si unii sportivi cu rezultate deosebite primesc pensii viagere..etc
  DUTTY
  11.02.2021, 09:13
  Subscriu 100%!!!!!!!!!
  @Munteanu7!!!!
  Ambigua
  10.02.2021, 20:01
  Cand esti militar stii foarte bine ca faci frontul
  ...chiar daca momentan nu e niciun razboi. Pe timp de pace te pregatesti de razboi. Pentru asta militarii au sporuri si salarii mari, plus echipamente, mancare, transport, cazare gratis unde-s detasati. Tocmai in ideea ca-si pun viata in primejdie in caz ca-s trimisi in teatre de operatiuni militare. Sau politienesti, dupa caz.
  Inseamna ca esti implicat, de aia te pronunti, cu toata fractura de logica.
  Ca pensionar nu-ti pui viata in nicio primejdie, iti plimbi nepotii prin parc. Deci din punctul de vedere al utilitatii sociale, toti pensionarii sunt egali in plimbat nepotii sau cateii, sau jucat sah prin parcuri, fie ei militari, politisti sau magistrati. Cat sunt activi sunt arhi-platiti si para-platiti, conform importantei si pericolului la care se expun si restrictiilor cerute de practicarea profesiei. Odata pensionati, nu se mai expun la nimic.
  Tot-la-vale
  10.02.2021, 10:47
  Mafia liberalo-securisto-maghiara
  nu renunta la privilegii. Sunt mana in mana cu Ciuma Rosie ca toti din FSN se trag.
  Munteanu7
  10.02.2021, 10:41
  OK de acord
  dar atunci trebuie gasita o alta modalitate/denumire pentru cei care chiar merita o augmentare a veniturilor dupa retragerea din activitate. Ma refer in primul rind la militari si nu la toti ci cei care au fost in teatre de razboi. La unii politisti care sunt in prima linie de risc si dau dovada de curaj si rezultate concrete in lupta impotriva infractionalitatii. Dar cam atit. Nu vad nici o alta categorie care sa merite "pensii speciale". In nici un caz magistratii sau politicienii.
  diad_CH
  10.02.2021, 14:09
  Iti alegi o meserie o si o faci pt ca-ti place.
  Pt asta exista salariu sa fii recompensat pe timpul activitatii. Nicaieri in lume nu se iese la pensie la 45 de ani pt ca ai fost angajat in armata. Ce meserie grea au magistratii si politicienii? Chiulul? Pt pensii umflate exista pensiile private, sa cotizeze acolo cei ce vor mai mult!
  Munteanu7
  10.02.2021, 14:50
  Nu sunt de acord
  clar ca pensionarea la 45 de ani este o aberatie, nu despre asta vorbeam. Dar sa alegi o cariera militara, nu inseamna ca prevezi sa lupti efectiv in Afghanistan. Am spus, sunt foarte putine cazuri in care "pensiile speciale" sunt OK. Si nici intr-un caz la 45 de ani.
  Diasporeanul
  10.02.2021, 10:25
  JE*UL
  Asta stie ca legal nu le poti elimina pe toate din cauza CCR-ului si incearca sa impotmoleasca eliminarea lor. Elimini ce poti si apoi impozitezi restul.
  Axxa
  10.02.2021, 11:17
  Ori toate, ori nimic
  inseamna ca nu vrei modificari in aceasta speta si de-abia astepti sa beneficiezi de ele - pensii speciale. NIci cu actuala configuratie a parlamentului nu cred ca se va obtine o majoritate in acest sens pentru ca multi sunt interesati de mentinerea privilegiului.
  GeluC
  10.02.2021, 10:46
  Corect!
  Impozitarea nu poate fi oprita de CCR iar judecatorii CCR ar trebui sa nu se poata pronunta in legatura cu un aspect care ii priveste / intereseaza direct.
  Si salariile si contributia pentru pensie ale bugetarilor sunt platite de mediul privat.
  Pensia publica trebuie limitata la suma de 1.000 Euro, decenta pentru Romania.
  Bugetarii cu salariu net urias sa contribuie - daca doresc pensii mai mari - la fond privat de pensii.
  Sper ca UDMR si USR-Plus sa reuseasca sa previna aparitia a noi pensii speciale si sa impoziteze 'masiv' pe cele care nu vor putea fi anulate. Vor avea nevoie de sprijinul PNL si al membrilor responsabili (exista) din PSD si AUR!
  Axxa
  10.02.2021, 11:20
  Impozitarea progresiva nu este chiar simpla
  pentru ca se va considera discriminare daca nu se impoziteaza progresiv toate veniturile, nu numai cele din pensii, adica si salariile.
  Te-o
  10.02.2021, 11:11
  @Gelu C
  Aveti dreptate,pensia publica trebuie plafonata!
  Exemplul USA,contributia pentru pensie publica(social security)este de maximum 3150 dol!
  Dupa un anumit venit anual(cca 90000 dol)nu se mai percepe contributie,ceeace determina acest plafon maxim!
  In realitate "social security" atinge rar acest nivel media fiind de cca 1300 dol(total insuficienta pentru a trai in USA)!
  Toti americanii sunt dirijati spre contruirea de pensii "proprii"(retirement nest)prin anuitati,si programe de pensii unde depunerile sunt scutite de impozite!
  In Romania ar trebui sa se incurajeze pilonul I,II,III etc de pensii,ale caror fonduri sa fie administrate de un trust de care sa nu se poata atinge guvernele,cum a incercat cu disperare Dragnea si PSD,in general,dupa ce a bagat tara in faliment!Teo
  Cetateanul_turmentat
  10.02.2021, 10:42
  CCR
  isi depaseste in 99% din cazuri competenta. Drepturile pecuniare nu sunt drepturi constitutionale, ele pot fi reglementate fara problema de executiv. Problema e ca la CCR avem niste escroci numiti pe criterii politice iar parlamentarii sunt in proportie covarsitoare analfabeti functional. Oricum trebuie taiata coada pisicii, toate pensiile trebuin sa reflecte exclusiv contributivitatea. Si la militieni si la militari si la magistrati.Nu se poate ca vesnic niste imbuibati sa isi bata joc de munca unui popor.
  Alooo
  10.02.2021, 11:40
  Alooo...turmentatule...Asa e...CCR e sluga Pzd...
  Ciorbea are 30000 lei pensie speciala...Exista pensii si salarii la Stat , de pana la 88000 de lei si mai mult...Toate pensiile speciale sa devina normale...Jos Hotia...
  medgidnicolai
  10.02.2021, 11:30
  din cate stiu eu
  dreptul la pensie, este un drept de propietate. in urma unui contract care l-ai facut cu statul, cat ai fost in activitate. a nu-l respecta ajungi in justitie. ca in anii 2010-2015 cand, toti cei care au dat statul in judetata, dupa ce infractorul base le-a taiat pensiile, au castigat. iar statul plateste si acum despagubiri. atunci au fost, la nivel national, zeci de polangeri penale depuse nominal la adresa premierului si ministrului finantelor. pentru abuz de functie. in 2012 au fost trimisi acasa, in urma valului de manifestatii publice. probabil ca istoria se va repeta.