UDMR sustine comasarea doar daca se mentine actualul sistem electoral

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 19:15
2482 citiri
UDMR sustine comasarea doar daca se mentine actualul sistem electoral
Foto: alfanews.ro

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, marti, dupa o intalnire cu grupurile parlamentare reunite, ca Uniunea sustine comasarea alegerilor doar daca se mentine actualul sistem de alegere a senatorilor si deputatilor.

"Noi nu am cerut, nu am dorit comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in 2012, dar intelegem argumentele, in primul rand argumentele financiare, argumentele bugetare si concluzia grupurilor reunite a fost ca noi pastrand sistemul electoral actual vom putea sustine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare", a spus liderul Uniunii.

El a admis ca UDMR nu sustine propunerile PDL privind Parlamentul unicameral, in timp ce PDL nu sustine varianta UDMR privind votul uninominal combinat cu cel pe liste, iar in lipsa consensului solutia nu poate fi decat pastrarea actualului sistem. "Alta cale nu vad - ramane actualul sistem, cu hazardul lui. Noi doream un sistem electoral mixt, dar fara sustinerea partenerilor nu se poate realiza.

Nu discutam despre reducere (a numarului de parlamentari - n.red.), varianta noastra nu este sustinuta de PDL, cu 88 de senatori si 300 de deputati, si varianta PDL nu este sustinuta de noi, niciodata nu a fost sustinut sistemul unicameral de catre UDMR", a subliniat Kelemen Hunor. El a adaugat ca legile electorale nu pot fi modificate pana la sfarsitul anului, iar UDMR nu este de acord sa se schimbe sistemul cu noua luni inainte de alegeri.

Kelemen Hunor a mai spus ca coalitie se va lua luni o decizie daca se va merge pe asumarea raspunderii Guvernului sau pe un proiect de lege pentru promovarea comasarii alegerilor, dar ca sansele de a merge pe asumarea raspunderii sunt mari.

Prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, ca prioritatea PDL este comasarea alegerilor, iar apoi modificarea Constitutiei, la inceputul lui 2012, astfel incat Parlamentul sa fie unicameral si sa aiba maximum 300 de membri.

Flutur a subliniat ca modul de alegere al parlamentarilor si comasarea alegerilor sunt tratate distinct de PDL, iar legea de comasare a alegerilor nu se va referi la numarul alesilor sau alte chestiuni precum norma de reprezentare.

Dupa ce se va decide comasarea alegerilor, PDL va stabili modul de alegere al senatorilor si deputatilor in cadrul dezbaterilor pe modificarea Constitutiei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Kelemen Hunor UDMR, #Kelemen Hunor comasare alegeri, #UDMR comasare mentinere sistem actual , #UDMR