Kelemen Hunor: Statul negociaza cumpararea "Cumintenia Pamantului" a lui Brancusi

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 00:12
3225 citiri
Kelemen Hunor: Statul negociaza cumpararea "Cumintenia Pamantului" a lui Brancusi

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat miercuri seara, la Sfantu Gheorghe, ca statul continua negocierile pentru cumpararea sculpturii "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi.

"Astazi a fost o intalnire intre comisia formata de Guvern, de Ministerul Culturii si reprezentantii proprietarilor. (...) Nu am discutat un pret, nu am negociat astazi pretul, urmeaza sa cerem o expertiza independenta, avem nevoie si noi si proprietarii de o astfel de expertiza. Trebuie sa tinem cont si de legislatia actuala ca aceasta opera nu va pleca din tara, nu are cum sa plece din tara.

Trebuie sa tinem seama si de importanta lucrarii si probabil ca in urmatoarele doua-trei saptamani - o luna vom continua negocierile, asta e sigur. Probabil vom avea si o expertiza, trebuie sa gasim un expert independent agreat de toate partile si apoi vom lua o decizie, inclusiv o decizie in ce priveste pretul ce poate fi oferit de statul roman", a declarat ministrul Culturii.

"Eu foarte mult as dori ca aceasta opera sa ramana in proprietatea statului in cazul in care proprietarii o vand. (...) Nu pot sa dau detalii despre negocieri, nu pot da detalii despre strategia de negociere (...), dar preocuparea noastra este de a cumpara aceasta lucrare. Daca toate conditiile vor fi indeplinite, atunci eu voi opta, in calitate de membru al Guvernului si in calitatea mea de ministru al Culturii, pentru cumpararea operei lui Brancusi", a mai spus Kelemen Hunor.

Sculptura "Cumintenia Pamantului" de Constantin Brancusi, care este evaluata la circa 20 milioane euro si face parte dintr-o colectie bucuresteana privata, a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune. Capodopera este clasata in categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural national.

Kelemen Hunor a facut aceasta declaratie la finalul unei dezbateri electorale la care a participat in calitate de candidat al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR) pentru Presedintia Romaniei, dezbatere ce a avut ca tema relatia dintre majoritate si minoritate si proiectul de autonomie a Tinutului secuiesc, initiat de UDMR.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Kelemn Hunor Cumintenia pamantului, #Romania cumpara Cumintenia Pamantului Brancusi , #ministrul Culturii