Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 21:54
3719 citiri
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO Facebook / Kelemen Hunor

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de parlamentari ai PSD.

Deși a admis că există dispute majore în coaliție, liderul UDMR consideră că nu sunt motive să nu funcţioneze.

”Nimeni nu a spus, nimeni nu a promis că va fi o coaliţie unde nu vor exista dispute, dar asta este un lucru firesc. Trebuie să cădem de acord pe toate punctele care sunt acum pe ordinea de zi, dar eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă, bine”, a declarat Kelemen Hunor la Antena 3, joi seară.

Întrebat cât de diferită e noua guvernare faţă de cea de dinainte, liderul UDMR a precizat că s-a schimbat raportul de forţe.

”Sunt multe diferenţe şi diferenţe, nu nuanţe, ci diferenţe semnificative. În primul rând, este o majoritate largă, de peste două treimi, cu care poţi să faci reforme chiar constituţionale, pe de-o parte. Pe de altă parte, prima forţă din coaliţie este PSD fiindcă are mai mulţi parlamentari decât PNL. PNL, UDMR şi minorităţi, avem cu toţii, împreună, câţi are PSD. Din acest punct de vedere, s-a schimbat raportul de forţă în coaliţie. Cu USR, PNL era prima vioară, ca să mă exprim în felul acesta”, a declarat liderul UDMR.

Acesta a adăugat că ”au administraţia în sânge, PSD-iştii, fiindcă au fost la guvernare, ştiu ce înseamnă guvernarea, nu învaţă la locul de muncă, plus au o acoperire naţională, în ceea ce priveşte autorităţile locale”.

”Această coaliţie, împreună, deţine în jur de 90 la sută în tot ce înseamnă UAT-uri. Acest lucru iarăşi este un lucru foarte important şi din acest punct de vedere nu mai vorbim de nuanţe, vorbim de nişte diferenţe semnificative, nemaivorbind că sunt şi viziuni diferite în multe domenii şi acest lucru s-a văzut şi când am negociat programul de guvernare, se va vedea şi în continuare. Dar iarăşi, nu este o tragedie, nu trebuie să spunem că vai, nu se pot armoniza poziţiile. Ba da, putem armoniza poziţiile celor trei - patru actori fiindcă vorbim şi de grupul minorităţilor naţionale fiindcă şi ei susţin guvernul, dar nu va fi uşor”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a adăugat că nu e deloc simplu într-o coaliţie de guvernare.

”Dacă cineva crede că e foarte-foarte simplu, nu e. Nicio coaliţie nu este foarte simplă fiindcă sunt partide cu agende diferite, cu viziuni diferite, de la stânga la dreapta, de la centru-stânga la centru-dreapta”, a declarat Kelemen Hunor.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#coalitie de guvernare, #kelemen hunor, #UDMR, #PSD, #PNL, #USR , #stiri Kelemen Hunor