Kelemen Hunor: Presedintele nu trebuie sa fie "seful de santier nevrotic"

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 11:13
2298 citiri
Kelemen Hunor: Presedintele nu trebuie sa fie "seful de santier nevrotic"
Foto: UDMR

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, spune ca seful statului "nu trebuie sa fie seful de santier nevrotic", aluzie la actualul presedinte Traian Basescu.

"Mai intai de toate trebuie sa schimbam aceasta perceptie eronata, precum ca el ar fi o entitate superioara, aflata deasupra tuturor chestiunilor care se intampla in aceasta tara. Nu este asa. Nici actuala lege fundamentala nu-i permite acest lucru", a declarat Kelemen Hunor, intr-un interviu pentru Agerpres.

Kelemen Hunor - Ce promite

Desi nu i-a pronuntat numele pe parcursul interviului, candidatul UDMR a continuat criticile la adresa actualului presedinte Traian Basescu, spunand ca in ultimii 10 ani rolul de mediator pe care il are seful statului "a fost interpretat altfel".

"Presedintele nu trebuie sa fie seful de santier nevrotic, el trebuie sa fie arhitectul respectat, cu o viziune de ansamblu", a adaugat Kelemen Hunor.

Desemnarea premierului nu se face dupa cum vor muschii presedintelui

In ceea ce priveste desemnarea unui nou premier, dupa alegeri, el a spus ca "in noua Constitutie va trebui sa accentuam mai clar separarea puterilor in stat si sa restrangem atributiile presedintelui", argumentand ca actuala "confuzie cum ca presedintele tarii poate sa procedeze cum vor muschii lui in cazul desemnarii premierului trebuie sa inceteze".

Cum vrea sa schimbe Kelemen Hunor Constitutia: Maghiarii se simt exclusi, e si patria lor

Intrebat daca este oportuna revizuirea Constitutiei in sensul modificarii modalitatii de alegere a presedintelui tarii si a atributiilor acestuia, liderul UDMR a raspuns ca sustine "modificarea Constitutiei in sensul restrangerii atributiilor presedintelui", dar nu ar schimba modalitatea prin care este ales seful statului.

"Nu as modifica alegerea directa. Presedintele nu trebuie lasat sa existe doar ornamental, dar trebuie sa inteleaga foarte bine limitele acestei functii. E nevoie de un presedinte implicat, dar in sensul cel mai nobil al cuvantului - un presedinte al oamenilor, al interesului tuturor - si nu de un sef de stat sau lider al unui grup politic", a argumentat candidatul la alegerile prezidentiale.

Kelemen Hunor nu mai e ministrul Culturii: Basescu a semnat revocarea dupa 3 luni

In acelasi context, Kelemen Hunor a spus ca o alta modificare adusa Constitutiei "ar fi cea legata de sintagma de 'stat national', a carei falsitate UDMR a demonstrat-o incontinuu de doua decenii si jumatate".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Kelemen Hunor candidat UDMR prezidentiale, #Kelemen Hunor critici Traian Basescu, #UDMR candidat prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014