Kelemen Hunor: Pe tinerii nascuti dupa '89 trebuie sa-i ajutam sa inteleaga lumea de azi

Duminica, 17 August 2014, ora 22:41
2625 citiri
Kelemen Hunor: Pe tinerii nascuti dupa '89 trebuie sa-i ajutam sa inteleaga lumea de azi
Foto: ampress.ro

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a participat duminica seara la deschiderea festivalului Zilele Culturale Maghiare, care a avut loc la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, unde a vorbit despre generatia nascuta dupa Revolutie.

Kelemen Hunor a precizat in discursul sau ca evenimentul, aflat la a cincea editie, a intrat intr-o zona de normalitate si ca acum mai bine de zece ani un asemenea festival ar fi fost dificil de organizat, facand astfel referire la faptul ca acum un deceniu era un alt climat administrativ in Cluj-Napoca.

"Zilele Culturale Maghiare mi se pare acum ca sunt organizate de decenii. Ne obisnuim cu usurinta cu aceste lucruri care ni se par naturale, dar nu a fost intotdeauna asa, in urma cu 10 ani nu era asa. Vorbesc cu studenti din Cluj despre cultura, viata publica, a crescut o generatie care traieste intr-o Romanie membra a UE, care trece fara grija granita romano-ungara si care nu isi mai aminteste de trecut. Nascuta dupa 1989, aceasta generatie are alta baza de comparatie, trebuie sa ii ajutam sa inteleaga lumea de azi. Nu este adevarat ca in Europa de Est ceea ce li se pare natural astazi a fost la fel de natural cu mult timp inainte sau ca va ramane la fel. Se intampla multe evenimente care ar putea intoarce roata istoriei si depinde de noi daca se intoarce", a spus liderul UDMR.

Mai multi politicieni maghiari, printre care si Nemeth Zsolt, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul de la Budapesta, dar si primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au luat cuvantul pe scena teatrului si au vorbit despre importanta culturii.

Zilele Culturale Maghiare este un eveniment care se afla la a cincea editie si la a carui organizare participa, inca de la inceput, si formatiunea infiintata de Laszlo Tokes, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania. In prezent, festivalul are sprijinul catorva zeci de organizatii maghiare din Cluj si din regiune.

Editia din acest an a festivalului are ca tema "Sacrul si Violenta" iar elementul central al manifestarilor va fi Hotelul Continental (fostul New York) din Cluj-Napoca, construit in urma cu peste 100 de ani, una dintre cele mai reprezentative cladiri vechi ale orasului.

In prezent, cladirea se afla intr-o stare avansata de degradare iar artistii maghiari doresc sa atraga atentia comunitatii locale asupra acestei cladiri-simbol, pe care ar dori sa o vada transformata intr-un Palat al Culturii, dupa modelul folosit de alte administratii occidentale.

Hotelul se afla in proprietatea omului de afaceri Ioan Bene, care este arestat in acelasi dosar cu presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, judecat pentru fapte de coruptie.

Zilele Culturale Maghiare vor avea loc in intervalul 17 - 24 august.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Kelem Hunor Cluj, #comunitate maghiara Cluj, #Zilele Culturale Maghiare 2014 , #stiri Kelemen Hunor
Comentarii
Poza Bumsen
Bumsen
rank 5
Cei tineri inteleg lumea de azi, au crescut in ea, n-o inteleg cei