Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Kelemen Hunor: Nu vrem regiuni administrative in care noi nu vom mai conta Interviu

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 23:41
5500 citiri
Kelemen Hunor: Nu vrem regiuni administrative in care noi nu vom mai conta Interviu
Foto: www.kelemenhunor.ro

Duminica, 150.000 de oameni sunt chemati in Covasna sa faca un lant viu de 45 de kilometri, un protest fata de proiectele vehiculate de regionalizare administrativa care ar putea sa imparta zonele in care traiesc maghiarii si sa le ataseze impotriva naturii de megaregiuni cu majoritate romaneasca.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor spune, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca in noile regiuni maghiarii nu vor mai conta iar orasele sarace din secuime vor deveni si mai sarace pentru ca nu vor putea tine pasul in compettia cu orase mari ca Brasovul sau Clujul.

Pe 27 octombrie va fi un mare miting in Covasna, cu 150.000 de maghiari care vor face un lant viu de 45 de kilometri. Ce vreti cu acest miting?

Scopul e sa spunem ca nu suntem de acord cu regiuni administrative in care noi nu vom mai conta. Si care nu aduc nici un beneficiu nimanui. Ca vor fi 150.000, sau 100.000, sau 80.000 e mai putin important.

Dar eu am atras atentia colegilor si am spus de fiecare data ca intr-o astfel de demonstratie nu e nevoie sa acceptam si trebuie sa limitam cat se poate elementele extremiste, pentru ca scopul nostru nu e sa dam un alt mesaj decat ceea ce este, mesajul nostru. Nu avem intentia sa fie furata demonstratia noastra de extrema dreapta, stanga sau alte extreme.

Cum se traduce descentralizarea propusa de UDMR pentru Romania

Va opuneti ideilor despre regionalizare promovate de USL?

Eu nu am vazut un proiect promovat de USL, am vazut idei si foarte multe harti, dar niciodata unul asumat. Exista probabil multe motive pentru care nu exista unul asumat, si in primul rand, ma gandesc la lipsa capacitatii lor de a face o astfel de reorganizare administrativa.

Inainte de a face regiuni administrative ar trebui sa modifici Constitutia. Au 70% in Parlament, si probabil ca nu ar fi o problema pentru ei dar si aici am dubii, dar in 30 de zile de la votul dat in parlament, pe proiectul pregatit, trebuie sa organizezi referendum.

Regionalizare: UDMR Satu Mare strange semnaturi pentru referendum - ce vor maghiarii

Si, in acest moment, din ceea ce vad eu, nu vor risca sa mearga la referendum, unde ai nevoie de 50%. Fara reforma constitutionala, nici regiunile administrative nu pot fi introduse.

Regiunile administrative sunt un mecanism pentru a pastra puterea

Ce anume nu convine UDMR-ului, sau maghiarilor in general, legat de proiectul de regionalizare?

Noi niciodata nu am fost de acord cu regiunile administrative, nici cand am fost in guvernare cu PDL, nici cu acea varianta cu care a venit la un moment dat presedintele Basescu in care era vorba de desfiintarea judetelor si infiintarea megajudetelor.

UDMR o ia inaintea regionalizarii: Vrea referendumuri pentru Tinutul Secuiesc si Partium

Nici acum nu suntem de acord cu regiunile administrative pentru ca asta ar insemna inca un nivel administrativ intre judetele actuale si guvernul central, ceea ce ar insemna bani in plus de la cetateni. Ar mai insemna o birocratie mult crescuta, de care nu avem nevoie.

Daca duci decizia la nivel regional, asa cum ei acuma incearca, printr-o forma mascata de a reorganiza deconcentratele, inseamna ca recentralizezi. Nu contest intentiile bune, ca nu vor goli judetele de atributii, ca nu vor lua competentete de la judete, astazi nu, dar miine nu stiu ce se va intampla, dar maine, daca ai intrat intr-un astfel de proces, nu stii daca va merge intr-o directie sau alta.

In ce priveste regiunile de dezvoltare economica e o alta problema: UE nu cere de la noi nici o reforma in ce priveste o reforma administrativa. Nu si-a asumat Romania in fata partenerilor din UE o astfel de reforma. Nu e adevarat ca vom putea folosi mai bine banii din fondurile europene pe programele operationale regionale pe fonduri de coeziune.

Am vazut ca in perioadele de preaderare si postaderare, aceste regiuni de dezvoltare economica inseamna un esec. Dar e mecanism foarte bun de a pastra puterea. Dar eu nu ma pot gandi doar in termenii de a pastra puterea cu orice pret.

Intr-adevar, daca mergi la nivel administrativ, la nivelul regiunilor, si acolo infiintezi niste organe care in prima faza vor fi alese in mod indirect de catre actualele consilii judetene si primarii, cine va castiga si va tine in mana toata povestea asta? Cei care au majoritate. Pentru a pastra puterea, recunosc, este o constructie logica.

UDMR vrea sa organizeze si referendumuri locale in sase judete impotriva regionalizarii, care vor fi privite iarasi ciudat. Care ar fi scopul lor?

Au fost multe speculatii lipsite de orice logica. Referendumul local este un instrument juridic si politic legal. Sa spui ca nu e bine, ca nu stiu ce, ca nu stiu cum... Pai cand erai in opozitie era ok. Stiu ca memoria oamenilor nu e foarte lunga, dar, cand USL-ul era in opozitie, au organizat la Constanta un referendum.

Acum, cand esti la guvernare, nu e bine. Pai, hotaraste-te. Noi credem ca un astfel de proces nu se poate face fara sa intrebi oamenii ce vor ei. In plus, legislatia din Romania nu te obliga musai, intr-un termen X, sa adopti o lege conform referendumului. Noi vrem sa aratam vointa populatiei, vointa alegatorilor.

Vointa alegatorilor maghiari?

Nu numai. In Salaj, Bihor si Satu Mare nici nu poti sa faci fara romani, pentru ca noi nu avem majoritate in consiliile judetene. In Bihor, la inceputul anului, prin initiativa lui Cseke Attila, toti liderii judeteni au semnat o declaratie comuna prin care au spus ca nu vor sa faca parte din regiunea in care se afla acuma, cu centrul la Cluj.

Aici nu este un interes etnic, e vorba de unul regional. Banii europeni nu vor ocoli romanii, ca sa se duca numai la maghiari, sau nu vor ocoli maghiarii, ca sa se duca la romani. Ce am demonstrat cu cifre de la guvern e ca, in perioada pre si post aderare, diferenta intre judetele care compun regiunea a crescut, nivelul de trai nu s-a apropiat, ci s-a indepartat.

Cand Brasovul intra in competitie cu Targu Secuiesc, de fiecare data Brasovul a castigat, ca are forta economica mai mare. Ce pune autoritatea locala la un proiect european, e mult mai usor de obtinut la un oras mare. Banii s-au dus la cei bogati, saracii au devenit mai saraci. S-a deschis mult foarfeca.

Nu e adevarat argumentul ca cel mai puternic economic trage dupa el si pe cei mai saraci, s-a vazut in 13 ani, si atunci nu am nici un motiv sa cred ca in urmatoarea perioada se va intampla. Fiecare trage pentru judetul lui si comunitatea lui.

Eu stau mai mult la Cluj si ma bucur ca orasul s-a dezvoltat enorm, dar asta inseamna ca de fiecare data a avut castig de cauza si a atras banii si au ramas mai putini bani pentru Zalau, Satu Mare, Maramures. Cand cineva ne ataca pe criterii etnice, din cauza acestor lucruri, sigur are o problema. Nu stiu daca psihologica, psihiatrica, politica, dar sigur are o problema.

Deci referendumurile vor fi promovate si in limba romana?

Numai in limba romana. Vrem sa respectam procedura legala ca sa nu avem o problema dupa aceea, cand cineva ar putea incerca sa blocheze aceasta initiativa.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Kelemen Hunor miting gigant Covasna, #Kelemen Hunor miting antiregionalizare, #Kelemen Hunor maghiari impotriva regionalizare , #stiri Kelemen Hunor