Kelemen Hunor - Ce promite

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 09:21
3724 citiri
Kelemen Hunor - Ce promite
Foto: kelemenhunor.ro

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, sustine o Uniune Europeana in care tarile sa renunte la suveranitatea nationala. Totodata, prezidentiabilul promite ca va milia pentru schimbarea Constitutiei, dar si pentru alocarea a 6% din PIB catre Educatie.

Politica externa

Prezidentiabilul UDMR sustine un dialog cu Moscova, apreciind ca nu e in interesul Romaniei sa fie in tensiuni permanente cu Federatia Rusa.

"Eu intotdeauna sunt pentru dialog si cred ca orice relatie bilaterala trebuie asezata pe parteneriat si dialog. Sunt convins ca discutand se poate gasi o solutie pentru Romania, astfel incat sa nu fim in conflict cu Federatia Rusa. Nu cred ca e in interesul nostru sa fie o tensiune permanenta cu Rusia, dar nu cred ca acest lucru trebuie facut in afara cadrului institutional", a declarat liderul UDMR.

Totul despre candidatul Kelemen Hunor

Acesta s-a declarat "categoric" pentru o UE in care tarile sa renunte la suveranitatea nationala.

In septembrie, UDMR a lansat in dezbatere proiectul privind autonomia Tinutului Secuiesc, un document de 97 de articole, care prevede ca regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures sa devina "autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut".

Aceasta regiune ar urma sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Kelemen Hunor a spus ca etnicii maghiari din Romania nu se gandesc la separatism sau independenta. "Noi vrem sa ne delimitam si respingem categoric orice incercare de corupere a demersului nostru prin tot felul de teorii conspirationiste. Nu suntem instrumentul nimanui", a mai afirmat Kelemen Hunor.

Acesta a sustinut ca UDMR "ramane un factor de stabilitate permanent" si ca "proiectul de autonomie e un act legitim". Liderul UDMR a explicat ca proiectul de autonomie reprezinta "o adaptare la cadrul romanesc a unui statut din Italia, din Tirolul de Sud"

"Ma delimitez de orice asociere cu Moscova si cu ceea ce se intampla in Ucraina. Noi nu vrem sa plecam din tara. Cand vorbim de autonomie, niciodata nu ne gandim la separatism, la enclavizare, la statalitate. Noi, cand vorbim de autonomie, vorbim de subsidiaritate, de descentralizare si, este adevarat, acolo unde comunitatea maghiara traieste in numar mare, ne gandim la chestiunile lingvistice si la rezolvarea institutionala a problemelor pentru a pastra identitatea nationala", a explicat liderul UDMR.

Armata/servicii

Kelemen Hunor sustine marirea bugetului alocat Apararii: "Ca tara membra NATO, ai anumite capabilitati, daca ai si trupe NATO pe teritoriu, asta inseamna investitie. Investesti de fapt in siguranta si libertate".

Pe de alta parte, prezidentiabilul UDMR a mentionat ca nu a fost ofiter acoperit. "Eu nu am vazut actiuni si decizii care pun sub semnul intrebarii mandatul directorului SRI", a mai spus liderul UDMR, legat de scandalul ofiterilor sub acoperire.

Sanatate, educatie

Prezidentiabilul UDMR promite ca va milita pentru ca bugetul Educatiei sa fie 6% din PIB, declarandu-se convins ca toate statele care au investit in educatie si cercetare au devenit competitive: "Fara o astfel de investitie, niciodata nu vei deveni o natiune competitiva. Mai trebuie sa adaug ceva: cultura. Si in cultura trebuie sa investesti. In toata istoria noastra si a statelor din continentul european, investitia statului, sustinerea de la bugetul national si de la bugetele locale era absolut necesara".

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

In ceea ce priveste reducerea numarului de persoane scutite de plata asigurarilor de sanatate, Kelemen Hunor spune ca "acum sunt bine stabilite categoriile exceptate, cred ca e mult prea larga zona asta a exceptiilor si se poate gasi reducere. La copii nu se pune problema, copilul nu are venit. Se poate peria bine zona exceptiilor".

Justitie

Kelemen Hunor a mai declarat ca va milita pentru o noua Constitutie, deoarece cea actuala nu permite o reforma administrativa puternica.

"Eu sunt convins ca anumite deziderate, anumite aspecte in limitele actualei Constitutii nu pot fi duse la bun sfarsit, de aceea eu voi milita pentru o noua Constitutie, care, sigur, nu se poate face de la o zi la alta. Avem nevoie de dezbateri serioase, sincere, puternice.

Nu e nicio problema daca exista si tensiuni in timpul dezbaterilor, dar dupa ce Romania a atins toate dezideratele de la inceputul anilor 90 - institutiile statului de drept, economie de piata, aderarea la NATO si intrarea in Uniunea Europeana - incet-incet nu mai are deziderate nationale, nu mai are scopuri care au rolul si capacitatea de a mobiliza toata societate romaneasca intr-o anumita directie. Eu cred ca daca vorbim de regiuni, economice sau chiar administrative, daca vrem reforma administrativa, avem nevoie si de o noua Constitutie.

In limitele Constitutiei actuale nu se poate face o reforma puternica, o reforma consecventa, nu se poate ajunge la o solutie buna. Cel putin din analiza noastra reiese acest lucru", a spus prezidentiabilul UDMR.

Mediator

Daca va deveni presedinte, Kelemen Hunor l-ar pastra pe Victor Ponta la Palatul Victoria si nu ar avea "nicio problema" sa colaboreaza cu acesta.

"Nu as avea nicio problema sa lucrez cu Ponta. Daca cei care au cele mai multe mandate si voturi in spate vin cu o oferta, presedintele nu are voie sa schimbe majoritatea. Nu as schimba niciodata majoritatea", se justifica Hunor.

Desi marturiseste ca i-ar placea ca Dan Voiculescu sa-i faca lui cererea de gratiere, subliniaza ca nu ar aproba-o.

Economie

Prezidentiabilul Kelemen Hunor se declara adeptul cotei unice si spune ca ar fi momentul sa ne gandim la o reducere cu doua puncte procentuale a acesteia.

"Rezultatele pozitive erau mai semnificative decat eventualele neajunsuri, deci as milita pentru pastrarea cotei unice", a promis liderul UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ce promite Kelemen Hunor, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014, #Turul 1 Alegeri Prezidentiale 2014, #Campanie Kelemen Hunor prezidentiale 2014, #ce promit candidatii , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii
Poza TZUTZU
TZUTZU
rank 5
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Daca schimba constitutia Ungariei pentru a o federaliza,