Kelemen Hunor: "PNRR ar urma sa fie transmis luni, oficial, la Bruxelles. Este un plan extrem de echilibrat"

Miercuri, 26 Mai 2021, ora 00:05
1840 citiri
Kelemen Hunor: "PNRR ar urma sa fie transmis luni, oficial, la Bruxelles. Este un plan extrem de echilibrat"
Kelemen Hunor

Planul National de Redresare si Rezilienta (PNNR) este unul "extrem de echilibrat", care va acoperi "toate segmentele importante, de la Transporturi pana la Sanatate, de la Educatie pana la Mediu, de la UAT-uri si pana la Cercetare si Digitalizare", a declarat viceprim-ministrul Kelemen Hunor, care a precizat ca Romania urmeaza sa transmita saptamana viitoare, luni, oficial, documentul la Bruxelles.

"Inainte de toate, de la bun inceput, noi in coalitie am spus ca vom veni in Parlament inainte de ratificare, deci nu e ca a insistat Bruxelles-ul sau a insistat cineva, asta a fost din ianuarie discutia, dar am vrut sa avem cu ce sa venim in Parlament. Maine va fi o dezbatere, asa cum a solicitat si PSD, de la ora 13,00, premierul va prezenta Planul National de Rezilienta si Redresare, dupa care e loc de dezbatere si dupa aceea urmeaza votul nu pe PNRR, ci pe ratificarea Tratatului.

Maine trebuie sa ratificam, asta este un lucru important, inainte de 1 iunie sa apara si in Monitorul Oficial. Daca toate statele ratifica pana in 31 mai, atunci deja se poate lua imprumutul incepand din 1 iulie si este important, fiindca deja sunt state care asteapta finantare din acest plan", a declarat Kelemen Hunor, marti, la TVR 1, intrebat care este stadiul de elaborare al PNRR.

Vicepremierul si-a exprimat speranta ca, in urma discutiilor purtate, toata lume s-a lamurit ca PNRR este "un proiect bun".

"Toate componentele sunt extrem de echilibrate"

"Este un plan care trebuie sustinut de toata lumea, care necesita si niste reforme, fiindca vorbim de doua componente, sunt granturile si sunt imprumuturile. Pentru fiecare stat membru exista o asteptare, sunt niste criterii pentru fiecare stat, ce reforme trebuie sa faca, fiindca totusi sunt banii contribuabililor si trebuie sa-ti faci niste reforme prin care poti sa sustii economia pe termen mediu, pe termen lung, daca investesti in anumite sectoare.

Si exista si cateva asteptari legate de componenta verde si legate de digitalizare. Si de aceea au fost multe, multe discutii, incepand din ianuarie, pana maine, poimaine si pana luni, cand va trimite Romania oficial, ca pana acum nu a fost depus oficial acest plan, nu era o chestie foarte urgenta, pentru ca am stabilit de la bun inceput ca depunem in mai", a afirmat Kelemen Hunor.

Vicepremierul a subliniat ca, din punctul de vedere al coalitiei de guvernare, PNRR este un plan "extrem de echilibrat, care va acoperi toate segmentele importante, de la Transporturi pana la Sanatate, de la Educatie pana la Mediu, de la UAT-uri si pana la Cercetare si Digitalizare".

"Toate componentele sunt extrem de echilibrate. Chiar am propus intr-un fel extrem de atent, de exemplu, tot ce este la Ministerul Dezvoltarii sau, ma rog, in ograda Ministerului Dezvoltarii, am spus sa mergem pe o varianta cand nu se decide politic, fiecare UAT, municipiile resedinta de judet, municipiile, orasele si comunele, au la dispozitie o anumita suma si pot sa aleaga din diferite proiecte ce vor sa finanteze, mobilitate urbana, de exemplu. La Transporturi sunt prevazute exact care sunt autostrazile, care este segmentul de cale ferata unde se va investi pana-n 2026.

(...) Noi am insistat si am luptat mult pentru infrastructura si au acceptat si vor fi multi bani pentru infrastructura rutiera si feroviara. Dar, si aici trebuie sa vedem un lucru, trebuie sa mergi cu proiecte mature, cu proiecte gata facute, pentru ca altfel nu ai cum sa semnezi contractele pana anul viitor si sa si finalizezi aceste proiecte pana-n 2026", a subliniat Kelemen Hunor.

S-a renuntat la finantarea sistemelor de irigatii

El a precizat ca pe partea de Agricultura a ramas o singura problema nerezolvata, cea legata de irigatii. "Deci, noi pentru irigatii trebuie sa asiguram fonduri de la bugetul national sau, eventual, din alt program, asta a fost singurul lucru, hai sa spunem asa, unde nu s-au putut depasi barierele", a spus Kelemen Hunor.

Acesta a mentionat ca vor exista si pe partea de Mediu componente ce tin inclusiv de finantarea localitatilor mici, sub 2.000 de locuitori. Vicepremierul a mai afirmat ca, in opinia sa, prima transa de bani din PNRR, respectiv deconturi, ar urma sa se realizeze in 2022.

"Asta depinde in mare masura de noi. Daca noi depunem pe 31 mai, hai sa spunem ca in doua luni de zile e evaluat proiectul, este aprobat proiectul, asta inseamna cam in iulie si incep discutiile pentru a semna contractele care pana la sfarsitul anului, pana la inceputul anului viitor trebuie semnate. Si, bineinteles, imediat dupa ce acest lucru s-a intamplat, vor veni banii, daca proiectele sunt ok (...). Eu nu vreau sa spun ca in acest an vor veni bani din PNRR, nici nu exclud ca spre sfarsitul anului pentru anumite proiecte care sunt gata, sunt mature sa avem deja bani (...), deconturi aprobate, dar, mai degraba m-as duce spre inceputul anului 2022", a sustinut Kelemen Hunor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#kelemen hunor, #PNRR, #rezilienta, #echilibrat, #plan, #Bruxelles , #stiri Kelemen Hunor