Peter Eckstein-Kovacs: Kelemen Hunor vrea ca Romania si Ungaria sa ajunga in aceeasi tabara politica, pe drumul Poloniei

Marti, 06 Martie 2018, ora 15:36
14033 citiri
Peter Eckstein-Kovacs: Kelemen Hunor vrea ca Romania si Ungaria sa ajunga in aceeasi tabara politica, pe drumul Poloniei
Foto: Facebook / Peter Eckstein Kovacs

Pentru UDMR ar fi fost mai onorabil sa treaca in opozitie decat sa sustina actuala guvernare, "cu Dragnea si toti coruptii lui", afirma Peter Eckstein-Kovacs, fost parlamentar si consilier prezidential, in opinia caruia Kelemen Hunor sustine regimul PSD-ALDE cu un scop bine determinat.

"Cred ca, daca se trage o linie intre ce a obtinut UDMR privind drepturile minoritatilor si ce a pierdut in ochii opiniei publice progresiste romane si a celei internationale sustinand demersurile coalitiei de la putere de a suprima statul de drept, balanta inclina spre alegerea unei cai gresite", a scris pe Facebook Peter Eckstein-Kovacs, fost deputat si senator UDMR, fost ministru delegat si consilier prezidential pentru minoritati nationale, in prezent avocat la Cluj.

Intrebat de Ziare.com ce alta alternativa ar fi avut UDMR, tinand cont de neintelegerile cu PNL, principala formatiune aflata in Opozitie, Peter Eckstein-Kovacs a spus ca partidul din care face parte avea "mai multe posibilitati".

"In primul rand, sa ramana 'pe barba lui' si sa intre in Opozitie. De ce nu? UDMR a mai fost in Opozitie si nu strica sa fii cateodata in Opozitie. Eu cred ca aceasta guvernare, cu Dragnea si toti coruptii lui care sunt sustinuti dintr-o solidaritate bazata pe aceasta intelegere cu PSD, aduce belele UDMR, e clar", ne-a mai spus acesta.

Invitat sa faca bilantul si sa spuna ce a castigat UDMR din sustinerea aratata majoritatii PSD-ALDE, Peter Eckstein-Kovacs a raspuns ironic ca "filmele care sunt rulate in cinematografe pot sa fie dublate si in limba maghiara".

"Deocamdata. Mai e si Liceul romano-catolic din Targu Mures, care e inca in joc", a adaugat acesta.

Dar daca trecea in Opozitie, ce ar fi castigat UDMR? "Nu ar fi castigat nimic, doar mai multa onorabilitate. E parerea mea", a raspuns fostul parlamentar.

Intrebat daca stie cum privesc partenerii din Partidul Popular European (PPE) pozitia UDMR fata de PSD, Peter Eckstein-Kovacs a precizat ca nu urmareste cu atentie miscarile din Parlamentul European.

"Dar in mod firesc as zice ca locul UDMR ar fi totusi langa partidele care fac parte din PPE. Asa ar fi normal", a mai adaugat acesta.

PSD si UDMR, cot la cot impotriva sanctionarii Poloniei

Un alt aspect asupra caruia Peter Eckstein-Kovacs a atras atentia in postarea sa a fost o eventuala legatura intre UDMR si voturile eurodeputatilor PSD impotriva sanctionarii Poloniei.

Intrebat cum au votat cei doi eurodeputati ai UDMR, acesta a spus ca "unul a votat contra rezolutiei, deci alaturi de PSD si alaturi de cei din Polonia care deconstruiesc statul de drept, iar celalalt s-a abtinut".

"Acestia au fost ai nostri. Iar socialistii, desi motiunea era a partidului socialist, au votat in grup impotriva", a reamintit el.

"Eu am facut legatura cu discursul si cele rostite de Kelemen Hunor sambata la CRU. El zicea ca nu avem alta cale decat sa mergem cu PSD-ALDE. Eu cred ca PSD-ALDE si Dragnea tind, si-ar dori, sa introduca si Romania in randul tarilor iliberale, cum este Turcia, cum este Ungaria lui Orban, cum este Polonia.

Eu vad o comunitate de idei ca si Romania sa mearga pe linia aceasta, nici macar a tarilor din Visegrad, pentru ca Slovacia si Cehia sunt mai normale din acest punct de vedere, dar pe urmele Poloniei si Ungariei. Kelemen Hunor este un avocat sau un simpatizant al acestei tendinte, care ar duce Romania pe acelasi fagas", ne-a mai declarat Peter Eckstein-Kovacs.

Intrebat ce scop ar urmari astfel liderul UDMR, fostul parlamentar a raspuns: "Asa ar ajunge Ungaria condusa de Orban si Romania condusa de Dragnea, cu aceleasi ganduri de ucidere a justitiei independente, in aceeasi tabara politica".

"Si asta cred ca conceptia dl Kelemen ar fi un lucru benefic: daca romanii si ungurii sunt in aceeasi 'alianta', ca sa spun asa, inseamna ca minoritatea maghiara din Romania o sa o duca bine", a completat avocatul.

O mangaiere si un bobarnac de la Comisia Europeana

Pe de alta parte, invitat sa comenteze vizita lui Frans Timmermans la Bucuresti, pe care cele doua tabere au interpretat-o diferit, in acord cu propriile interese, Peter Eckstein-Kovacs a spus ca acesta este stilul european de a face politica.

"Dl Timmermans este o vulpe batrana si harsita in politicile europene. El stapaneste perfect acest limbaj, care este unul special. Nu vrea sa jigneasca pe nimeni, pentru ca este vorba despre un stat membru - Romania -, iar pe de alta parte arata o pozitie foarte clara a Comisiei Europene.

Din acest limbaj vine o mangaiere - 'Da, mergeti in directia buna, continuati, Justitia de astazi e mai buna decat cea de acum 15-25 de ani' -, dar pe de alta parte a spus si 'Aveti grija in ce directie mergeti ca se pare ca ati luat-o razna, exact in directia opusa, ceea ce nu este bine!'. Una calda, una rece, o mangaiere, un bobarnac, asta este stilul european de a face politica", a conchis Peter Eckstein-Kovacs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Eckstein Kovacs UDMR Ungaria Dragnea, #Kelemen Ungaria Dragnea Polonia , #presedinte UDMR