Sprijina UDMR planurile PNL? "Aceste proiecte se bat cap in cap" Interviu cu Kelemen Hunor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 07:22
5852 citiri
Sprijina UDMR planurile PNL? "Aceste proiecte se bat cap in cap" Interviu cu Kelemen Hunor

In 2015 ar trebui sa avem un pact intre majoritate si minoritatile etnice pentru stabilitate sociala. Retoricile nationaliste trebuie scoase din batalia politica interna, iar largirea drepturilor minoritatilor se face prin dialog cu societatea romaneasca, afima presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Kelemen Hunor afirma ca UDMR asteapta sa se lamureasca ce doreste de fapt PNL: "Alegerile anticipate nu le vad realizabile in 2015. As vrea sa inteleg ce vor sa faca totusi colegii din noul PNL. Unii spun: vrem motiune de cenzura ca sa schimbam Guvernul. Altii spun ca vor alegeri anticipate. Altii vor amendarea Constitutiei, altii spun ca vor amendarea legislatiei electorale, regionalizare, descentralizare. Aceste proiecte se bat cap in cap."

Kelemen Hunor a evitat sa dea un raspuns clar in privinta sustinerii unei motiuni de cenzura: "Am vazut in presa ca unii din PNL doresc, altii nu, lucrurile nu sunt clare. Nu am avut nicio discutie cu cei din PNL, nu ne-au cautat. Trebuie sa vedem textul motiunii, sa vedem ce doresc cu ea. Daca se pune problema si se contureaza o alta majoritate, vom analiza foarte atent".

Care sunt principalele obiective politice ale UDMR pentru 2015?

Noi ne-am propus inca de la sfarsitul anului trecut consolidarea relatiilor dintre Uniune si alegatorii nostri. Cea mai mare provocare va fi anul 2016. In cazul nostru, nu se pune problema sa ajungem la 30-40%, ci sa nu ramanem sub pragul electoral.

In acelasi timp, urmeaza cateva modificari esentiale. In primul rand, ma refer la legislatia electorala. Asa cum au recunoscut cei care in 2007 erau marii luptatori pentru uninominal, acesta este un esec. Trebuie sa regandim repede acest sistem.

Ce sistem doriti?

Noi vom vota pentru un sistem care va combina sistemul uninonimal cu liste nationale. Adica un sistem mixt apropiat de sistemul german, asa cum noi am propus, de altfel, si in 2007, si in 2011.

La locale, pentru primari, vom sustine alegerea intr-un singur tur, iar pentru presedintii de consilii judetene se poate merge pe varianta votului indirect, deci sa fie alesi ca inainte de 2008 de catre Consiliul Judetean.

In ceea ce priveste munca noastra in Parlament, vom sustine toate proiectele care vor da cetateanului o perspectiva mai buna din punct de vedere social si economic. Este momentul unor propuneri in acest sens. Este vorba despre reforma sistemului sanitar, despre Educatie, pentru care noi am propus la Cotroceni saptamana trecuta un pact.

Am mai avut unul.

Daca primul nu a fost respectat nu inseamna sa nu mai faci o incercare. Ar fi cel putin la fel de important ca pactul pe aparare. Noi sustinem cresterea cheltuielilor pentru aparare, dar daca nu ai o educatie de calitate, cu tot sistemul de securitate, legea big brother si cheltuielile crescute pentru aparare, vom ramane la periferia Europei. Sistemul educational trebuie scos din batalia politica, cel putin in ceea ce priveste strategia pe termen lung si finantare.

In 2015, ar trebui sa avem un pact intre majoritate si minoritatile etnice tot cu un gand pentru toata societatea romaneasca si pentru stabilitate sociala. Sa nu mai fie folosite retoricile nationaliste in campaniile electorale. Cand un om politic nu are o idee mai buna, scoate cartea maghiara, o retorica nationalista mai sofisticata sau mai brutala. Acest lucru trebuie evitat, iar subiectul trebuie scos din batalia politica interna.

Drepturile obtinute nu se restrang prin legislatie sau prin decizii administrative. Legislatia actuala trebuie sa se aplice consecvent, fiindca sunt prevederi neaplicate. Largirea drepturilor minoritatilor se face prin dialog cu societatea romaneasca, cu clasa politica. Deci sa gasim o solutie prin care in aceasta perioada dificila pentru Romania si Europa acest subiect sa nu mai faca parte din bataliile politice.

Spuneti deci ca in perioada urmatoare nu veti avea pe primele locuri ale agendei o largire a drepturilor minoritatilor?

Nu. Spun ca orice largire se face prin dialog cu societatea si partidele politice. O astfel de initiativa nu trebuie folosita pentru a castiga puncte electorale.

Au ramas in aer niste declaratii controversate facute la Consiliul Reprezentantilor Unionali in decembrie. Dl Antal Arpad spune il ruga pe dl Ponta sa-i ceara prefectului de Covasna "sa ii lase in pace pe maghiari. (...) Daca nu, in secuime s-ar putea intampla ce s-a intamplat la Targu Mures in 1990". Declaratia a si intrat in atentia DIICOT. Iar dvs spuneati: "Trebuie sa continuam pe aceasta cale pas cu pas pentru a recupera pamanul natal", in preambulul acordarii distinctiei Bradul de Argint

Din pacate, noi atunci am adus un alt traducator si traducerea nu a fost corecta. De 25 de ani, suntem un factor de stabilitate politica si de multe ori soarta guvernelor a depins de noi. Am fost un promotor al valorilor europene chiar in perioada in care societatea romaneasca si multe partide nu stiau, la inceputul anilor 90, in ce directie sa mearga, catre Moscova sau catre Bruxelles. Noi de atunci am spus ca locul Romaniei este in familia tarilor europene.

Din anii '90, am luat decizia sa folosim doar mijloace parlamentare si democratice pentru dezideratele noastre, care trebuie articulate cu interesele generale ale societatii romanesti. Asemenea acuzatii sunt deci ciudate. Dl primar Antal Arpad a spus cu ingrijorare ca spera ca nimeni nu are intentia sa se intample ce s-a intamplat in 1990 la Targu Mures.

M-am mirat cand a aparut aceasta initiativa a DIICOT si am si trimis saptamana trecuta inregistrarea si traducerea discursului dlui primar. Sper sa-si dea seama ca nu a fost nimic amenintator.

PNL a anuntat ca intentioneaza sa depuna o motiune de cenzura. Cum va veti raporta la o asemenea initiativa?

Eu nu o sa va dau un raspuns privind o motiune al carui text nu-l cunosc. Am vazut in presa ca unii din PNL doresc, altii nu, lucrurile nu sunt clare. Nu am avut nicio discutie cu cei din PNL, nu ne-au cautat. Trebuie sa vedem textul motiunii, sa vedem ce doresc cu ea.

Vrem sa stim daca vor sa faca un guvern sau vor alegeri anticipate. Trebuie sa vedem daca exista majoritate. Fara noi, ea sigur nu exista, dar nici doar cu noi nu ar exista. Cine va conduce viitorul guvern, cum va arata programul de guvernare? Daca vrem o dezbatere mai animata in Parlament sub umbrela motiunii de cenzura, e o alta discutie, dar pana nu avem aceste elemente nu am cum sa va raspund. Dar, sigur, suntem in opozitie.

Principial discutand, din perspectiva votului din 16 noiembrie, considerati ca s-ar impune schimbarea Guvernului? A fost un vot care l-a delegitimat pe dl Ponta?

Stim ca votul din 16 noiembrie a fost unul de protest, masiv. Dar nu a fost un vot pentru PNL. Cum se vor vedea lucrurile in martie cand se va depune motiunea, vom vedea. Votul de protest masiv, cel putin din partea maghiarilor, confirmat de o cercetare sociologica pe care am facut-o, ne obliga la analiza permanenta.

Dl Frunda v-a criticat pentru iesirea de la guvernare, pentru ca astfel ati fi pierdut o parghie esentiala pentru servirea intereselor comunitatii maghiare.

In 2009-2012, dl Frunda ne-a criticat ca suntem la guvernare. Acum ne critica pentru ca nu suntem la guvernare. Domnia sa are parti-pris-uri puternice. E o parere subiectiva, personala a dlui Frunda. Nu reprezinta pe nimeni in afara de propria persoana, nu are nicio organizatie locala, judeteana in spatele lui. Dl Frunda este consilierul dlui Ponta. Ce era sa spuna din acesta functie? Nu ma surprinde, doar constat ca nu e consecvent.

Ati fi de acord cu alegerile anticipate?

Nu e un scenariu realist. Nu cred in anticipate. Procedura e destul de complicata. Daca incerci sa le faci si nu reusesti inseamna instabilitate, daca reusesti, 2015 va fi iar un an electoral. Sigur, nici stabilitatea politica nu trebuie privita ca un lucru sfant, din perspectiva faptului ca nu ai putea schimba un guvern prin motiune de cenzura.

Dar alegerile anticipate nu le vad realizabile in 2015. As vrea sa inteleg ce vor sa faca totusi colegii din noul PNL. Unii spun: vrem motiune de cenzura ca sa schimbam Guvernul. Bun, inteleg, asta face Opozitia daca are posibilitatea. Altii spun ca vor alegeri anticipate. Altii vor amendarea Constitutiei, altii spun ca vor amendarea legislatiei electorale, regionalizare, descentralizare. Daca faci anticipate, cu ce legislatie le faci?

Aceste proiecte se bat cap in cap. Ar trebui sa stim exact ce vrea aceasta forta puternica din Parlament, ca nu le putem face pe toate intr-un singur an. Trebuie sa alegem, ori motiune de cenzura, apoi o noua majoritate cu care sa schimbi ce se poate schimba pana in 2016, ori mergi pe amendarea Constitutiei, dar nu mai depui motiune, ci incerci sa formezi o majoritate de 2/3 in Parlament. Cele cinci deziderate nu merg impreuna.

Si spre care dintre aceste deziderate, pe care le considerati contradictorii, ar merge UDMR?

Nu depinde de noi. Noi alegem sustinerea electoratului nostru, solutiile cele mai bune pentru el si pentru interesul general al societatii. V-am spus, lucrurile cele mai importante se refera la educatie, sanatate, infrastructura, dezvoltare rurala. Acolo vom fi parteneri indiferent daca e vorba de Opozitie sau de Guvern. Daca se pune problema si se contureaza o alta majoritate, vom analiza foarte atent.

UDMR este multumit de guvernarea Ponta dupa ce ati parasit Guvernul, si includ in intrebare ordonanta referitoare la renuntarea la titlul de doctor?

De la plecarea noastra a trecut doar o luna. Dar au fost cateva decizii si, mai ales, aceasta ordonanta care pe mine nu m-a convins. Dar asta nu inseamna ca guvernarea nu poate fi buna. Daca ne referim doar la aceasta ordonanta, nu cred ca trebuia sa faca acest demers. Cand vom discuta ordonanta in Parlament, va spun cum vom vota, dar nu trebuie sa dai ordonanta in interes personal, asta e clar. Nu pot spune ca s-a schimbat ceva fata de anul trecut in privinta programului de guvernare si a guvernarii propriu-zise. Mai am rabdare.

Nici UDMR nu este scutit de problemele de coruptie. Va dau doua exemple recente. Deputatul Marko Attila este mentionat in dosarul Bica, iar DNA redeschide dosarul pentru trafic de influenta al dlui Borbely. In trecut dl Borbely a fost aparat de urmarire penala prin votul colegilor. Cum se raporteaza UDMR la aceste probleme?

Dl Marko Attila nu a fost prezent la sedinta comisiei ANRP, nu a luat bani pentru ea si nu a semnat procesul verbal, deci eu zic ca el si-a dovedit nevinovatia. De fapt, nici procurorii nu l-au trimis in judecata. Trebuie vazut exact ce contine dosarul. Eu cred in nevinovatia lui Marko Attila.

In ceea ce-l priveste pe dl Borbely, vom vedea ce va face procurorul, trimite sau nu in Parlament. Daca nu au fost elemente acum foarte multi ani, nu cred ca sunt alte elemente. Nu pot comenta, cred in nevinovatia fiecaruia pana cand exista o hotarare defintiva.

Dar daca ajunge o cerere de aviz pentru urmarirea penala in Parlamant, cum va vota UDMR?

Noi nu am blocat niciodata mersul Justitiei si nu o vom face. Dar trebuie vazut in ce conditii, cu ce informatii si probe noi vin procurorii.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Kelemen Hunor UDMR, #UDMR motiune de cenzura, #UDMR PNL guvernare , #presedinte UDMR
Comentarii
Poza ROMANIA NOUA
ROMANIA NOUA
rank 5
Pact pentru spolierea tihnită. Lăsaţi România să supravieţuiască
Poza adevar
adevar
rank 1