SUA avertizează Kazahstanul că va fi greu să scape de trupele Rusiei, după ce i-a cerut ajutorul pentru a opri revoltele violente

Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 23:29 8657 citiri
Moscova a trimis în Kazahstan peste 70 de avioane cu militari și echipamente FOTO Twitter

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri, 7 ianuarie, că va fi ”foarte dificil” ca autoritățile din Kazahstan să obțină retragerea trupelor ruse, după ce acestea au fost chemate în țară pentru a înăbuși revoltele.

”O lecţie din istoria recentă este că odată ce ruşii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu să-i faci să plece”, a avertizat secretarul de stat american la o conferinţă de presă, la Washington.

”Cred că autorităţile şi guvernul din Kazahstan sunt cu siguranţă în măsură să gestioneze în mod corespunzător aceste manifestaţii, să menţină ordinea, respectând în acelaşi timp drepturile manifestanţilor. Aşa că nu înţeleg clar de ce simt nevoia unui ajutor din exterior”, a remarcat Antony Blinken.

Joi, diplomaţia americană a avertizat deja trupele ruse împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de a ”prelua controlul” asupra instituţiilor ţării.

Kazahstanul se confruntă din primele zile ale noului an cu revolte care au pornit de la manifestaţii de protest în urma scumpirii gazelor lichefiate şi care au căpătat revendicări politice, cu manifestări anarhice, clădiri oficiale incendiate şi ciocniri violente între forţele de securitate şi participanţii la aceste manifestări, despre care autorităţile kazahe afirmă că unii sunt înarmaţi.

Rusia a trimis în Kazahstan peste 70 de avioane militare cu trupe şi echipamente, în urma cererii de ajutor adresate de preşedintele kazah Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News