Intervenția militară a Rusiei în Kazahstan ar putea submina echilibrul chino-rus în Asia Centrală ANALIZĂ

Sambata, 08 Ianuarie 2022, ora 21:44 7121 citiri
Trupe speciale ruse trimise în Kazahstan/ FOTO: Captură Youtube

Folosirea trupelor ruse pentru a susține un regim din Kazahstan care și-a pierdut legitimitatea în ochii multora dintre cetățenii săi înseamnă că țara nu va mai putea să-și mențină diplomația multivectorială de lungă durată, stabilind relații flexibile și pozitive în implicarea lor cu actori globali concurenți.

Kazahstanul și politica sa externă se vor confrunta acum cu o mai mare asertivitate și așteptări sporite de la Moscova, ceea ce, fără îndoială, îi va restrânge relațiile cu Occidentul și cu China.

Nu există niciun exemplu de menținere a păcii de către Rusia în spațiul post-sovietic fără precondiții geopolitice. Și este foarte probabil ca cel puțin unele dintre aceste trupe puternic armate - dintre care multe au fost dislocate anterior în operațiunile rusești în Osetia de Sud, Siria și Crimeea - să staționeze de acum pe termen lung în Kazahstan, scrie The Moscow Time.

Tensiuni între populația etnică rusă și cea kazahă?

Criza politică din Kazahstan și implicarea militară a Rusiei vor da, de asemenea, putere naționaliștilor de la Moscova, care caută o mai mare autonomie pentru ceea ce odinioară erau regiunile nordice ale Kazahstanului, în mare parte vorbitoare de limbă rusă. Aceste voci sunt stridente pe rețelele de socializare ruse și chiar în rândul deputaților din Duma - camera inferioară a parlamentului rus. În condițiile în care mulți kazahi sunt supărați pentru implicarea militară a Rusiei, tensiunea dintre populația etnică rusă și cea kazahă este probabil să crească, făcând mai probabil sprijinul Rusiei pentru autonomie.

Tulburările vin, de asemenea, într-un moment sensibil al relației Rusiei cu Occidentul, deoarece Washingtonul și Moscova sunt pe cale să înceapă discuțiile cu privire la propunerile Rusiei privind garanții de securitate față de extinderea NATO. Încordarea mușchilor Rusiei în Eurasia – pe fondul unui alt exemplu de neacțiune occidentală – ar putea adăuga credibilitate cererilor președintelui rus Vladimir Putin.

Subminarea echilibrului chino-rus în Asia Centrală

Dar consecințele geopolitice ar putea depăși cu mult noile surse de tensiune între Rusia și Occident. De asemenea, ar putea submina echilibrul delicat chino-rus din Asia Centrală.

În timp ce Beijingul – care a preluat recent președinția Organizației de Cooperare din Shanghai, o altă instituție economică și de securitate regională – a rămas până acum în afara crizei actuale, Moscova a ales să acționeze. Rusia ar putea încerca acum să-și transforme puterea de securitate sporită în putere economică, sporindu-și influența asupra vastelor resurse de petrol și gaze ale Kazahstanului, unde China este un investitor și consumator major - o relație pe care Rusia a privit-o de mult timp cu îngrijorare.

Intervenția nu este binevăzută de ruși

Interesant este că ambițiile militare ale lui Putin sunt puțin probabil să dau roade acasă, totuși. Sondajele de opinie indică faptul că rușii sunt din ce în ce mai ostili noilor intervenții militare. Iar propriile lor cereri de oportunități economice și o mai mare responsabilitate din partea oficialilor corupți nu sunt atât de diferite de cele care sunt reduși la tăcere pe străzile din Kazahstan acum.

Cu operațiuni militare în Caucazul de Sud, Belarus și acum în Kazahstan, precum și cu amenințarea militară continuă la adresa Ucrainei, Rusia își întărește în mod clar controlul asupra spațiului post-sovietic cu prețul înrăutățirii relațiilor cu Occidentul, China și populațiile din fostul său imperiu. Îndepărtarea Kazahstanului de Occident nu va fi inversată în anii următori.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News