Elita Kazahstanului și-a asigurat averea în Marea Britanie. Populația "arde" în stradă

Luni, 10 Ianuarie 2022, ora 13:08
10550 citiri
Elita Kazahstanului și-a asigurat averea în Marea Britanie. Populația "arde" în stradă
Fostul președinte al Kazahstanului, Nursutan Nazarbaiev a fost primit char și de regina Elisabeta a II-a

Kazahstanul a fost zguduit, săptămâna trecută, de cele mai violente proteste din ultimii 30 de ani, provocate, la început, de o creștere bruscă a prețului gazului lichefiat (GPL). Cu toate acestea, clasa conducătoare kazahă nu este afectată. Și-a asigurat averea la peste 6.500 de kilometri depărtare, la Londra. Elita statului din Asia Centrală deține în capitala Marii Britanii proprietăți de lux în valoare de cel puțin 530,4 milioane de lire sterline, potrivit datelor publicate într-un raport recent al Chatham House. Proprietăți de lux în valoare de aproximativ 330 de milioane de lire sterline sunt deținute doar de familia extinsă a fostului președinte, Nursultan Nazarbaiev.

Portofoliul de proprietăți ale familiei extinse a lui Nazarbaiev, care o include pe fiica fostului președinte, Dariga Nazarbaieva, fiul ei Nurali Aliev, pe ginerele miliardar al lui Nazarbaiev, Timur Kulibaiev și pe Kairat Boronbaiev, un om de afaceri kazah a cărui fiică a fost căsătorită cu nepotul lui Nursultan Nazarbaiev, include printre altele o vilă de 140 de milioane de lire sterline pe Baker Street și un conac de lux pe Bishops Avenue din Londra, cunoscut sub numele de „Billionaires Row”. Sunninghill Park, fosta casă a Prințului Andrew și a fostei sale soții Sarah Ferguson, a fost vândută lui Timur Kulibaiev pentru suma de 15 milioane de lire sterline în 2007, cu 3 milioane de lire sterline peste prețul pieței.

Și alți apropiați ai regimului Nazarbaiev au achiziționat proprietăți în Marea Britanie. O fiică a magnatului cuprului Vladimir Kim deține un apartament de 27,5 milioane de lire sterline în One Hyde Park, complexul de lux din spațiului verde central al capitalei. Bancherul Aigul Nurieva, pe care Rakhat Aliev l-a numit administrator al finanțelor familiei Nazarbaiev deține o proprietate de 5,6 milioane de lire sterline, în Regents Park.

Control asupra industriei de petrol și gaze

„Această cifră de 530 de milioane de lire sterline este posibil să fie doar vârful aisbergului”, a spus Thomas Mayne, de la Chatham House, care a cercetat corupția în Asia Centrală. „Am aflat doar despre unele dintre marile proprietăți din Regatul Unit datorită investigațiilor Agenției Naționale de combatere a Criminalității (NCA) și investigațiilor asociate. Probabil că sunt mult mai multe.”

Dar nu numai persoanele din interiorul regimului își păstrează averea la Londra, ci și adversarii regimului, inclusiv bancherul Mukhtar Abliazov, a cărui cădere dramatică din grația lui Nazarbaiev a dus la urmărirea sa în toată Europa, în ultimul deceniu. Abliazov, care a susținut public protestele actuale, deține cinci proprietăți în capitala Marii Britanii, dintre care două costă 18 milioane de lire sterline fiecare. În prezent, locuiește în Franța, după ce și-a pierdut statutul de azil în Marea Britanie pentru că nu și-a dezvăluit bunurile.

„Statul a fost folosit de către elita conducătoare din jurul familiei Nazarbaiev și de asociații lor cheie, pentru a aduna o cantitate enormă de bani. Și au făcut asta preluând controlul asupra industriei de petrol și gaze”, a spus John Heathershaw, profesor asociat de relații internaționale la Universitatea din Exeter și coautor al recentului raport Chatham House.

El pune și pe seama stilului de viață de lux și bogăției familiei conducătoare din Kazahstan și a asociaților acestora protestele actuale.

„De-a lungul anilor, oamenii din Kazahstan au ajuns să afle despre aceste stiluri de viață, iar acest lucru s-a acumulat pentru a crea resentimente enorme”, a spus Heathershaw.

Deși președintele Nursultan Nazarbaiev a demisionat în 2019, după 29 de ani la conducerea țării, sistemul său de distribuire a beneficiilor economice ale țării către apropiați a rămas în vigoare.

162 de persoane din țară dețin 50% din averea Kazahstanului

Potrivit unui raport din 2019 al KPMG, 162 de persoane din țară dețin 50% din averea Kazahstanului. Plățile secrete și firmele offshore au fost de multă vreme o caracteristică a vieții elitelor din Kazahstan, unde giganții energetici din SUA și Marea Britanie au concurat pentru accesul la zăcămintele sale de petrol și gaze în anii 1990.

Așa cum a subliniat recent jurnalistul kazah Dmitri Mazorenko pentru Open Democracy, inegalitatea din țară s-a deteriorat în timpul pandemiei, când lista oficială a miliardarilor a crescut de la patru la șapte –dar kazahii de rând au recurs la împrumuturi pentru a face față prețurilor ridicate și inflației.

Guvernul britanic se confruntă cu acuzații că a permis elitei conducătoare din Kazahstan să investească în secret o mare parte din averea țării pe piața imobiliară din Londra, pentru că nu a introdus noile legi promise privind transparența.

Fostul prim-ministru David Cameron s-a angajat la un summit anticorupție de la Londra, în 2016, că Regatul Unit va pune capăt proprietății secrete offshore. Cinci ani mai târziu, un registru al proprietarilor străini cu proprietăți în Regatul Unit încă nu a fost introdus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
Un înalt oficial israelian a declarat luni, 15 aprilie, că respingerea de către Israel a masivului raid iranian cu drone şi rachete a fost în întregime coordonată cu Pentagonul, care are un...
Țările care au ajutat Tzahalul să distrugă sutele de rachete și drone trase de Iran asupra Israelului
Țările care au ajutat Tzahalul să distrugă sutele de rachete și drone trase de Iran asupra Israelului
Statele Unite, Marea Britanie, Iordania și Franța au ajutat la interceptarea barajului masiv de rachete și drone pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în noaptea de sâmbătă spre...
#kazahstan, #revolte, #avere, #Elita, #Marea Britanie , #Kazahstan
Comentarii
Poza borba
borba
rank 5
Si elita infracțională de Baneasa tot in UK e asigurata!
Poza borba
borba
rank 5
Mai aveau varianta DRAKNEA